Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Αφού δεν αντιδρούμε καλά μας κάνουν


Μπορεί η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών να πέρασε, μπορεί τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα να ξεπεράστηκαν, εύκολα ή δύσκολα, ωστόσο φαίνεται πως ορισμένες νοοτροπίες στον τόπο μας δεν πρόκειται να αλλάξουν και πως προβλήματα τα οποία δε θα έπρεπε να ανακύπτουν καν, θα τα λύνουμε με την παρέμβαση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Φυσικά η αναφορά μου αυτή αφορά κυρίως το δήμο Μύκης και την περίεργη πολλές φορές συμπεριφορά του.
Τα πρόσφατα περιστατικά με την κακοκαιρία και τους κλειστούς δρόμους των οικισμών ένα μόνο ένα παράδειγμα των όσων κατά καιρούς έχει κάνει ο συγκεκριμένος δήμος και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον τωρινό δήμαρχο Μουσταφά Αγγά αλλά με όλους τους μέχρι τώρα δημάρχους.
Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να δίνουν πάντα προτεραιότητα στα χωριά εκείνα από τα οποία λαμβάνουν περισσότερες ψήφους. Έτσι, για παράδειγμα, το χωριό Άλμα όπου ο κύριος Αγγά είχε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος μάλιστα παρόλο που τελικά δεν εκλέχθηκε πήγε πολύ καλά σε ψήφους, ήταν ένα από τα πρώτα χωριά στα οποία ο δήμος Μύκης έστειλε εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος από τα χιόνια.
Από την άλλη φυσικά ο εκάστοτε δήμαρχος Μύκης δείχνει πάντα μια ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενα μεγάλα χωριά του δήμου, Εχίνος, Κένταυρος, Μύκη, Πάχνη, Ωραίον κλπ αφήνοντας πάντα τελευταία τα χωριά των 50 και 100 οικογενειών. Αυτό βέβαια μπορεί να ακούγεται και λογικό ως ένα σημείο αλλά εδώ μιλάμε για περιπτώσεις μικρών οικισμών όπου οι παρεμβάσεις του δήμου ή δε γίνονται καθόλου ή γίνονται ύστερα από δημοσιοποίηση της αδράνειας και αδιαφορίας μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Αυτό εξάλλου έγινε και τώρα, τη στιγμή που με συνέντευξή του ο δήμαρχος Μύκης διαβεβαίωνε ότι όλα κυλούν ομαλά και ότι οι δρόμοι των οικισμών του δήμου είναι όλοι ανοιχτοί, έπρεπε να παρέμβει κάποιο μέσω ενημέρωσης και πιο συγκεκριμένα το Κανάλι 6 προκειμένου ο δήμαρχος να αντιληφθεί ότι όσα περιέγραφε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι υπάρχουν χωριά τα οποία ή ήταν αποκλεισμένα ή γινόταν με μεγάλη δυσκολία η κίνηση πεζών και οχημάτων σ΄ αυτά.
Έτσι την άλλη μέρα νωρίς το πρωί τα μηχανήματα του δήμου έπιασαν δουλειά και καθάρισαν όχι μόνο τους κεντρικούς δρόμους των οικισμών αλλά και τα μικρά δρομάκια που οδηγούν σε σπίτια ή γειτονιές. Δυστυχώς για τον κύριο Αγγά ήταν πολύ άτυχη η έκφρασή του ότι μερικοί δημότες μπορεί να ζητούν από το δήμο να τους καθαρίσει τις αυλές και τα κεραμίδια των σπιτιών τους από τα χιόνια. Εξάλλου με έναν τόσο αδιάφορο για τα προβλήματα των δημοτών του δήμο, θα έπρεπε να είναι κάποιος πολύ αφελείς ή πολύ αισιόδοξος για να ζητήσει κάτι τέτοιο. Εδώ δεν κάνουν τα βασικά, τις αυλές και τα κεραμίδια θα μας καθαρίσει;
Επίσης θα έπρεπε ο δήμαρχος Μύκης να το σκεφτεί πολύ καλά πριν κάνει λόγο για μόλις δύο εκχιονιστικά μηχανήματα και ελάχιστο προσωπικό. Από τη στιγμή που γνωρίζετε κύριε δήμαρχε ότι είστε ένας ορεινός δήμος και άρα ο πρώτος υποψήφιος για να τον επισκεφτεί ο χιονιάς είστε εσείς, θα έπρεπε το πρώτο που θα κάνετε ως δήμος να είναι η προμήθεια και μηχανημάτων αρκετών για να καλύψουν τις ανάγκες του δήμου και προσωπικού, γιατί δεν το έχετε κάνει;
Να δεχτούμε ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια για τέτοιες αγορές, μα δήμαρχος δε γίνατε τώρα, ήσασταν δήμαρχος και τότε που τα οικονομικά της χώρας ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και που μπορούσατε να ζητήσετε από την περιφέρεια ή απ’ όπου τέλος πάντων πρέπει χρηματοδότηση για να αγοράσετε μηχανήματα. Επίσης θυμίζω ότι κατά καιρούς, ο συγκεκριμένος δήμος, όποιος κι αν ήταν δήμαρχος, έβρισκε τρόπους να εξασφαλίσει χρήματα για να διοργανώσει συναυλίες με Τούρκους τραγουδιστές αλλά για εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες ποτέ δεν μπόρεσε να βρει χρήματα.
Θα μου πείτε βέβαια τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα δήμο ο οποίος αδυνατεί εδώ και μήνες να αντικαταστήσει ένα χαλασμένο κάδο απορριμμάτων, έναν κάδο ο οποίος εξυπηρετούσε μια γειτονιά δέκα οικογενειών και οι οποίες οικογένειες εδώ και πολύ καιρό αναγκάζονται να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους τα σκουπίδια από το σπίτι τους σε κάποιον άλλον εντός ή εκτός του οικισμού κάδο. Ξέρει καλά ο δήμαρχος Μύκης για ποιόν οικισμό και για ποιόν κάδο μιλάω.
Βέβαια όλα αυτά με τους καθαρισμούς των δρόμων από τα χιόνια αφορούν τις τελευταίες μέρες αλλά εκεί που εγώ θέλω να καταλήξω είναι στη γενικότερη νοοτροπία του συγκεκριμένου δήμου να στηρίζει και να δίνει πάντα προτεραιότητα σε οικισμούς που δίνουν περισσότερες ψήφους στον εκάστοτε δήμαρχο λες και όλοι οι υπόλοιποι που ψηφίζουν κάτι διαφορετικό δεν έχουν δικαιώματα ή δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο και γενικότερα στην πολιτεία. Ίσως βέβαια σ’ αυτό να φταίνε και οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι έχουν συμβιβαστεί με αυτή την πραγματικότητα και δε δείχνουν κανένα δείγμα αντίδρασης.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου