Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2

Η κυρίαρχη αντίθεση στη ΝΔ δεν είναι πολιτική, είναι ηθική

Η αντίθεση ανάμεσα στο «καθαρό» ιδεολογικά κόμμα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ στη συνέχεια που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς, και το άνευρο ιδεολογικά «πολυσυλλεκτικό» και «πελατειακό» κόμμα που προτείνει ουσιαστικά η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι η μόνη στη σημερινή ΝΔ. Και ίσως ούτε η κυρίαρχη.Επειδή το ερώτημα «τι κόμμα θέλουν οι νεοδημοκράτες» έχει να κάνει και με την μεγάλη παθογένεια της πολιτικής μας ζωής, την διαπλοκή και την διαφθορά.

Θα το εξηγήσουμε με απλά λόγια:

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα γεγονότα του 1993, την πτώση δηλαδή της κυβέρνησης του (επειδή αυτός αποφάσισε να κάνει εκλογές που πίστευε ότι θα κερδίσει) και την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, για να δημιουργήσει μια ακόμα μεγάλη παρεξήγηση προς όφελός του, μετά εκείνη την αποστασίας: Εισήγαγε πρώτος στο νεοελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «διαπλεκόμενα», με τρόπο όμως που απομάκρυνε την ευθύνη από τους πολιτικούς, όπως ο ίδιος.
Η παρεξήγηση έγκειται στο ότι , εξ ορισμού, «διαπλεκόμενοι» δεν μπορεί να είναι οι επιχειρηματίες, αλλά μόνον οι πολιτικοί.
Όταν η ΝΔ παραδινόταν το 1984 στα χέρια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όλοι οι νεοδημοκράτες νόμιζαν ότι επέλεγαν τον «αντι-Ανδρέα» που θα την ξανάφερνε στην εξουσία. Στην πραγματικότητα επέλεξαν τον μοναδικό που μπορούσε να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα βαθειά διαπλεκόμενο κόμμα, όπως τότε και το ΠΑΣΟΚ, στερώντας την από την ιδεολογική και πολιτική της φυσιογνωμία.
Η ηγεσία του Έβερτ ολοκλήρωσε την παράδοση της ΝΔ στην διαπλοκή. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι η «πολιτική» πορεία της ΝΔ συνδέεται έκτοτε με μεγάλες συγκρούσεις επιχειρηματικών ονομάτων και εκδοτικούς πολέμους. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τι έγινε επι Οικουμενικής για τον γιο του Πέτρου και τον ΟΤΕ και αργότερα για το Φυσικό Αέριο, την Ρεβυθούσα, τα ξενοδοχεία, το εμπάργκο πετρελαίου προς τα Σκόπια, την ΔΕΗ, την Ενέργεια, τους Σιδηροδρόμους κλπ κλπ.
Αυτό όμως που διαφεύγει στους πολλούς είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναρριχήθηκε στην κομματική εξουσία και εν συνεχεία της κρατική, υποσχόμενους στους άλλους Βαρόνους (Έβερτ, Βαρβιτσιώτη κλπ) συνδιαχείριση σε όλες τις δραστηριότητες του κόμματος.
Έκαναν δηλαδή ένα ντηλ μεταξύ τους οι Βαρόνοι και οι Φεουδάρχες της ΝΔ και όταν μετά τον Μητσοτάκη κατέρρευσε και ο Έβερτ, έγινε ένα άλλο και ανάλογο ντηλ μεταξύ τους που έφερε τον Κώστα Καραμανλή στην εξουσία.
Αυτό το ντηλ συνδιαχείρισης της κομματικής και κρατικής εξουσίας εξηγεί εν πολλοίς και την τύχη του Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού. Και το πρώτο που πρέπει να του καταλογισθεί είναι ότι όχι μόνο δεν τους έβαλε στην θέση τους όταν ήταν πανίσχυρος, αλλά αντιθέτως επέτρεψε στη Ντόρα να κινείται ανεξέλεγκτη και να ετοιμάζει αυτό που αργότερα πολλοί ονόμασαν «δακτυλίδι της διαδοχής».
Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα παρόμοιο ντηλ έχει μάλλον συναφθεί και τώρα με τη Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία συμπλέουν σε μια απελπισμένη σταυροφορία κατά του Σαμαρά, η οικογένεια Μητσοτάκη, η οικογένεια Έβερτ, η οικογένεια Βαρβιτσιώτη και άλλοι γόνοι και επίγονοι.
Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για το πρόγραμμα, ούτε για την πολιτική και πολύ περισσότερο ούτε για τους οπαδούς της ΝΔ. Για τα συμφεροντάκια τους νοιάζονται μόνο όπως και επί Καραμανλή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια που οι πατεράδες τους είχαν τη ΝΔ στα χέρια τους και είδαμε που την κατάντησαν.

Ιερή συμμαχία βαρόνων, βαρονέτων και βατοπεδινών εναντίον Σαμαρά

Προσχωρώντας στο στρατόπεδο της Αγίας Οικογενείας ο Μιλτιάδης Έβερτ δήλωσε: «Η εκλογή της (κ. Μπακογιάννη) θα συμβάλει στην ενότητα της παράταξης και θα δημιουργήσει προοπτικές, ώστε η ΝΔ να επανέλθει στην κυβέρνηση».
Ενώ, καλωσορίζοντάς τον η κ. Μπακογιάννη δήλωσε κι αυτή : «Αποδεικνύει ξανά (ο Μ. Έβερτ) ότι αυτό που προσδιορίζει τις επιλογές όλων μας δεν είναι οι διαφορές του παρελθόντος, αλλά το ειλικρινές ενδιαφέρον για το μέλλον της παράταξης».
Η «ενότητα της παράταξης» λοιπόν και το «μέλλον» της και όχι οι (πολιτικές και επιχειρηματικές) «διαφορές του παρελθόντος» είναι οι λέξεις – κλειδιά που οδηγούν τις οικογένειες Μητσοτάκη και Έβερτ να συμπτύξουν μέτωπο – διότι περί αυτού πρόκειται – εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και του σαρωτικού κύματος αλλαγών που έρχεται μαζί του.
Στην πραγματικότητα βεβαίως εννοούν να ενώσουν τα συμφέροντά τους με σκοπό να διαφυλάξουν το μέλλον των παιδιών τους που κινδυνεύει πλέον σοβαρά.
Βλέπουμε έτσι να εκστρατεύει εναντίον του Αντώνη Σαμαρά ένα μέτωπο επιγόνων (γιων και θυγατέρων) εκείνων που παρέλαβαν από τον Ευάγγελο Αβέρωφ ένα στιβαρό κόμμα (δεν συζητάμε τώρα τις κάθετες ιδεολογικές μας διαφορές μαζί του) και παρέδωσαν στο νεοδημοκρατικό λαό έναν πεθαμένο συνασπισμό προσωπικών συμφερόντων για να τον θάψει με το 10,5% στις περασμένες εκλογές.
Συμπλέουν λοιπόν μαζί, σε μια απελπισμένη σταυροφορία κατά του Σαμαρά, τα παιδιά του Μητσοτάκη, η Ντόρα και ο Κυριάκος, η κόρη και ο γαμπρός του Έβερτ, ο γιος του Βαρβιτσιώτη, η κόρη του Κεφαλογιάννη, η κόρη της Πετραλιά – Stage. Όλων εκείνων δηλαδή και μερικών άλλων που οδήγησαν πριν από πολλά χρόνια τον Κ. Καραμανλή στην εξουσία ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει τον εγγυητή των συμφερόντων τους.
Μπορούμε συνεπώς να εικάσουμε ότι ένα ανάλογο ντηλ έγινε τώρα και με τη Ντόρα. Η οποία προφανώς ανέλαβε να προστατέψει και να καλύψει τα παιδιά των γαλάζιων βαρόνων.
Ειρήσθω εν παρόδω, μόνο με τέτοια κακόφημα και κακοφορμισμένα ντηλ μπόρεσε ο Μητσοτακισμός από «συνιστώσα της ΝΔ» (που έλεγε προχθές και ο Μιχαλολιάκος) να εξελιχθεί σε βασική συνισταμένη της και να την οδηγήσει, μαζί με το «νεοκαραμανλισμό», στον ιδεολογικό ευνουχισμός της και τελικά στην πολιτική αυτοκτονία της.
Βεβαίως, μαζί με όλους αυτούς βλέπουμε στο πλευρό της Ντόρας σύσσωμη και την ομάδα των Βατοπεδινών. Ο Δούκας (ως εκπρόσωπος επίσης των ομολόγων μαζί με τον Αλογοσκούφη), ο Κοντός, ο Κιλτίδης κλπ.
Λίγο πιο πίσω προελαύνουν ο Μαγγίνας με τον Ινδό και ο Λυκουρέζος με την Ζήμενς και την Αιξωνή.
Α, ξέχασα και τον Παπαθανασίου ως εκπρόσωπο της οικονομικής αξιοπιστίας και ικανότητος.
Με λίγα λόγια, το «μέλλον» που επικαλείται συνεχώς η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι κανένα άλλο από το πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρελθόν. Από την άλωση του ΟΤΕ επι Οικουμενικής και κυβέρνησης Τζαννετάκη, μέχρι την ΑΓΕΤ της περιόδου 1990-93, την Ζήμενς, τα ομόλογα και το Βατοπέδι της νέας εποχής, αυτή η Νέα Δημοκρατία των Βαρόνων και βαρονέτων μόνο διαφθορά, διαπλοκή και σκάνδαλα μπορεί να παράγει.
Όλοι αυτοί έχουν ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο τους . Και δεν χρειάζονται σε κανέναν πλέον. Ούτε καν στην πλουτοκρατία που συναναστρέφονται στα κλαμπ της Εκάλης και της Αράχοβας.
Και όπως έχουμε ξαναπεί το καλύτερο γι αυτούς είναι να αυτοσυνταξιοδοτηθούν, για να απολαύσουν όσα κέρδισαν τόσα χρόνια εις υγείαν των κορόιδων.
Διαφορετικά δεν υπάρχει πρόβλημα, θα τους συνταξιοδοτήσει οριστικά και αμετάκλητα η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν σε λίγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου