Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Αναδημοσίευση

Στις 27 Αυγούστου διαβάσαμε στην τοπική εφημερίδα της Ξάνθης την ΕΜΠΡΟΣ, μια από τις ελάχιστες δυστυχώς εφημερίδες που ακόμα τολμούν να λένε τα πράγματα με τα’ όνομα τους ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της δημοσιογράφου ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ και το αναδημοσιεύουμε σ’ αυτό το τεύχος της NATPRESH. Ευχαριστούμε θερμά την κ Ξανθοπούλου που με τόση προθυμία και ευγένεια μας διευκόλυνε στην δημοσίευση του άρθρου της αλλά κυρίως την ευχαριστούμε για το θάρρος της να γράφει τα πράγματα έτσι όπως έχουν. Παρακάτω ακολουθεί το άρθρο της κ Ξανθοπούλου ενώ στο τέλος του άρθρου δεν μπορούσαν να λείψουν οι απαντήσεις μας προς τους αυτοδιορισμένους ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Σαν μανιτάρια…
… ξεφυτρώνουν τον τελευταίο καιρό σύλλογοι, σωματεία από το χώρο της μειονότητας. Πέρσι ιδρύθηκε και μια εταιρεία. Όλα έχουν πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, τουλάχιστον έτσι λένε στην επωνυμία τους. Το ίδιο και η εταιρεία «Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας» και Κέντρο Ερευνών Μειονότητας που όπως παρουσιάζουμε σε σημερινό μας ρεπορτάζ έχει διττό στόχο: Να ιδρύσει παιδικούς σταθμούς όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν τη…μητρική τους γλώσσα δηλαδή όπως διατείνονται την τουρκική! Το γεγονός όμως ότι τα περισσότερα απ’ αυτά θα ζήσουν στην Ελλάδα και συνεπώς επιβάλλεται να γνωρίζουν την ελληνική και ότι είναι γεγονός ότι τα μουσουλμανόπαιδα έχουν μεγάλη υστέρηση στην ελληνική γλώσσα, γεγονός που τους δημιουργεί πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία μάλλον δεν το σκέφτονται οι σοφές κεφαλές της μειονότητας! Επίσης θα επιχειρήσουν λέει το μεγάλο εγχείρημα καταγραφής της ιστορίας της μειονότητας μέσα από αρχειακό υλικό και καταγραφή των μνημείων που μαρτυρούν την πορεία τους. Όντως αυτό εξέλιπε και είναι απολύτως θεμιτό. Το αθέμιτο ίσως είναι να επιχειρήσουν να διεμβολίσουν την ιστορία μιας μερίδας της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν καταγωγή πομακική και να παρουσιάσουν την μουσουλμανική μειονότητα ομογενή με εθνική ταυτότητα τουρκική! Γιατί κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γκαλήπ όταν είπε ότι θ’ αποδείξουν ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι
Μ.Ξ.



Προς το Σύλλογο Πομάκων

Άσχημο καιρό φίλοι μου αποφασίσατε να βγάλετε τα εσώψυχά σας με ανακοινώσεις και προσωπικά καρφώματα! Την ώρα που εσείς τρώγεστε μεταξύ σας, εταιρείες δημιουργούνται για την μειονότητα και προφανώς γνωρίζετε καλά τι επιδιώκουν! Μήπως θα’ πρεπε να πάψετε τις προσωπικές έριδες οι οποίες δεν σα τιμούν και να δείτε τι θα κάνετε;
Αν μη τι άλλο μας απογοητεύετε φίλοι μου!

Μ.Ξ.

Ιδρύθηκε «Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας» και Κέντρο Ερευνών
Εκπαιδευτικός στόχος: Ίδρυση τουρκικών παιδικών σταθμών
Πολιτιστικός στόχος: Καταγραφή των ιστορικών στοιχείων της μειονότητας
Γκαλήπ Γκαλήπ, Πρόεδρος της εταιρείας: «Εμείς θα αποδείξουμε ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι…»

Μια νέα εταιρεία με την Επωνυμία «Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας (ΠΕΚΕΜ) κάνει την εμφάνισή της στο χώρο της μειονότητας. Πρόκειται για εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007, με 44 μετόχους μεταξύ των οποίων ο κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο κ. Ντεντέ, ο κ. Ντελή, ενώ πρόεδρός της είναι ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής Ροδόπης της περιόδου 1996 – 2004.
Η εταιρεία όπως επεξηγεί και η επωνυμία της αλλά και ο πρόεδρός της κ. Γκαλήπ Γκαλήπ στο «Ε» έχει εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ενώ στους κόλπους της ενσωματώνει ένα νεοσύστατο (Ιούλιο 2008) Κέντρο Ερευνών της μειονότητας στο οποίο υπεύθυνος είναι ο κ. Καπζά Τζεμήλ. Η εταιρεία έχει έδρα την Ξάνθη (γραφεία στην παλιά οδό Κομοτηνής) διατηρεί υποκατάστημα στην Κομοτηνή, ενώ ακόμη βρίσκεται στη φάση της στελέχωσης με υπαλληλικό προσωπικό.
Εκπαιδευτικός στόχος: Ίδρυση τουρκικών παιδικών σταθμών
Ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι η δραστηριοποίηση της εταιρείας στον εκπαιδευτικό χώρο έχει στόχο την ίδρυση παιδικών σταθμών για τα παιδιά της μειονότητας όπου θα διδάσκεται η τουρκική γλώσσα ενώ στον πολιτιστικό χώρο, στόχος είναι η καταγραφή, μέσω στοιχείων και μνημείων της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της μειονότητας από το 1923 και μετά.
Γκαλήπ: «Μας ενοχλεί πολύ που τα παιδιά της μειονότητας δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από την προσχολική τους ζωή την μητρική τους γλώσσα, την τουρκική. Στην Ξάνθη αυτοί οι παιδικοί που λειτουργούσαν από το Σύλλογο Μειονότητας, ο Νομάρχης Ξάνθης τους έκλεισε. Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε διαπολιτισμικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όμως εμάς δεν μας ικανοποιούν. Πολλές φορές επιδιώξαμε ραντεβού μαζί του για να του εκθέσουμε τα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας όμως δεν μας δέχτηκε. Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη μας υποσχέθηκε δίγλωσσα νηπιαγωγεία όμως αυτά έμειναν υποσχέσεις».
Επίσης ο κ. Γκαλήπ σημείωσε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι η ίδρυση ενός Κέντρου για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από το χώρο της μειονότητας.
Κέντρο Ερευνών της Μειονότητας
Το Κέντρο Ερευνών της μειονότητας που προς το παρόν είναι ενσωματωμένο με την εταιρεία ΠΕΚΕΜ με προοπτική αυτονόμησης, όπως μας εξηγεί ο κ. Καπζά Τζεμήλ έχει τρεις στόχους: Α) Τη διερεύνηση και καταγραφή της ιστορίας, της κουλτούρας της εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας της μειονότητας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού που απαιτεί συλλογή αρχειακού υλικού έχουν συστρατευθεί δημοσιογράφοι ερευνητές καθώς και πολίτες εθελοντές μετά από σχετική πρόσκληση του Κέντρου που παραδίδουν στο Κέντρο βιβλία περιοδικά και δημοσιεύματα από εφημερίδες όλων των περιόδων, από συλλογές.
Τζεμήλ Καπζά: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά. Γίνεται συλλογή βιβλίων στα τουρκικά και στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες που αφορούν την μειονότητας. Επίσης θα συλλέξουμε όσες εργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού αφορούν την μειονότητα και αφού μεταφραστούν θα συσταθεί μια ομάδα με ντόπιους και ξένους ερευνητές να αξιολογήσουν το υλικό. Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας θα παρουσιαστούν μέσω συνεδρίων και σεμιναρίων. Έτσι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα αποκτήσει μια πλήρη καταγραφή της ιστορίας της, των μνημείων, της κουλτούρας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς».
Τόσο ο κ. Γκαλήπ όσο και ο κ. Τζεμήλ τόνισαν ότι η εταιρεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη αλλά έχουν σκοπό ιδιαίτερα για την έρευνα και τη δημιουργία παιδικών σταθμών να απευθυνθούν στο ελληνικό κράτος, στην Τουρκία αλλά και στη Γερμανία.
Γκαλήπ: «Εμείς θα αποδείξουμε ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι…»
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η μειονότητα αντιμετωπίζεται ως ολότητα, ως μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, όπως ορίζεται από τη συνθήκη της Λοζάννης.
Όμως ο κ. Γκαλήπ απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με το διαχωρισμό της μειονότητας με βάση την καταγωγή της σε Τουρκογενείς , Πομάκους και Αθίγγανους και αν η έρευνα και οι στόχοι της εταιρείας και του Κέντρου αφορούν μόνο τους τουρκογενείς, τόνισε μετ’ επιτάσεως: «Οι Πομάκοι είναι Τούρκοι! Καθένας όμως έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αν κάποιοι θέλουν να λένε ότι είναι Πομάκοι με γεια τους με χαρά τους…Εμείς θα αποδείξουμε ότι είναι Τούρκοι! Τελευταία μάλιστα η ελληνική πολιτεία στηρίζει οικονομικά το Σύλλογο Πομάκων, ενώ την ίδια στιγμή διαλύει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Η συνθήκη της Λοζάννης μιλά για μουσουλμανική μειονότητα. Η ελληνική πολιτεία μ’ αυτές της ενέργειες δεν καταπατά τη συνθήκη της Λοζάννης;»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

ΣΧΟΛΙΟ NATPRESH

Ως προς τον στόχο της ίδρυσης παιδικών σταθμών όπου θα διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα αργά η γρήγορα θα γινόταν. Όσο η Ελληνική πολιτεία δεν αποφασίζει να δημιουργήσει Ελληνόφωνα σχολεία στα Πομακοχώρια της Θράκης τόσο θα πληθαίνουν τέτοιου είδους κινήσεις από την Τουρκική πλευρά.
Ως προς την καταγραφή της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού των μουσουλμάνων συμφωνούμε απόλυτα αλλά με την προϋπόθεση πως η καταγραφή αυτή θα γίνει σωστά. Αλλά δεν το νομίζουμε να γίνει σωστή καταγραφή από ανθρώπους που ισχυρίζονται πως οι Πομάκοι είναι Τούρκοι.
Ως προς την βεβαιότητα τους ότι θα αποδείξουν πως οι Πομάκοι είναι Τούρκοι ε και ο Αλογοσκούφης έλεγε ότι θα φτιάξει την οικονομία της χώρας μας αλλά τελικά την έκανε σαν τα μούτρα. Όσο λοιπόν ο Αλογοσκούφης έφτιαξε την οικονομία άλλο τόσο κι αυτοί θα αποδείξουν ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι. Αν και δεν το καταλαβαίνουμε πως γίνεται άνθρωποι που μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγαν ότι στην Θράκη δεν υπάρχουν Πομάκοι τώρα να μιλάνε για Τούρκους Πομάκους.
Χαιρόμαστε που τους ακούμε να λένε πως τους ενοχλεί που τα παιδιά μας δεν διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα, εμείς εδώ και χρόνια το φωνάζουμε πως τα μουσουλμανόπαιδα πρέπει να διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα. Βέβαια το γεγονός ότι ως μητρική γλώσσα των Πομάκων παρουσιάζουν την Τουρκική πιστεύουμε ότι το είπαν για να γελάσουμε. Στα Πομακοχώρια της Ξάνθης τουλάχιστον κύριοι Τούρκοι το 99.9% των κατοίκων μιλάει την Πομακική και αυτήν θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία.
Ως προς τα νηπιαγωγεία που λένε ότι έκλεισε ο νομάρχης Ξάνθης τι να πούμε; Μπράβο, δεν το ξέραμε ότι ο νομάρχης μας έχει κάνει και κάτι καλό, ευχόμαστε στο μέλλον αυτός ο νομάρχης να προβεί και σε άλλες παρόμοιες καλές πράξεις.
Ως προς τα παράπονα τους προς τον υπουργό παιδείας που δεν δέχεται να συναντηθεί μαζί τους ας μην ανησυχούνε. Με την πρώτη ευκαιρία θα ενημερώσουμε εμείς τον κ υπουργό για τα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας στην Θράκη. Ε να μην τα κάνουν όλα αυτοί, ας ξεκουραστούν και λίγο.
Όσο για τις υποσχέσεις της κ Μπακογιάννη για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, να που μια φορά η κυβέρνηση ορθός δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.
Όσο για τον κόσμο που λένε ότι ανταποκρίνεται θετικά σε αυτές τους τις κινήσεις ένα μόνο τους ευχόμαστε, να ξυπνήσουν σύντομα από το όνειρο που βλέπουν γιατί αυτή η δήθεν θετική ανταπόκριση του κόσμου μόνο στην φαντασία τους υπάρχει.
Τέλος κάνουν λόγο για οικονομική ενίσχυση του συλλόγου Πομάκων από το Ελληνικό κράτος. Αυτό είναι σε θέση και να το αποδείξουν; Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι τα πράγματα, οι δικοί τους σύλλογοι δεν χρηματοδοτούνται από την Τουρκία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου