Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Εκατοντάδες παιδιά μουσουλμάνων φοιτούν στα ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης

Κάποιοι γελούσαν ειρωνικά ή μας έλεγαν παράλογους όταν ζητούσαμε να ιδρυθούν ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα πομακοχώρια της Ξάνθης, μας έλεγαν πως και να ιδρυθούν αυτά τα σχολεία, θα είναι άδεια καθώς κανένας γονιός δε θα αποφασίσει να στείλει εκεί το παιδί του.
Έπρεπε όμως όλοι αυτοί να έβλεπαν την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς στα ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης για να δουν και οι ίδιοι (αν και το ξέρουν ήδη) πόσοι μουσουλμάνοι είτε μέσα από την πόλη είτε από τα χωριά τους, στέλνουν εκεί τα παιδιά τους.
Εμείς βρεθήκαμε σε ένα μόνο από αυτά τα σχολεία και είδαμε τουλάχιστον 20 μουσουλμανάκια να μπαίνουν στις αίθουσες του σχολείου. Φανταστείτε σε όλα συνολικά τα ελληνόφωνα δημοτικά της πόλης, πόσα μουσουλμανόπαιδα φοιτούν.
Αυτό από τη μια είναι ευχάριστο αλλά από την άλλη όχι γιατί πολλοί γονείς, προκειμένου τα παιδιά τους να μορφωθούν σωστά, ξοδεύουν χρόνο και χρήμα πρωί και μεσημέρι ώστε να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους σε ελληνόφωνο σχολείο της πόλης.
Υπάρχουν βέβαια και τα ταξί που πληρώνει η πολιτεία και που μεταφέρουν καθημερινά δεκάδες παιδιά μουσουλμάνων από τα χωριά στην πόλη αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετή αυτή η βοήθεια από το κράτος. Αντί να πληρώνει κάθε χρόνο τόσα λεφτά σε ταξί θα μπορούσε να φροντίσει για τη λειτουργία ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων και στα πομακοχώρια, ξέρουμε όμως ότι μια τέτοια απόφαση απαιτεί γερά κότσια τα οποία καμιά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν είχε.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου