Στις 08-05-2008 με επερώτηση του στην βουλή ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ Μάνταζη Τσετίν είχε ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το βουλγάρικο ( κατά την γνώμη του κ Μάνταζη ) τραγούδι που ακούστηκε κατά την διάρκεια του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο χωριό Σμίνθη. Η αντίδραση του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ξάνθης ήταν άμεση. Το Δ.Σ του συλλόγου με επιστολή του προς το υπουργείο εσωτερικών και το υπουργείο παιδείας & θρησκευμάτων ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση για την απαράδεχτη αυτή επερώτηση του κ Μάνταζη. Την επιστολή του συλλόγου Πομάκων προς τα προαναφερθέντα υπουργεία την είχαμε δημοσιεύσει στο φύλο 16 της NATPÉSH. Πριν από λίγες μέρες ο σύλλογος Πομάκων πήρε την επίσημη απάντηση του υπουργείου παιδείας μια απάντηση που δικαιώνει πανηγυρικά τις θέσεις του συλλόγου. Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του υπουργού παιδείας και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΘΗΝΑ 7-7-2008 Α.Π 429/ΠΟΔΕ7
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 11661/08-05-08
Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 11661/08-05-08 την οποία κατέθεσε ο βουλευτής κ Τσετίν Μάνταζη σχετικά με τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 2008 στον δήμο Μύκης Ν. Ξάνθης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 2008 στο δήμο Μύκης έγινε στην έδρα του δήμου Μύκης στην Σμίνθη συμμετείχαν το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Σμίνθης και τα δημόσια γυμνάσια Σμίνθης και Γλάυκης, το λύκειο Γλάυκης και το ΕΠΑΛ Γλάυκης. Τα τραγούδια και τα ποιήματα που αναφέρονται στην ιστορία και τη σημασία της επετείου της 25ης Μαρτίου και απαγγέλθηκαν από τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων ήταν στην ελληνική και μόνο γλώσσα.
Μετά το τέλος της επίσημης τελετής ακολούθησαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί που συνοδεύονταν από τραγούδια από τα δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το λύκειο Γλάυκης χόρεψε έναν Θρακιώτικο παραδοσιακό ( ζωναράδικο ) που συνοδεύονταν από τοπικό παραδοσιακό τραγούδι στην Πομάκικη γλώσσα και όχι στην βουλγάρικη όπως λανθασμένα εξελήφθη.
Η απάντηση αυτή κοινοποιήθηκε από το ίδιο το υπουργείο και στον κ Μάνταζη. Τώρα αν ακόμα ο κ Μάνταζη επιμένει χα χαρακτηρίζει ως βουλγάρικο το πομάκικο τραγούδι που ακούστηκε στην Σμίνθη τότε μάλλον θα ήταν καλό να του κάνουμε μερικά μαθήματα πομάκικης γλώσσας για να μπορεί να ξεχωρίζει την βουλγάρικη από την πομάκικη γλώσσα. Ε πώς να το κάνουμε, δεν είναι σωστό για κοτζάμ βουλευτή να μην είναι σε θέση να ξεχωρίσει την βουλγάρικη από την πομάκικη γλώσσα. Νομίζαμε ότι στην βουλή μπαίνουν μόνο άνθρωποι με κάποιο συγκεκριμένο μορφωτικό επίπεδο. Εντάξει δικαιολογείτε ένας χριστιανός βουλευτής να μην γνωρίζει την διαφορά της πομάκικης από την βουλγάρικη γλώσσα, αλλά ο κ Μάνταζη ζει στην Ξάνθη και ξέρει καλύτερα απ’ όλους ότι η γλώσσα στην οποία ακούστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι είναι η γλώσσα που μιλάνε σχεδόν 40000 συντοπίτες του. Αν λοιπόν κ Μάνταζη το τραγούδι αυτό ήταν βουλγάρικο τότε κι αυτοί οι 40000 που μιλάνε αυτήν την γλώσσα είναι Βούλγαροι άρα όπως και να το πείτε Τούρκοι δεν είναι. Αν και για να ήμαστε ειλικρινής χέστηκε η Φατμέ στο γιούλ μπαχτσε για τα όσα λέει ο κ Μάνταζη, τόσα ξέρει τόσα λέει ο άνθρωπος. Αλλά αν θυμόμαστε καλά το ΠΑΣΟΚ μάλλον έχει και έναν πρόεδρο. Αυτός ο πρόεδρος λοιπόν δεν βλέπει τι κάνουν τα τσιτσέκια του στην Θράκη? Εκτός κι αν μετακόμισε και ζει πλέον σε άλλη χώρα, ή αν απλά τα λαμπρά αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν κατόπιν εντολών του ίδιου του προέδρου τους. Θα ήταν καλό όμως για τον κ Μάνταζη την επόμενη φορά που θα ακούσει πομάκικο τραγούδι ( γιατί σίγουρα θα ακούσει ) στην βουλή να πει ότι το τραγούδι ήταν Σέρβικο ή Ρώσικο γιατί αυτό με το Βουλγάρικο δεν έπιασε. Α κι ας μην ξεχνάει ο κ Μάνταζη ότι μόλις πριν από μερικά χρόνια κι άλλοι φώναζαν και ούρλιαζαν περί Τούρκικης κι όχι μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη και ξαφνικά την μέρα των εκλογών πήγαν σπίτια τους. Δεν λέμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον κ Μάνταζη, απλά καλό θα είναι σε μια άκρη του μυαλού του να έχει κι αυτό το ενδεχόμενο γιατί ο κόσμος μόνο χαζός δεν είναι και καταλαβαίνει πολύ καλά τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου