Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009, στις 20:00, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οργανώνουν ομιλία με καλεσμένο τον διακεκριμένο έλληνα αστροφυσικό δρ. Δημοσθένη Καζάνα, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ερευνητή στο Εργαστήριο Υψηλών Ενεργειών της NASA, με θέμα:

Bing Bang, Πληθωριστικό και Πολλαπλό Σύμπαν:
Η ματιά του σκεπτικιστή

Η εισαγωγή της έννοιας του «Πληθωριστικού Σύμπαντος», της οποίας ο ομιλητής είναι εισηγητής, έχει επιλύσει ένα σημαντικό αριθμό προβλημάτων που σχετίζονται με την Κοσμολογία Bing Bang. Στη συνέχεια όμως άνοιξε μια εντελώς νέα θεώρηση για το πιθανό μέγεθος, την δομή και την εξέλιξή του «Σύμπαντος», που οδηγεί και στην παραδοχή άλλων, διαφορετικών, Συμπάντων – Νησίδων (στα οποία π.χ. οι φυσικές σταθερές έχουν διαφορετικό νόημα).
Στην ομιλία θα επιχειρηθεί μια ανασκόπηση της Κοσμολογίας Bing Bang, και των εννοιών «Πληθωριστικό» και «Πολλαπλό» Σύμπαν, καθώς και μια κριτική θεώρησή τους. Ο ομιλητής οδηγείται τελικώς στην πρόταση μιας πιο μετριοπαθούς ερμηνείας των νέων ευρημάτων της (μετα)φυσικής Κοσμολογίας.

Βιογραφικό του Δημοσθένη Καζάνα

Ο Δημοσθένης Καζάνας γεννήθηκε στην Καβάλα το 1950 και τελείωσε το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973), πριν συνεχίσει τις σπουδές του University of Chicago. Εκεί πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και τη διδακτορική διατριβή του (1978). Επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία το 1979. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard (GSFC) της NASA (1980 – 1982), και ως κύριος ερευνητής στο University of Maryland και GSFC / NASA. Από το 1988 είναι μόνιμος ερευνητής στο GSFC / NASA. Από το 2000 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Δημοσθένης Καζάνας πραγματοποίησε τομή στην επιστημονική έρευνα με την εισαγωγή της έννοιας του “πληθωριστικού” Σύμπαντος (1980), και έκτοτε βρίσκεται διεθνώς στην πρώτη γραμμή των ερευνών για την αρχή, εξέλιξη και δομή του Σύμπαντος. Έχει εργασθεί ερευνητικά σε πολλά πεδία, όπως σε θέματα γενικής σχετικότητας και κοσμολογίας, σε θέματα ακτίνων γ και Χ του διαστήματος, σε θέματα κβάζαρς, ενεργών πυρήνων γαλαξιών και μαύρων οπών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π» στη οδό Καπνεργατών 9 στη Ξάνθη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009, που αποφασίσθηκε και υποστηρίζεται από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, την UNESCO και τον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου