Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

«…όπου οι προσπάθειες ξεκινούν από λίγους, γίνονται για λίγους…»

Κατόπιν Α) αιτήματός μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Σεπτεμβρίου 2009 να συζητηθεί άμεσα ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση ο απολογισμός των Γιορτών της Παλιάς Ξάνθης, και Β) της αρνητικής απάντησης του Προέδρου της ΔΕΑΞ ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση σε δύο μήνες ή και περισσότερο, δεν έχω παρά να θίξω τα παρακάτω:

Φέτος για πρώτη φορά βίωσα τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι η διοργάνωση των Γιορτών γίνεται αποκλειστικά

από το Δ.Σ. της ΔΕΑΞ,
από μία δυσκίνητη επιτροπή αποτελούμενη από τους Προέδρους των Συλλόγων, η οποία μόνον διακοσμητικό ρόλο έχει γιατί είναι αδύνατον να συνεδριάσει, καθώς και
από μεμονωμένους υπαλλήλους του Δήμου.

Πουθενά δεν υπάρχει ούτε σκέψη για ύπαρξη μιας καλλιτεχνικής επιτροπής, (αποτελούμενης από συνδημότες μας που να έχουν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για πολιτιστικά δρώμενα ώστε να γίνεται σωστή προβολή του τόπου, της κουλτούρας και της ιστορίας του τόπου μας) και η οποία επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να λειτουργεί σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΔΕΑΞ.

Διαπίστωσα επιπλέον ότι στις εκδηλώσεις δέχονται ευχαριστίες:

ο Δήμαρχος της Ξάνθης – γεγονός αυτονόητο,
ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ – εδώ θα έπρεπε να έχει θέση η καλλιτεχνική επιτροπή, που όμως δεν υπάρχει,
ατομικά υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι ουδεμία θέση έχουν να εκπροσωπούν το Δήμο, παρά μόνον να διεκπεραιώνουν διαδικαστικά ζητήματα μέσα στα πλαίσια της εργασίας τους.

Και επειδή ακριβώς, όπου οι προσπάθειες ξεκινούν από λίγους, γίνονται για λίγους, μου προξένησε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, στο οποίο διαφημίζονται ορισμένοι, οι οποίοι είναι άγνωστο με τι κριτήρια επιλέχθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ακόμη στη ΔΕΑΞ και οι οποίοι δε γνωρίζουν το ποσό που θα πληρώσουν.

Επιτέλους, σ’αυτή την πόλη θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και πρέπει να πάψουν να λειτουργούν μόνον με «κολλητούς».
Οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης και οι ΘΛΕ είναι τα μεγαλύτερα γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη μας, είναι δύο μέσα προβολής της, παρόλα αυτά είναι υπόθεση των πολύ λίγων, δεν έχει καμία γνώμη και καμία θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και ουδέποτε ενημερώνεται έγκαιρα και αναλυτικά για τον ισολογισμό των Γιορτών.

Κλείνοντας, δηλώνω πως η παρέμβασή μου αυτή γίνεται με γνώμονα να βελτιώσουμε το θεσμό των Γιορτών και να ενεργοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους συνδημότες μας, που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν.


Μπέττυ Πατσίδου
Δημοτική Σύμβουλος
Δημοτικής Παράταξης
«Πολίτες για την Αλλαγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου