Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κρεβατοκάμαρες και οι κουζίνες έγιναν σχολικές αίθουσες

Ένα κτήριο ετοιμόρροπο και σε απόσταση μισού μέτρου από το νεκροταφείο που κάποιοι επιμένουν να το λένε σχολείο είναι ο χώρος όπου μαθαίνουν τα πρώτα τους γράμματα οι μικροί μαθητές του χωριού Μάνταινα στον δήμο Μύκης.
Η κατάσταση του κτηρίου δεν δείχνει σε τίποτα ότι στον χώρο αυτό στεγάζεται ένα σχολείο κι ότι καθημερινά εκεί μέσα βρίσκονται μικρά παιδιά τα οποία προσπαθούν να μάθουν γράμματα σε ένα περιβάλλον που δεν το συναντάς ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Κάθε φορά που βρέχει το νερό μπαίνει μέσα στις αίθουσες γιατί η σκεπή του κτηρίου έχει παντού τρύπες, η υγρασία και η μούχλα στους τοίχους μόνο αίθουσες σχολείου δεν θυμίζουν.
Εκτός όλων αυτών το συγκεκριμένο κτήριο είναι τόσο μικρό που αναγκαστικά μετατράπηκε σ σχολική αίθουσα και το σπιτάκι που κάποτε έμενε ο δάσκαλος του χωριού. Με λίγα λόγια στην Ελλάδα του 2008 τις κουζίνες και τις κρεβατοκάμαρες τις μετατρέπουμε σ σχολεία. Μόνο στις τουαλέτες δηλαδή δεν γίνεται ακόμα μάθημα.
Να ήταν μόνο αυτά, το μονοπάτι από το οποίο κάθε πρωί οι μικροί μαθητές πηγαίνουν στο ας πούμε σχολείο τους είναι γεμάτο γκρεμούς και δύσκολα περπατείται ακόμα κι από έναν μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο και ειδικά μέσα στους χειμερινούς μήνες πολλές φορές τα μισολιωμένα χιόνια παγώνουν με αποτέλεσμα οι γονείς να μαζεύουν τα παιδιά τους από γύρω γκρεμούς. Θέλετε κι άλλα; Στην στέγη του σχολείου μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς το καρκινογόνο ελενίτ κάτω από το οποίο περνάνε ώρες αυτά τα παιδιά.
Το αστείο και τραγικό συγχρόνως είναι πως εδώ και αρκετό καιρό ο δήμος Μύκης έχει παραχωρήσει οικόπεδο για την κατασκευή καινούριου σχολικού κτηρίου αλλά φαίνεται πως η γραφειοκρατία στην χώρα αυτή δεν έχει τέλος.
Δικαιολογημένα λοιπόν ο κάτοικοι του οικισμού Μάνταινα με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας είπαν πως θέλουν πιο ανθρώπινες συνθήκες για τα παιδιά τους και ένα σχολείο που δε θα υπάρχει κίνδυνος α καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Μας είπαν πως μόνο υποσχέσεις και μεγάλα λόγια πήραν τόσο από την νομαρχία όσο και από τους βουλευτές του νομού οι ποίο τους θυμούνται μόνο κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές.
Μάλιστα μας δήλωσαν πως στο άμεσο μέλλον θα στείλουν επιστολή στον υπουργό υγείας αλλά και στους συναρμόδιους φορείς με την οποία θα τους ζητάνε να τους επιτραπεί να χτίσουν με δικά τους χρήματα ένα νέο σχολείο για τα παιδιά τους, το ακούτε κύριε Θρακιώτη υπουργέ; Με δικά τους χρήματα ετοιμάζονται να χτίσουν σχολείο οι άνθρωποι αυτοί γιατί κατάλαβαν πως εσείς δεν έχετε σκοπό να κάνετε σωστά το καθήκον σας.
Έχουμε βαρεθεί να σας ακούμε κύριε υπουργέ να λέτε πως στόχος σας είναι να βοηθήσετε τους ξεχασμένους κατοίκους της περιφέρειας, μήπως τελικά δεν τα εννοούσατε αυτά που λέγατε; Ή μήπως για εσάς οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε περιφέρεια άλλου κράτους; Είναι πολίτες που ψήφησαν εσάς και τον κάθε ένα σαν κι εσάς και για άλλη μια φορά απογοητεύτηκαν και μαζί τους απογοητευτήκαμε κι εμείς γιατί πιστέψαμε πως ως Θρακιώτης που είστε θα κάνατε περισσότερα για τον τόπο σας.
Υποψιαζόμαστε πλέον πως εν είναι η γραφειοκρατία αυτή που ευθύνεται για το πρόβλημα αυτό αλλά υπάρχεις άλλοι κύκλοι οι οποίοι για λόγους που δεν γνωρίζουμε μπλοκάρουν την κατασκευή νέου σχολείου στην Μάνταινα καθώς το θέμα δεν προέκυψε τώρα αλλά εδώ και μια δεκαετία απασχολεί τους γονείς αυτών των παιδιών και ανένας δεν ενδιαφέρθηκε έστω και ελάχιστα για το πρόβλημα αυτό.

Σ Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου