Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Έξω το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής


Μπορεί η κατάσταση αναφορικά με το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης να μην είναι και η καλύτερη δυνατή, ωστόσο δε παύουν να υπάρχουν και τα αισιόδοξα μηνύματα τα οποία προέρχονται κυρίως από απλούς πολίτες όλης της χώρας. Ως τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η συλλογή υπογραφών με αίτημα την οριστική απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, μια προσπάθεια της οποίας πρωτεργάτης είναι ο πολύ καλός φίλος και πατριώτης Κώστας Καραϊσκος ο οποίος μας εξηγεί παρακάτω το σκοπό αυτής της κίνησης και τις πιθανότητες αυτή να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.


Κύριε Καραϊσκο, ξέρουμε ότι είστε ένα από τα μέλη της ομάδας εκείνης που ξεκίνησε την καμπάνια με αίτημα την απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Πείτε μας δυο λόγια για το πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και πως τελικά αποφασίσατε να προχωρήσετε στην υλοποίηση της;


Το αίτημα για το κλείσιμο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής είναι παλιό και πάγιο για τον πληθυσμό της περιοχής μας. Πιστεύουμε όμως ότι σήμερα οι συνθήκες είναι καταλληλότερες από ποτέ, καθώς μάλιστα η προκλητικότητα του τελευταίου κορυφώνεται. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι κάποιος πρέπει να κάνει μία οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να τεθεί σοβαρά το θέμα. Πρώτος στόχος είναι να τεθεί το ζήτημα στην δημόσια ατζέντα, να πάψει να είναι ταμπού, κι από κει και πέρα ό,τι προκύψει.


Γιατί πιστεύετε πως μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του εν λόγο προξενείου θα ωφελήσει τον τόπο μας; Τι είναι δηλαδή εκείνο που κάνει το προξενείο αυτό και που κατά τη γνώμη σας δε θα έπρεπε να το κάνει;


Ο ρόλος του έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη από τους πολιτικούς της περιοχής μας, με πιο θαρραλέο τρόπο από τον Παναγιώτη Σγουρίδη. Το Προξενείο υλοποιεί την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, μια πολιτική εκτουρκισμού όλων των μουσουλμάνων και ασφυκτικού ελέγχου κάθε πολιτικής και πολιτιστικής τους έκφρασης. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα κι όποιος Θρακιώτης ασχολείται στοιχειωδώς με τα κοινά τα γνωρίζει, δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνουμε τα τετριμμένα.


Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγετε τις υπογραφές και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;


Η συλλογή υπογραφών είναι ένα κομμάτι της εκστρατείας μας. Δεν είναι το σημαντικότερο αλλά είναι εκείνο που δίνει την δυνατότητα στον πολίτη που συμμερίζεται τις απόψεις μας να εκφράσει την συμπόρευσή του. Η συλλογή γίνεται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα http://www.proxeneio-stop.org/ μα και χειρόγραφα για όσους θέλουν, ένα τηλέφωνο στον «Αντιφωνητή» (2531081537) αρκεί. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη όποτε έχουμε την δυνατότητα να έρθουμε σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Χαρακτηριστικά να σας πώ ότι από τις 5,5 περίπου χιλιάδες υπογραφές οι 1.000 μαζεύτηκαν σε 4 εξορμήσεις που κάναμε, σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με τον κόσμο της περιοχής. Φυσικά υπάρχουν και κείνοι που διστάζουν να «εκτεθούν» λόγω επαγγελματικών ή άλλων συμφερόντων. Το σεβόμαστε και δεν το παρεξηγούμε. Καλούμε όμως τους αδιάφορους και τους αδρανείς να συμμετάσχουν!


Από τη μεριά του ίδιου του προξενείου ή έστω των λεγόμενων προξενικών υπάρχει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση;


Από τον Προξενείο όχι. Φυσικά οι παρατρεχάμενοί του εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους με δημοσιεύματα και δηλώσεις. Δεν πειράζει, «τα σκυλιά γαυγίζουν, το καραβάνι περνάει».


Ακόμα κι αν τελικά κάποτε απομακρυνθεί το προξενείο αυτό, πιστεύετε ότι η Τουρκία θα σταματήσει να ασκεί πιέσεις στους μουσουλμάνους της Θράκης;


Όχι βέβαια. Ούτε και το πρόβλημα βρίσκεται μόνο στην Τουρκία, το βασικότερο είναι στην δική μας πλευρά, όμως εκεί δεν υπάρχει τρόπος άμεσης θεραπείας. Προτείνουμε ένα μέτρο για να δείξουμε μιαν κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η ελληνική πολιτική, όχι για να λύσουμε ως δια μαγείας ένα σύνθετο ζήτημα.


Γιατί θεωρείτε πως το προξενείο είναι αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα στον τόπο μας και όχι το ελληνικό κράτος που ανέχεται και επιτρέπει τις όποιες δράσεις του στην περιοχή;


Σας είπα, οι ευθύνες του ελληνικού κράτους και διαφόρων τοπικών αρχόντων είναι δεδομένες, όμως η παρουσία του Προξενείου δημιουργεί συνθήκες που επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση. Δεν στοχεύουμε στο Προξενείο για να αθωώσουμε τους «δικούς μας».


Τώρα σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσπάθεια σας αυτή; Πότε και σε ποιους θα υποβάλλετε το αίτημα με τις συγκεντρωθέντες υπογραφές;


Η προσπάθεια πάει πολύ καλά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εκδηλώσεις σχετικές σε διάφορες πόλεις και θα καταλήξουμε σε μία μεγάλη στην Κομοτηνή. Όσο για τις υπογραφές θα το δούμε, μάλλον θα συνοδεύσουν την προσπάθεια ως υπόμνηση ότι η κοινωνία συντάσσεται μαζί μας. Ψευδαισθήσεις για αποτελέσματα δια της συλλογής υπογραφών δεν έχουμε.


Η παρουσία επιχειρηματιών οι οποίοι χρηματοδοτούν συλλόγους και εφημερίδες που υποστηρίζουν τη διάσωση του πομάκικου στοιχείου στη Θράκη δεν μπορεί αν χαρακτηριστεί ως ανάλογη με τη προσπάθεια του τουρκικού προξενείου να παρουσιάσει μια τουρκική μειονότητα στη Θράκη;


Θα μπορούσε να γίνει μια αντιστοιχία αν αυτή η ιδιωτική προσπάθεια που λέτε χρησιμοποιούσε αθέμιτα μέσα ή επεδίωκε στρέβλωση της πραγματικότητας. Από τη στιγμή που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση. Η αποτελεσματικότητα και οι επιμέρους επιλογές είναι βέβαια ένα άλλης τάξης ζήτημα.


Τελικά κύριε Καραϊσκο είστε αισιόδοξος, πιστεύετε ότι η προσπάθεια σας αυτή θα φέρει κάτι καλό για τη Θράκη;


Φυσικά και είμαι, άλλωστε δεν είναι θέμα αν πιστεύω κάτι. Το βλέπουμε καθημερινά ότι κάτι σημαντικό παράγεται. Το βλέπουμε στα πρόσωπα αγνώστων μας ανθρώπων που μας συγχαίρουν για την πρωτοβουλία, το βλέπουμε στην κινητικότητα που γεννά η κινητοποίησή μας. Δεν γίνεται μόνο να γκρινιάζει κανείς στον καναπέ της τηλεόρασης. Οι πολίτες που έχουν νου και γνώση πρέπει να βγουν μπροστά από τις διεφθαρμένες και άβουλες ηγεσίες τους και να τις τραβήξουν εκεί που πρέπει.


Σεμπαϊδήν . Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου