Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης οργανώνουν από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου 2009 την έκθεση, με ζωγραφικά, χαρακτικά και γλυπτά έργα:«Άννα και Κούλα Μπεκιάρη»

Τα έργα ανήκουν στην ευρύτερη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και είναι δωρεά της συλλέκτριας, κυρίας Ζήνα Ησαΐα.

«Η Κούλα (Βασιλική) Μπεκιάρη γεννήθηκε το 1905 στην Αθήνα. Ζώντας σε μια εύπορη οικογένεια είχε την ευκαιρία να κάνει ελεύθερα μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής, φιλολογίας και ιστορίας της τέχνης κοντά στις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής τέχνης και διανόησης των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Γρυπάρης, αλλά και ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, ο Νικόλαος Λύτρας και ο Κωνσταντίνος Παρθένης στη ζωγραφική, και οι Γιώργος Βελισσαρίδης και Γεώργιος Μόσχος στην χαρακτική αποτέλεσαν μια εκπληκτική ομάδα δασκάλων. Τα διδάγματα τους είναι ορατά στο έργο, χαρακτικό και ζωγραφικό, της Κούλας, που ωστόσο ακολούθησε ένα δικό της δρόμο φτάνοντας στην τελευταία περίοδο της δημιουργικής της πορείας σε αφαιρετικές διατυπώσεις όπου το χρώμα κατέχει τον πρώτο ρόλο. Η μητέρα της, Άννα Μπεκιάρη, γεννήθηκε στην Ρωσία γύρω στο 1870. Πολύπλευρη προσωπικότητα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, το παιδικό θέατρο, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Γνώρισε και συνδέθηκε με αρκετούς λογίους όπως οι Ιωάννης Ν. Γρυπάρης και Ζαχαρίας Παπαντωνίου».

Η έκθεση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος (καπναποθήκη «Π») στην οδό Καπνεργατών 9,θα διαρκέσει από τις 13/11 έως τις 27/11 και οι ώρες επισκέψεως για το κοινό είναι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 10:00-13:00 και 18:00-21:00 και Σάββατο 10:00-14:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου