Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ, ΜΟΝΟ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Κάποτε θεωρούνταν από τους μουσουλμάνους της ορεινής, κι όχι μόνο, Ξάνθης ως μέγα αμάρτημα οι σπουδές για ένα κορίτσι. Έτσι μετά το δημοτικό κανένα κορίτσι δεν τολμούσε να συνεχίσει τις σπουδές του, όχι γιατί δεν ήθελαν τα ίδια τα παιδιά αλλά γιατί η κλειστή κοινωνία στην οποία ζούσαν θα τα χαρακτήριζε τουλάχιστον κορίτσια του δρόμου. Με λίγα λόγια υπήρχε η παλιά εκείνη νοοτροπία βάσει της οποίας τα αγόρια μπορούσαν να κάνουν ελεύθερα ότι θέλουν αλλά τα κορίτσια ήταν μόνο για το σπίτι και για τις δουλειές. Έπρεπε να μάθουν καλά τον ρόλο της νοικοκυράς ώστε να μην δυσκολευτούν να βρουν έναν καλό σύζυγο.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Ολο και περισσότερες κοπέλες από τον χώρο των μουσουλμάνων τελειώνουν το γυμνάσιο ή ακόμα και το λύκειο ενώ ορισμένες συνεχίζουν και σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε. Δυστυχώς πολλές είναι οι μουσουλμάνες που πέφτουν θύματα της παλιάς εκείνης αντίληψης και εμποδίζονται ως προς την συνέχιση των σπουδών τους. Φανταστείτε μόνο ότι υπάρχουν ακόμα χωριά όπου ούτε ένα κορίτσι δεν έχει πατήσει το πόδι του στο γυμνάσιο.
Ολοι όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσου ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίσες υποχρεώσεις με τους άνδρες, με τις γυναίκες μάλιστα να τα καταφέρνουν σε πολλούς τομείς πολύ καλύτερα από τους άνδρες.
Ιατρική, νομική, πολιτική, αθλητισμός, δημοσιογραφία, επιχειρήσεις, τέχνες, παντού πλέον βλέπουμε τις γυναίκες να διαπρέπουν. Όλοι μας λοιπόν ήμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να μην αποτρέπουμε τα παιδιά μας ( αγόρια και κορίτσια ) από τις σπουδές τους αλλά να τα στηρίζουμε στο θέμα αυτό όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας. Άνθρωπος αμόρφωτος στην ουσία είναι άνθρωπος μη χρήσιμος για την κοινωνία. Μόνο μέσα από την μόρφωση μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να προσφέρουμε περισσότερα.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου