Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η σύγχρονα ντυμένη γυναίκα δεν είναι περισσότερο ανήθικη από αυτή που ντύνεται σεμνά

Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια κοινωνία ίσωσα δικαιωμάτων και ευκαιριών, σε μια κοινωνία όπου γυναίκες και άνδρες είναι ένα και το αυτό χωρίς να υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ των δύο φύλων. Όλα αυτά όμως ισχύουν σε περιοχές ανεπτυγμένες και όχι σε κοινωνίες κλειστές όπου δυστυχώς η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται μια αντιμετώπιση εντελώς διαφορετική από αυτή που προστάζουν οι κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας μας.
Μια τέτοια κοινωνία είναι και η ορεινή Ξάνθη, τα γνωστά σε όλους μας πομακοχώρια όπου δυστυχώς η θέση της γυναίκας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου με αυτή που είχε πριν από αρκετές δεκαετίες. Οι παράγοντες που φταίνε για την κατάσταση αυτή μόνο λίγοι δεν είναι, από τη μια το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι τόσο χαμηλό που δε τους επιτρέπει να αντιληφθούν κάποια πράγματα που για έναν μορφωμένο άνθρωπο είναι αυτονόητα.
Από την άλλη, ο τρόπος αντιμετώπισης μιας γυναίκας που επιχειρεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της κοινωνίας είναι τέτοιος που δεν της επιτρέπει να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει. Έτσι η θέση της γυναίκας για τη μικρή κοινωνία της ορεινής Ξάνθης περιορίζεται για τους περισσότερους στο ρόλο της μητέρας, της νοικοκυράς και της συζύγου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρείται υποτιμητικό για μια γυναίκα να εργάζεται, πρέπει να είναι στο σπίτι και να περιμένει τον σύζυγο να επιστρέψει από τη δουλειά του για να του έχει ένα πιάτο φαγητό. Επίσης είναι αδιανόητο για μια γυναίκα στη συγκεκριμένη περιοχή να ντύνεται όπως όλες οι υπόλοιπες γυναίκες των πιο ανεπτυγμένων περιοχών, θα πρέπει να είναι ντυμένη καλά, να μη φοράει ρούχα τέτοια που να φαίνεται οποιοδήποτε σημείο του σώματος της και φυσικά δε μπορεί να βάφεται, να στολίζεται και γενικά να κυκλοφορεί όπως εκείνη θέλει. Ακόμα και το μπάνιο με μαγιό στην παραλία είναι απαγορευμένο για τις μουσουλμάνες τη στιγμή που για τους υπόλοιπους δε νοείται μπάνιο χωρίς μαγιό.
Ακόμα και οι γυναίκες που οδηγούν αυτοκίνητο σχολιάζονται έντονα από την υπόλοιπη κοινωνία με το σκεπτικό ότι με το αυτοκίνητο μπορούν να πάνε όπου θέλουν και φυσικά να κάνουν ότι θέλουν. Μάλιστα μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, βασικός κανόνας αυτής της μικρής κοινωνίας ήταν πως οι γυναίκες δε πρέπει να σπουδάζουν διότι η μόρφωση δε θα τους χρησιμεύσει σε τίποτα, καλές μητέρες, νοικοκυρές και σύζυγοι μπορούν να είναι και χωρίς να σπουδάσουν.
Μέχρι και ένα μακρινό ταξίδι κάποιας γυναίκας χωρίς τον σύζυγο της θεωρείτε ύποπτο καθώς κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να κάνει εκεί που θα πάει.
Φυσικά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μουσουλμάνες γυναίκες τολμούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, να ντυθούν σύγχρονα, να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν, να οδηγήσουν αυτοκίνητο και γενικότερα να αδιαφορήσουν για όσα τους έχει επιβάλει η μικρή κοινωνία στην οποία ζούνε.
Μια τέτοια απόφαση όμως έχει και το ανάλογο κόστος καθώς για τους περισσότερος οι γυναίκες αυτές είναι πλέον δαχτυλοδειχτούμενες γιατί πολύ απλά δεν ακολουθούν τον τρόπο ζωής που προφανώς ορισμένοι επιδιώκουν και εν τέλει κατορθώνουν να επιβάλουν. Ευτυχώς όμως όλα αυτά φαίνεται να μη αγγίζουν τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μέσα στις τεράστιες πιέσεις που δέχονται, προσπαθούν να διαμορφώσουν τη ζωή τους διαφορετικά και να ακολουθήσουν τους σύγχρονους τρόπους ζωής.
Εξάλλου αυτό είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται να γίνει διότι υπάρχει και το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και κανένας δε μπορεί να επιβάλει στους υπόλοιπους τα δικά του θέλω και πιστεύω. Κανένας δε μπορεί να υποδεικνύει τρόπους ντυσίματος και συμπεριφοράς κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν αυτοί που επί δεκαετίες ασκούν την επιρροή τους πάνω σ’ αυτούς τους αγράμματους ανθρώπους.
Άλλωστε η ανηθικότητα μιας γυναίκας δε φαίνεται από τον τρόπο που ντύνεται, το γεγονός ότι μια γυναίκα είναι σεμνά ντυμένη, δε βγαίνει από το σπίτι της, δε ταξιδεύει, δε σπουδάζει, δεν οδηγεί, δε σημαίνει πως είναι και ηθική όπως και το αντίθετο. Ηθικός ή ανήθικος μπορεί να είναι ο καθένας, ακόμα κι αν πρόκειται για εκείνους που πολλές φορές είναι υπέρ άνω κάθε υποψίας.
Όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτό οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας τόσο το καλύτερο για εκείνους. Η μη σεμνά ντυμένη γυναίκα δεν είναι λιγότερο ηθική από εκείνη που ντύνεται όπως τις επιβάλουν κι όχι όπως εκείνη θέλει.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου