Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συλλήψεις στρατηγών στην Τουρκία

Σκηνικό εμφυλίου πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του βαθέος τουρκικού κράτους των στρατηγών έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες στη γείτονα.
Από τα ξημερώματα είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση σύλληψης πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Τουρκικού Στρατού, τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια ανατροπής μέσω αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Οι πρώην αρχηγοί του Ναυτικού, Οζντέν Ορτέκ, της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραήμ Φουρτούνα, αλλά και ο αρχηγός της επιχείρησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα το 1999, Ενγκίν Αλάν, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση εντοπισμού τους από τις τουρκικές Αρχές.
Είναι η πρώτη φορά στη γειτονική χώρα που συλλαμβάνονται πρώην αρχηγοί Όπλων σε μια επιχείρηση που θεωρείται απάντηση της κυβέρνησης στις προσπάθειες του βαθέος κράτους να ελέγξει την πολιτική ζωή της Τουρκίας.
Ειδικά η σύλληψη του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραήμ Φουρτούνα, ενός σκληροπυρηνικού στρατοκράτη, έρχεται να ξεκαθαρίσει ένα μπερδεμένο σκηνικό που αφορά στα εσωτερικά της Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις με τα γειτονικά της κράτη, όπως η Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι ο Φουρτούνα εμπλέκεται στην υπόθεση «βαριοπούλα», που είναι η κωδική ονομασία της επιχείρησης ανατροπής του Ερντογάν το 2004, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο εγκέφαλος του σεναρίου εμπλοκής της Ελλάδας με την ηθελημένη πτώση τουρκικού μαχητικού με σκοπό να προκληθεί ένταση με την Αθήνα.
Τιποτένιος - πρωθυπουργός
Η απόλυτη ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με το βαθύ τουρκικό στρατιωτικό καθεστώς φανερώνεται από μια μικρή λεπτομέρεια.
Ο στρατός, σε όλα τα Όπλα, χρησιμοποιεί καθημερινά διάφορα συνθηματικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, αλλά και την απόλυτη τήρηση της ασφάλειας στις μονάδες του.
Το έγγραφο με το συνθηματικό του τουρκικού στρατού, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Zaman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου