Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Πομάκικα παραδοσιακά γλυκά

Τα συνηθισμένα γλυκά που φτιάχνουν οι Πομάκισσες στις γιορτές τους είναι ο μπακλαβάς και το κανταΐφι. Φτιάχνουν και πολύ ωραία γλυκά κουταλιού. Χρησιμοποιούν για τα γλυκά κουταλιού κυδώνια, δαμάσκηνα, κεράσια, καρυδάκια, βερίκοκα, σύκα. Επίσης φτιάχνουν πολύ ωραίες κομπόστες είτε με φρέσκα φρούτα και τις συντηρούν σε βάζα, κυρίως όμως χρησιμοποιούν αποξηραμένα φρούτα.

Ρετσέλ ντούλκο (κομπόστα κυδώνι)

1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια . Βάζουμε τα κυδώνια και την ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Τα βράζουμε για 40 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε το
χρώμα ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε σε βάζα.

Πεστήλ
Υλικά
Δαμάσκηνα ή βερίκοκα
Εκτέλεση
Παίρνουμε τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα με τη φλούδα και τους αφαιρούμε τα σπόρια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν. Κατόπιν τα ρίχνουμε στο ταψί λίγα- λίγα μέχρι να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα. Τα αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθούν μέχρι να λιώσουν και να ξεραθούν. Τα αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσουν.

Τσέρνο Σλάτκο (ροξάκια)

4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι λάδι
2 μπέικιν πάουντερ
αλεύρι όσο πάρει
κακάο
Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
½ λεμόνι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι, την ζάχαρη και τα αυγά στο μίξερ. Ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μίγμα υγρών. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια. Χωρίζουμε το μίγμα σε 3 μέρη. Ρίχνουμε στο ένα από αυτά κακάο και ζυμώνουμε. Ανοίγουμε τα άλλα 2 κομμάτια σε χοντρό φύλλο και βάζουμε στην μέση την ζύμη κακάο. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε ροδέλες 2 εκατοστών και τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη για 10 λεπτά και ρίχνουμε την βανίλια και το λεμόνι. Σιροπιάζουμε το ένα ζεστό , το άλλο κρύο. Τα αφήνουμε 1 ώρα να ρουφήξουν το σιρόπι

Φιογκάκια

Υλικά
1φλιτζανάκι καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του φαγητού ζάχαρη
1 μπέικιν
μπυρομαγιά 40γρ
130γρ. βούτυρο
5 αυγά
αλεύρι όσο πάρει
Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Τη μαγιά τη λειώνουμε σε χλιαρό γάλα και τη ρίχνουμε στην λεκάνη. Ρίχνουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να γίνει σφιχτή όπως όταν κάνουμε πίτα. Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 μπαλάκια. Λειώνουμε το βούτυρο. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο το διπλώνουμε. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες δυο φορές και το βάζουμε στο ψυγείο στην συντήρηση. Μετά από 15 λεπτά βγάζουμε τα φύλλα τα κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκατοστών και τα δένουμε φιογκάκια. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Βράζουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε τα φιογκάκια που έχουν κρυώσει λίγα-λίγα. Όταν ποτίσουν λίγο με σιρόπι τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε.

Γλυκό κουταλιού ώριμο σύκο

Υλικά
35 τεμάχια ώριμα σύκα
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
200γρ. γλυκόζη
βανίλια
κανέλα ξύλο
γαλαζόπετρα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τα σύκα. Βράζουμε τα σύκα για λίγο με νερό που έχουμε διαλύσει λίγο γαλαζόπετρα. Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο άλλες 2 φορές με καθαρό νερό. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τα πιέζουμε με τα χέρια ένα –ένα για να φύγουν τα νερά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις αρχίζει να δένει ρίχνουμε μέσα τα σύκα, την βανίλια και την κανέλα και την γλυκόζη. Το βράζουμε περίπου 3 ώρες. Όταν αρχίζει να κάνει μεγάλες φουσκάλες, κατεβάζουμε το γλυκό από την φωτιά. Το αφήνουμε μια μέρα. Αν την επομένη δεν έχει δέσει κανονικά το σιρόπι το βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.

Γλυκό κουταλιού κορόμηλο

1 κιλό κίτρινα κορόμηλα
½ κιλό ζάχαρη
200 γρ. γλυκόζη
βανίλια
ασβεστόνερο (ρίχνουμε λίγη σβησμένη ασβέστη σε 5 λίτρα νερό, αφήνουμε να κατακαθίσει και παίρνουμε το διαυγές διάλυμα)
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κορόμηλα. Τα ρίχνουμε μέσα στο ασβεστόνερο και τα αφήνουμε για μια μέρα. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την γλυκόζη και την βανίλια. Τα βράζουμε περίπου 3 ώρες και όταν δέσει το σιρόπι τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Όταν κρυώσει το γλυκό τα βάζουμε στα βάζα.

Γλυκό κουταλιού καρότο

Υλικά
1 κιλό καρότα καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό
2 βανίλιες
χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα ζεματάμε (τα βάζουμε σε βραστό νερό) ολόκληρα χωρίς να τα κόψουμε. Όταν μαλακώσουν λίγο τα βγάζουμε από το νερό και τα κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη , το νερό και τις βανίλιες και τα βράζουμε. Αφού δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τα καρότα και το λεμόνι μαζί στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.

Σάμαλι

Υλικά
½ κιλό σιμιγδάλι χοντρό
½ κιλό ζάχαρη
100γρ. γάλα
300γρ. νερό
5γρ. αμμωνία
5γρ. μπέικιν πάουντερ
5γρ. μαστίχα
Για το σιρόπι
500γρ ζάχαρη
500γρ. νερό

Εκτέλεση
Λειώνουμε την αμμωνία στο νερό, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Παίρνουμε ένα ταψί βουτυρωμένο και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Στρώνουμε το μίγμα με το χέρι και το αφήνουμε στο ταψί περίπου μισή ώρα, μέχρι να πιάσει κρούστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφού μισοψηθεί το βγάζουμε, το κόβουμε σε περίπου 30 κομμάτια και το ξαναβάζουμε στον φούρνο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά. Όταν βγάλουμε το σάμαλι από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε κατευθείαν. Το αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.

Μπακλαβάς

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
3 φλιτζάνια καρυδόψιχα
1 κούπα ζάχαρη
150γρ. φρέσκο βούτυρο
150γρ. μαργαρίνη
Σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Μερικά γαρύφαλλα και ένα κομμάτι κανέλλα
Εκτέλεση
Αλέθουμε την καρυδόψιχα και την ανακατεύουμε με την ζάχαρη, σκόνη κανέλλα και λίγο σκόνη γαρύφαλλο. Λιώνουμε την μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Παίρνουμε ένα ταψί το βουτυρώνουμε και απλώνουμε 2 φύλλα. Βουτυρώνουμε και ρίχνουμε λίγη καρυδόψιχα. Στρώνουμε όλα τα φύλλα απλώνοντας ανάμεσα καρυδόψιχα και δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε. Όταν τελειώσουν τα φύλλα κόβουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνουμε 2 κουταλιές νερό. Ψήνουμε τον μπακλαβά σε 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Τον αφήσουμε να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά. Τον αφήνουμε για 2 ώρες να απορροφήσει το σιρόπι.

Κανταΐφι

Υλικά
½ κιλό καρύδια χοντροκομμένο
¼ κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κούπας ζάχαρη
½ κιλό κανταΐφι
1 κούπα φρέσκο βούτυρο
1 κούπα μαργαρίνη
Σιρόπι
3,5 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
½ κούπα γλυκόζη
2 γαρύφαλλα, ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τα 5 πρώτα υλικά. Ξάνετε το κανταΐφι και χωρίστε σε 30 μακρόστενες λωρίδες (σκεπάζετε με υγρή πετσέτα για να μην ξεραίνετε). Βάζετε μια κουταλιά καρυδόψιχα σε κάθε λωρίδα και τυλίγετε χαλαρά. Αραδιάστε σε βουτυρωμένο ταψί και περιχύστε με το μίγμα του λιωμένου βουτύρου και μαργαρίνης. Ψήνεται 1 ώρα στους 170 βαθμούς. Βράστε το σιρόπι και περιχύστε το κανταΐφι μόλις βγει από τον φούρνο.

Ισπέκνα Τίκβα( ψητό κίτρινο κολοκύθι)

Υλικά
¼ κίτρινο κολοκύθι
½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κολοκύθι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη και το νερό και σκεπάζουμε με ένα άλλο ταψί. Τα βάζουμε σε μέτριο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.

Γλυκό κολοκύθι με κράνα

Υλικά
¼ κίτρινο κολοκύθι
2 ποτήρια κράνα
1,5 ποτήρι ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια. Τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο. Ρίχνουμε από πάνω τα κράνα και το νερό . Τα βράζουμε 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε την ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να <<πιουν>> το νερό.

Μαρμελάδα κυδώνι

1 κιλό κυδώνια
800γρ. ζάχαρη
800γρ. νερό
1 κλαδάκι αμπαρόριζα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με ένα πανί τα κυδώνια και τα πλένουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και τα βράζουμε 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από το νερό και όταν κρυώσουν, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα πολτοποιούμε (στην μουλινέτα ή σε μύλο). Βάζουμε τον πολτό, την ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Όταν κρυώσει την βάζουμε σε βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου