Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Πομάκικα παραδοσιακά ποτά

Για τα ποτά χρησιμοποιούνται πολύ τα φρούτα και οι καρποί που βρίσκονται εύκολα και είναι άφθονοι στη περιοχή, όπως κυδώνια, δαμάσκηνα, κράνα, βατόμουρα. Χρησιμοποιείτε το σινάπι σαν μέσο συντήρησης, όταν το ποτό δεν καταναλώνετε αμέσως. Στην περιοχή φύονται μεγάλη ποικιλία από βότανα που χρησιμοποιούνται για αφεψήματα. Το τσάι του βουνού είναι ιδιαιτέρως αρωματικό.

Σουσούλκε
Ξινόμηλα (ώριμα) ή Κυδώνια
Εκτέλεση
Παίρνουμε ώριμα ξινόμηλα και τα κόβουμε σε 4-6 φέτες. Τα απλώνουμε να ξεραθούν για πολλές μέρες και τα βάζουμε σε ένα τσουβάλι. Όταν θέλουμε να κάνουμε το ποτό παίρνουμε ξεραμένα κυδώνια και νερό σε μια κατσαρόλα, και τα βράζουμε μέχρι να γίνουν χυλός. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ζάχαρη. Πίνεται συνήθως κρύο.

Ντρένκα
Κράνα ή ξερά δαμάσκηνα
Εκτέλεση
Ίδια διαδικασία όπως το σουσούλκε. Γίνεται ένα ελαφρά γλυκό ποτό με κάποια ξινάδα. Μπορούμε να προσθέσουμε και ζάχαρη. Με τα δαμάσκηνα το ποτό γίνεται πιο πηχτό και πιο νόστιμο.

Αναψυκτικό με δαμάσκηνα
1 κιλό δαμάσκηνα
1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα. Βάζουμε τα δαμάσκηνα με αρκετό νερό να βράσουν μέχρι σχεδόν να λιώσουν και προς το τέλος ρίχνουμε την ζάχαρη. Αδειάζουμε το υλικό σε σουρωτήρι στρωμένο με πυκνό πανί για να σουρώσει. Δεν πρέπει να περάσει ο πολτός του φρούτου παρά μόνο το ζουμί του. Για το στράγγισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά μαξιλαροθήκη. Το κρεμάμε να μείνει πολλές ώρες γιατί στραγγίζει αργά.

Ποτό με κράνα
Μαζεύουμε κράνα, βατόμουρα, καρπούς από αγριοτριανταφυλλιά και γενικά κόκκινα φρούτα του δάσους. Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε μέχρι να βγάλουν το ζουμί τους. Στραγγίζουμε το ζουμί ρίχνουμε φάρμακο για να μην χαλάσει και το μαζεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι. Ο χυμός είναι αρκετά πηχτός. Όταν είναι να το πιούμε τον αραιώνουμε με νερό και ρίχνουμε όση ζάχαρη θέλουμε.

Σερμπέτι
Υλικά
Κόκκινη μπογιά
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Ρίχνουμε κόκκινη μπογιά σε ένα κουβά. Προσθέτουμε ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και γίνεται σερμπέτι γλυκό.

Ράνγκελ
Υλικά
Κρούσα (Άγρια αχλάδια)
Σταφύλια
Μήλα
Βατόμουρα
Σινάπι
Σόδα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα άγρια αχλάδια σε φέτες. Προσθέτουμε και άλλα φρούτα (βατόμουρα, μήλα κλπ) και αναμιγνύουμε. Τα βάζουμε σε ένα βαρέλι με νερό. Όσο μένουν τα φρούτα στο βαρέλι λειώνουν μαζί. Μαζί βάζουμε κόκκους σιναπιού για να διατηρηθεί καθώς και σόδα. Το ζουμί βγαίνει από τα φρούτα. Το φιλτράρουμε και το πίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου