Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

«…απαράδεκτη η διοργάνωση του ποδηλατικού γύρου Ξάνθης…»

Έχοντας την εμπειρία της συμμετοχής στον ποδηλατικό γύρο της Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Μελισσόπουλος, προβαίνει στην ακόλουθη τοποθέτηση:

Για μία πόλη, η διοργάνωση ενός ποδηλατικού γύρου θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, όχι μόνο για την ίδια την πόλη αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή.
Έχει δε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, όλων των ηλικιών, ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και το ποδήλατο, προσφέροντας ιδέες, λύσεις και πρότυπα ενός άλλου τρόπου μετακίνησης των πολιτών, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων δεδομένων στη μάχη για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό.
Μπορεί επίσης να συνδέεται και με άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου οι οποίες, είτε θα συνοδεύουν το κεντρικό αθλητικό γεγονός, ή το ίδιο το αθλητικό γεγονός (ο ποδηλατικός γύρος) θα είναι αυτό που θα διανθίζει κάποια πολιτιστική εκδήλωση.
Έτσι λοιπόν στις φετινές εκδηλώσεις των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, είχε προβλεφθεί από το πρόγραμμα των διοργανωτών να πραγματοποιηθεί, την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, ένας ποδηλατικός γύρος Ξάνθης με αφετηρία το αθλητικό κέντρο Μπαλτατζή στην Εκτενεπόλ και τερματισμό το Γήπεδο της Ξάνθης, πέρα από τη γέφυρα του Σαμακώβ.
Πιστεύοντας όλοι ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση ενταγμένη στις Γιορτές παλιάς Ξάνθης η οποία θα γινόταν υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, δηλώσαμε συμμετοχή.
Μάλιστα με χαρά ορισμένοι από τους ποδηλάτες, που σημειωτέον εκτός του γεγονότος ότι ήταν πολλοί σε αριθμό και όλων των ηλικιών συμπεριλάμβαναν και ολόκληρες οικογένειες που συμμετείχαν μαζικά, δεχθήκαμε να φορέσουμε και ένα μπλουζάκι που τυπώθηκε με ευθύνη ενός ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης της πόλης μας το οποίο προπαγάνδιζε το αίτημα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων – επιτέλους – και στην πόλη μας.
Αίτημα που η Δημοτική μας Παράταξη έχει θέσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και το μόνο που έχει εισπράξει από το Δήμαρχο Ξάνθης και τη Δημοτική Αρχή γενικότερα, είναι η άρνηση και τα ειρωνικά σχόλια με το «επιχείρημα» ότι οι ποδηλατόδρομοι δεν συνάδουν με τη γεωγραφική ιδιομορφία της πόλης μας!
Αλλά, η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, πέρα από το αίτημα της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, μάλλον δε βρίσκει ενδιαφέρουσα τη ιδέα του ποδηλάτου γενικότερα, αφού η φετινή διοργάνωση στην οποία και εγώ συμμετείχα ήταν κατά τη γνώμη μου επιεικώς απαράδεκτη.
Χωρίς ουσιαστική προετοιμασία λοιπόν, χωρίς υπεύθυνο από πλευράς του Δήμου ο οποίος θα είχε την ευθύνη συντονισμού της πορείας των ποδηλατών, χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας των δρόμων από τις οποίες θα περνούσε η πορεία των ποδηλατών, οδηγούσαμε τα ποδήλατά μας με κίνδυνο να συγκρουστούμε σε κάποια διασταύρωση με κάποιον ανυπόμονο οδηγό, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις – κυρίως στη παλιά πόλη – περνώντας κυριολεκτικά από σημεία στενά, λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων .
Τέλος, η μεγαλύτερη έκπληξη μας περίμενε όλους στον τερματισμό.
Εκεί δεν υπήρχε μια ένδειξη (ταινία) που να δηλώνει το τέλος της διαδρομής, αλλά ούτε κάποιος υπεύθυνος του Δήμου Ξάνθης ο οποίος θα ευχαριστούσε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτόν τον ποδηλατικό γύρο.
Ούτε λόγος βέβαια για κάποιο αναμνηστικό δίπλωμα ή κάποιο αναψυκτικό που θα δρόσιζε τους συμμετέχοντες…
Μάλιστα είχε προαναγγελθεί ότι στο σημείο του τερματισμού θα πραγματοποιούνταν κλήρωση κάποιων ποδηλάτων αλλά και κάποιων αξεσουάρ ποδηλάτου για όσους είχαν συμμετοχή σε αυτόν τον ποδηλατικό γύρο.
Προς έκπληξη όμως κυρίως των μικρών παιδιών ανακοινώθηκε από κάποιον ο οποίος δήλωσε υπεύθυνος αυτής της χορηγίας ότι όλα τα παραπάνω δώρα αποσύρονται διότι όπως ανέφερε «άλλος ήταν χορηγός και κάποιοι άλλοι διαφημίστηκαν».
Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν μετά από όσα περιέγραψα είναι πολλά:

Ποιος αλήθεια μπορεί να παίζει με το ψυχισμό των μικρών παιδιών, αλλά και με την προσπάθεια δημιουργίας θετικών προτύπων σε νέους ανθρώπους - αυριανούς πολίτες;;
Ποιος μπορεί να παίζει με τη φήμη και το όνομα ενός Δήμου που στον πολιτιστικό τομέα (με τη δράση κυρίως των πολιτών του και των πολιτιστικών συλλόγων που αυτοί συμμετέχουν) παρουσιάζει τόσο θετική εικόνα στο Πανελλήνιο;
Γιατί «ελαφρά τη καρδία» αναθέτουμε σε χορηγούς τόσο σοβαρές διοργανώσεις και δεν αναλαμβάνουμε ως Δήμος την ευθύνη πραγματοποίησης τους;
Όταν ξοδεύουμε τόσα χρήματα για όλη τη διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης πόσο θα μας επιβάρυνε οικονομικά η αγορά κάποιων ποδηλάτων και την εμπιστευθήκαμε σε κάποιον χορηγό ο οποίος δικαίως ή αδίκως απέσυρε τη χορηγία του, αφού όμως διαφημίστηκε στο πολυτελέστατο πρόγραμμα των γιορτών παλιάς Ξάνθης;

Όπως, όμως, και να περιγράψει κανείς ένα γεγονός, όσα ερωτήματα και όσες σκέψεις και αν κατατεθούν, η προχειρότητα του Δήμου μας έγινε εμφανής στο ζήτημα αυτό για ένα και μοναδικό λόγο:
διότι δεν έχει μέχρι σήμερα αντιληφθεί ότι η διοργάνωση τέτοιων γεγονότων απαιτεί οργάνωση και σχεδιασμό αλλά κυρίως όραμα και πίστη σε αυτό που σκεπτόμαστε να υλοποιήσουμε.
Αλλά μάλλον και το ποδήλατο είναι έξω από τις σκέψεις και τη αισθητική των ανθρώπων της σημερινής Δημοτικής μας Αρχής και αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω κάτι το οποίο ουσιαστικά έχει γίνει πεποίθηση και κοινή συνείδηση σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού στην πατρίδα μας:

«Το ποδήλατο είναι ένα καθαρό και υγιεινό μέσο μεταφοράς, αποτελεί μία γρήγορη και οικονομική λύση για το κυκλοφοριακό, μηδενίζει τη ρύπανση, γυμνάζει τον οργανισμό και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια υπάρχει, σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας μια διάθεση στροφής των πολιτών προς το ποδήλατο».
Ο Δήμος Ξάνθης σκέφτεται κάτι για το ζήτημα αυτό;;


Σάββας Μελισσόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δημοτικής Παράταξης
«Πολίτες για την Αλλαγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου