Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Προβλήματα και Παρεμβάσεις ανάπλασης-αναβάθμισης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας”

Νικήτας Κακλαμάνης: Να σας καλημερίσουμε και εισαγωγικά θέλω να σας πω, ότι αυτά τα οποία θα σας δείξουμε και θα σας δώσουμε και που θα ακούσετε, έχουν με χρονολογική σειρά παρουσιαστεί στην προηγούμενη Κυβέρνηση σε σύσκεψη που είχε γίνει υπό τον κ. Χηνοφώτη για τα ίδια θέματα.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και δόθηκαν βέβαια στον κ. Χρυσοχοϊδη στην αντίστοιχη σύσκεψη που είχε γίνει πριν από ένα μήνα, όπως γνωρίζετε, στο Υπουργείο επάνω με όλους τους Δήμους της Αττικής.
Ο 3ος "φορέας" - ας το πω έτσι - που τα πήρε, ήταν ότι μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη με τον κ. Χρυσοχοϊδη και κατόπιν εντολής του, πλην του αρχηγού, όλη η υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας ήρθε στο Δημαρχείο και κάναμε σύσκεψη και μιλήσαμε αναλυτικότερα για τα θέματα της Αθήνας και κυρίως του Ιστορικού Κέντρου, θέματα που τους αφορούσαν, γιατί σήμερα θα σας πούμε και μερικά πράγματα που δεν άπτονται του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Και ο τελευταίος επίσημος φορέας ο οποίος τα πήρε όπως γνωρίζετε, είναι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μπορώ να πω ότι ήταν και πιο επικαιροποιημένα τα θέματα, γιατί μεταξύ της πρώτης με τον κ. Χηνοφώτη και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κάποια πράγματα είχαν διορθωθεί και κάποια καινούργια στοιχεία είχαν προστεθεί.
Ταυτόχρονα έχουμε τη δέσμευση, η οποία λήγει την ερχόμενη εβδομάδα από την ηγεσία της Αστυνομίας όταν κάναμε τη σύσκεψη, ότι εντός μηνός θα έφτιαχνε με ευθύνη δική της, διότι έτσι έπρεπε να γίνει, ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα κομμάτια κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο θα μας το παρουσιάσει και στα σημεία εκείνα που μπορούμε να έχουμε συνδρομή ως Δήμος και άμα λέω μπορούμε να έχουμε εννοώ που μας το επιτρέπει το υφιστάμενο καθεστώς για τα διάφορα θέματα, αυτονόητο είναι ότι τους υποσχεθήκαμε, ότι θα υπάρχει και η συμμετοχή και η αμέριστη συμπαράσταση των υπηρεσιών του Δήμου, όποιες υπηρεσίες είναι οι αντίστοιχες που τους αφορούν.
Κατά σειρά, λοιπόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και λίγο ευρύτερα για ορισμένα θέματα είναι τα εξής: Το πρώτο κομμάτι αφορά τα πορνεία. Τα πορνεία άμα λέμε το έχουμε χωρίσει στο Trafficking, στη μαστροπεία ανηλίκων κοριτσιών και στις διάφορες πιάτσες στους δρόμους της Αθήνας.
Ξεκινάμε από τους οίκους ανοχής, εμείς έχουμε καταγράψει - και νομίζω ότι μπορεί να μας έχουν διαφύγει κάποιοι, αλλά λίγοι είναι - 250 οίκους ανοχής. Απ' αυτούς με τον έλεγχο που κάναμε με βάση το υφιστάμενο καθεστώς 7 είναι οι νόμιμοι, εννοώ το νομικό καθεστώς για τους οίκους ανοχής.
Η Δημοτική Αστυνομία με βάση αυτό το νόμο ήταν αρμόδια παραδείγματος χάρη για να τους σφραγίσει, μέχρι που βγήκε πριν λίγο καιρό αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όπου εξαιρεί τους οίκους ανοχής και τους νόμιμους εννοώ ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί έτσι είχαν χαρακτηριστεί εξ ου και η αρμοδιότητα των Δήμων.
Κατόπιν τούτου πλέον για τη σφράγιση αποκλειστική ευθύνη έχει η ΕΛ.ΑΣ. και όχι ο Δήμος μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Και ταυτόχρονα, πέρσι αν ενθυμείστε σας το είχα πει, έχω την εντύπωση ότι σας την είχαμε δώσει κιόλας στις προτάσεις, αν θυμάμαι καλά σχεδόν ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δουλειά που έπρεπε να είχε κάνει η Κυβέρνηση η τότε και όχι εμείς, εμείς κάναμε προτάσεις τροποποίησης του νόμου σχετικά με τους οίκους ανοχής.
Αυτές οι προτάσεις έγιναν και πρέπει να πω, ότι υπήρξε πάρα πολύ καλή διάθεση και συνεργασία μετά από μεγάλες συζητήσεις που κάναμε με τους επίσημους εκπροσώπους των εκδιδομένων γυναικών. Τους ακούσαμε, σε πολλά είχαν δίκιο και μερικές από τις προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ενώ τις έχουμε στείλει αυτές τις προτάσεις, όπως σας είπα, εδώ και ένα χρόνο στην προηγούμενη Κυβέρνηση, τις στείλαμε ξανά και στην καινούργια Κυβέρνηση αυτονόητο είναι, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος σε ότι αφορά την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων εκείνου του νόμου, που κατά την άποψή μας νομίζω όλοι το παραδέχονται αυτό ότι πρέπει να τροποποιηθεί, διαφορετικά πάρα πολύ δύσκολα θα βρείτε οίκο ανοχής με βάση εκείνο το νόμο που να μπορεί να νομιμοποιηθεί.
Εξ ου και ο αριθμός των 7 σε σχέση με τους 250 είναι υπερβολικά μικρός, δεν είναι ότι οι υπόλοιποι είναι κρυφοί, ότι δεν έκαναν αίτηση, έκαναν, αλλά με βάση το νομικό πλαίσιο δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν νόμιμοι.
Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία, όχι αυτά που πάνε τα ραντεβουδάκια, αυτό δεν είναι πρόβλημα, παλιά ξενοδοχεία τα οποία έχουν μετατραπεί στην ουσία σε οίκους ανοχής. Και το τρίτο και τελευταίο φρούτο που έχει παρουσιαστεί εδώ και λίγους μήνες είναι τα περίφημα "Στούντιο", τα οποία με την ονομασία, ακούστε, "Κέντρα Σωματικής Ευεξίας" παίρνουν αμέσως άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών, από τις Εφορείες για να πάρουν τριπλότυπο απόδειξης, μ' αυτό ανοίγουν διότι το Υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρει τι θα εισπράξει, χωρίς να ζητάει εάν ο Δήμος έχει δώσει άδεια ή όχι γι' αυτό το πράγμα.
Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο γι' αυτή την ιστορία, ο μοναδικός φορέας που μπορεί να παρέμβει, όπως καταλαβαίνετε, είναι η Αστυνομία, αλλά είναι το καινούργιο φρούτο το οποίο και αν δεν σταματήσει τώρα εν τη γενέσει του το κακό, θα έχουμε πρόβλημα.
Εδώ βλέπετε, γι' αυτό σας είπα, δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο, αλλά είναι και λίγο ευρύτερα, όπως παραδείγματος χάρη η οδός Φυλής με ροζ που είναι η συγκέντρωση των περισσοτέρων οίκων ανοχής. Το βλέπετε στο σχεδιάγραμμα.
Μέχρι τώρα και μέχρι να βγει, πέραν του ότι και μέχρι αυτή που σας μιλώ εμείς την κάνουμε τη δουλειά, αλλά εν πάση περιπτώσει σε μηνιαία βάση η Δημοτική Αστυνομία εκδίδει περίπου 10 εντολές για σφράγιση οίκων ανοχής. Σχεδόν καμία δεν εκτελείται, οι μισές σίγουρα, εγώ έχω την εντύπωση ότι είναι και παραπάνω, διότι γίνεται ανάκληση προσωρινή αναστολή του κλεισίματος, μέχρι να βγει η δικάσιμος κλπ. στην ουσία δεν κλείνει.
Άρα χρειάζεται και εδώ και ήταν μέσα στις προτάσεις να αλλάξει το νομικό καθεστώς. Μαζί με την Νομαρχία σας υπενθυμίζω, βεβαίως για τους οίκους ανοχής ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε στείλει και στην προηγούμενη Κυβέρνηση και στη νέα Κυβέρνηση και προτάσεις για το καθεστώς των μαγαζιών, είτε εάν είναι παράνομα πως πρέπει να κλείνουν και το κλείσιμο να είναι αποτελεσματικό, διότι με το γνωστό κόλπο του "αυτοφοράκια" όπως ξέρετε, σχεδόν ποτέ δεν κλείνουν. Υπάρχουν μαγαζιά που τα έχουμε σφραγίσει 17 φορές και είναι ανοιχτά.
Και μαζί με τη Νομαρχία, την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική και τις Νομικές Υπηρεσίες Νομαρχίας και Δήμου κάναμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, απλά σας το λέω παρεμπιπτόντως.
Ερχόμαστε στο θέμα των μη νόμιμων μεταναστών. Το 40% του συνόλου των μεταναστών της Αττικής συγκεντρώνονται στο Δήμο Αθηναίων. Λάβετε υπόψη σας ότι καταγεγραμμένοι, όλοι ξέρουμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι, αλλά από το κράτος οι καταγεγραμμένοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι περίπου 800.000 με 900.000. Απ' αυτούς το 50% είναι στην Αττική, δηλαδή γύρω στις 400.000 με 500.000 και απ' αυτούς τις 500.000 το 40% είναι μέσα στα όρια του Δήμου της Αθήνας. Με βάση την τελευταία επίσημη απογραφή επομένως το 19% περίπου του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες νόμιμοι και μη.
Σας λέω τώρα τα προβλήματα που άπτονται του Δήμου, τα άλλα είναι της κεντρικής Κυβέρνησης. Το γνωστό παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Ξέρετε, ότι - αν θυμάμαι καλά - ο Εμπορικός Σύλλογος είχε κάνει μια εκτίμηση ότι πανελλαδικά ο τζίρος από το παράνομο υπαίθριο εμπόριο είναι από 7 έως 10 δις €. Μόνο από το ΦΠΑ που δεν εισπράττεται μιλάμε για 2 δις και από το φοροδιαφυγή που υπάρχει είναι περίπου άλλα τόσα, δηλαδή 4 δις είναι τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος τα νόμιμα που θα έπρεπε να πάρει, πέραν των άλλων παρενεργειών.
Θέλω να σας πω, ότι εμείς εδώ εφαρμόζουμε σαν πολιτική κατ' αρχήν, παρακάτω θα δείτε πως προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη, μία ήπια πολιτική. Βεβαίως δεν μας αρέσει μπροστά στην τριλογία να υπάρχει αυτό το πράγμα, δεν μας αρέσει στο ιστορικό κέντρο, αλλά περιφερειακά σας λέω και το έχω πει στο Δημοτικό Συμβούλιο, βεβαίως ξέρω ότι αυτό ενοχλεί και ενδεχομένως και δίκαια τον Εμπορικό Σύλλογο, ότι προτιμώ οι άνθρωποι αυτοί που κατά ανάγκη δεν είναι όλοι ούτε απατεώνες, ούτε κλέφτες, ούτε εγκληματίες να μπορούν να βγάζουν τα 30,00€ έως 50,00€ γιατί τόσα αυτοί παίρνουν, τα πολλά λεφτά τα παίρνει ο παράνομος έμπορος που τους δίνει την πραμάτεια και όχι αυτοί οι άνθρωποι και μ' αυτά να μπορούν να ζουν, άρα να μην πεινούν, άρα να μην κλέβουν.
Είναι η άλλη πλευρά του λόφου, που ο Εμπορικός Σύλλογος επαναλαμβάνω δικαίως διαμαρτύρεται, αλλά υπάρχει η άλλη πλευρά του λόφου που ο Εμπορικός Σύλλογος ή όποιος από εμάς πρέπει να την λάβει κι αυτή σοβαρά υπόψη του.
Τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει ένα καινούργιο φρούτο το οποίο αυτό πρέπει να παταχθεί, όπου γίνονται λαϊκές αγορές στήνεται κατά μήκος άλλη μία δεύτερη από τους ίδιους ανθρώπους, παράνομη λαϊκή αγορά όχι πουλώντας κατ' ανάγκη φρούτα, ζαρζαβατικά, αλλά άλλου είδους πραμάτειες.
Εκεί δημιουργούνται πλέον οξείες αντιθέσεις μεταξύ των νομίμων ανθρώπων που είναι Έλληνες στην πλειοψηφία τους που έχουν τη λαϊκή αγορά και αυτών. Αυτό πρέπει να παταχθεί, εκεί δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση. Και βεβαίως το έχετε δει κι εσείς, κυκλοφορείτε υποθέτω στην πόλη με τα πόδια, έχει αρχίσει σιγά - σιγά η κατευθυνόμενη επαιτεία με τον ανάπηρο μετανάστη να ζητιανεύει και το νονό στη γωνία.
Πάμε στην άλλη διαφάνεια, όπου βλέπετε επίσης με χρώματα τους δρόμους που έχουμε καταγράψει που κατά κύριο λόγο παρουσιάζεται το φαινόμενο του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, είναι οι κυριότεροι δρόμοι τους οποίους έχουμε εμείς καταγράψει.
Τώρα πώς γι' αυτό το πράγμα έχουμε λειτουργήσει εμείς. Πρέπει να σας πω, ότι τα δύο τελευταία χρόνια με μικτά κλιμάκια, Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. και γιατί μικτά κλιμάκια κατ' αρχήν με τα δύο αυτά μέρη; Διότι μόλις πρόσφατα όπως ξέρετε η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε το δικαίωμα, μόνο αυτό το δικαίωμα έχει, κανένα άλλο δικαίωμα, να μπορεί να κατάσχει τα εμπορεύματα. Μέχρι πρότινος ούτε αυτό δεν μπορούσε να γίνει, να κατάσχουμε τα εμπορεύματα, ούτε να συλλάβουμε παράνομο μετανάστη που πουλάει λαθραία μπορούμε, ούτε καν τυπικά να τον βγάλουμε, να τον εκδιώξουμε, γι' αυτό και είχαμε μαζί και την Αστυνομία.
Για να είναι πιο αποτελεσματική η ιστορία αυτή ζητήσαμε, η κα Κατσέλη ανταποκρίθηκε και έδωσε εντολή στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να υπάρχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου που είναι υπεύθυνος για τα προϊόντα τα παράνομα που πωλούνται και του Υπουργείου Οικονομικών από το ΣΔΟΕ, γιατί; Γιατί πρέπει να φτάσουμε στην πηγή, ποιος τους τα δίνει.
Εγώ αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να βρει σε ποια σημεία της Αττικής είναι οι μεγάλες παράνομες αποθήκες από τις οποίες προμηθεύονται οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι τα εμπορεύματα, αρνούμαι να το πιστέψω και να πάνε να μαγκώσουν τον αρχι-έμπορο, όχι τον δυστυχή μετανάστη. Εκεί πρέπει να γίνει το χτύπημα.
Μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουμε απάντηση γι' αυτό το οποίο σας είπα. Ταυτόχρονα ενώ είχε ενισχυθεί το Τμήμα Ομονοίας από το οποίο και έβγαιναν τα μικτά κλιμάκια, τους τελευταίους μήνες η δύναμή του έχει μειωθεί με τον Αττικάρχη που όπως σας είπα ήταν στη σύσκεψη, του το επισημάναμε αυτό, γιατί έτσι μειώνονται τα μικτά κλιμάκια που βγαίνουν έξω.
Μας υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί η δύναμη πάλι του Τμήματος Ομονοίας και άρα και ο αριθμός που διατίθενται στη συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. και αναμένουμε να δούμε, όπως σας είπα, αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο και αν θα πραγματοποιηθεί αυτή η υπόσχεση.
Μιλάμε τώρα για τους αστέγους. Ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί οι περισσότεροι είσαστε έμπειροι στο ρεπορτάζ που κάνετε το Δημοτικό, ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς αποκλειστική ευθύνη για το θέμα των αστέγων έχει το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας - έχει ονομαστεί αλλιώς τώρα - και η Διεύθυνση Πρόνοιας των Νομαρχιών. Οι Δήμοι δεν έχουν καμία απολύτως τυπική υποχρέωση.
Άρα ότι εμείς κάνουμε για τους άστεγους, το κάνουμε γιατί θέλουμε και το κάνουμε και είμαστε και πολύ υπερήφανοι που το κάνουμε. Με τις δυνάμεις λοιπόν τις δικές μας έχουμε καταγράψει, μπορεί να διαφεύγουν κάποιοι και σίγουρα θα διαφεύγουν, περίπου 1.700 άτομα που είναι άστεγοι και εξαρτημένοι και οι οποίοι βρίσκονται σε περισσότερα από 460 σημεία της πόλης, πάρκα, λόφους, πλατείες, άλση, πεζόδρομους, κατά κύριο λόγο πάνε εκεί, σιδηροδρομικοί σταθμοί και εγκαταλελειμμένα κτήρια για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.
Θα συναντήσω την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για να αναλάβουν κι εκείνοι τις δικές τους ευθύνες. Τις δράσεις που κάνουμε εμείς για τους άστεγους τις γνωρίζετε. Το βάζω απλά για να τα ξαναθυμηθείτε και πρέπει να σας πω ότι όσο και να ψάξετε - εντάξει, αυτό δεν το λέω εγώ εξάλλου, το λέει η αντίστοιχη ΚΕΔΚΕ της Ευρώπης - η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο δείκτη κοινωνικής προστασίας.
Καμία άλλη πρωτεύουσα δεν έχει αυτή την έκταση που έχει η Αθήνα σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία και δεν αναφέρομαι μόνο στις κατηγορίες των 1.700. Μιλάω για μοναχικούς ανθρώπους, για φτωχούς ανθρώπους, με όλες τις δράσεις που κάνουμε, Κέντρο Σίτισης, παντοπωλείο, φαρμακείο, ξενώνες φιλοξενίας και σήμερα σας λέω ότι μέχρι το καλοκαίρι, τέλος καλοκαιριού θα είναι έτοιμο και το δικό μας το ιδιόκτητο ξενοδοχείο των φτωχών, που θα μπορούμε εκεί να φιλοξενούμε 80 άτομα φτωχά και κυρίως μοναχικά, που δεν έχουν κανέναν συγγενή και είναι αυτά που καμιά φορά, γράφετε κι εσείς στις εφημερίδες ότι βρέθηκε μετά από 10 ημέρες πεθαμένος μέσα στο σπίτι του ένας μοναχικός γέροντας ή μία γριούλα.
Το τρίτο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας είναι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών. Ο πίνακας ο οποίος βλέπετε είναι ο πίνακας από τον Αττικάρχη τον κ. Ραχωβίτσα, όταν ήταν ακόμα Αττικάρχης - νομίζω έχει σταλεί στις εφημερίδες, απλά το υπενθυμίζω - σχετικά με τις συλλήψεις για ναρκωτικά ανά 1.000 κατοίκους το ΄07 και το ΄08.
Γιατί σας τους έβαλα; Γιατί όπως θα δείτε το ΄07 είναι στους 1.000 κατοίκους 1,53, ενώ στο υπόλοιπο της Αττικής, πλην Αθήνας δηλαδή, είναι 0,73. Άρα είναι περίπου διπλάσιες οι συλλήψεις που γίνονται, όπως και για το ΄08 το ίδιο, απ' ότι γίνεται στην υπόλοιπη Αττική. Και γιατί είναι και περισσότερες; Διότι λόγω των ΟΚΑΝΑ από όλη την Αττική έρχονται στο κέντρο της Αθήνας, ένας από τους βασικούς λόγους, έτσι;
Γνωρίζετε επίσης πού γίνεται και σας το έχουμε πει, είναι στην επόμενη, πού είναι η περιοχή που γίνεται κατά κύριο λόγο η διακίνηση ναρκωτικών. Αυτά τώρα που βλέπετε έγιναν βγαίνοντας η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου επί πολλές ημέρες, καθ' όλο το 24ωρο και είναι πράγματα τα οποία δώσαμε εμείς στην Αστυνομία. Δεν ξέρω αν τα είχαν, ξέρω πάντως ότι εμείς τα καταγράψαμε και εμείς τα δώσαμε, δρόμο-δρόμο, σοκάκι-σοκάκι. Βεβαίως αυτά δεν είναι δουλειά Δήμου. Αυτά είναι δουλειά της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα σας υπενθυμίζω, γιατί δεν κάνατε ποτέ, αν υπάρχει κάποιος δεν το ξέρω, ιατρικό ρεπορτάζ, επειδή ακούω κάποιους οι οποίοι βγαίνουν και λένε ότι ως Υπουργός Υγείας ο Κακλαμάνης έφερε τους ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας. Οι ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας ήρθαν, ιδρύθηκαν το ΄96, το ΄98 και ο τελευταίος το 2003 από τον Καθηγητή μου τον κ. Στεφανή. Ούτε το ΄96, ούτε το ΄98 ούτε το 2003 ήταν η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Επομένως είναι πρακτικά αδύνατον ο Κακλαμάνης να έφερε τους ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά αυτό το λέω εις απάντηση κάποιων που επιμένουν να το λένε, όχι για να το καυτηριάσω το γεγονός.
Παρά ταύτα, επειδή ουδέποτε αστυνομεύτηκε σωστά η περιοχή γύρω από τους ΟΚΑΝΑ, έχει δημιουργηθεί το γνωστό πρόβλημα. Χωρίς φωνές, διότι οι άνθρωποι που είναι στα ναρκωτικά είναι άρρωστοι και εγώ όφειλα και σαν Δήμαρχος και σαν γιατρός έτσι να τους δω και να τους αντιμετωπίσω, το εύκολο ήταν να βγω και να κραυγάζω στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και επειδή μπορώ και τα λέω και ωραία να έπαιρνα και ίσως κάποιες ψήφους απ' αυτό, το αποτέλεσμα όμως δεν θα ήταν αυτό που θα έπρεπε.
Το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργείτο ένα κλίμα ρατσισμού απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι, όπως ξέρετε, όταν έχουν το πρόβλημα και είναι άρρωστοι δεν έχουν συνείδηση, δεν κάνουν ενσυνείδητα ότι κάνουν. Πώς θα το κάνουμε δηλαδή, αυτό λέει η επιστήμη. Γι' αυτό και σιωπηρός ετοιμάσαμε εμείς και το δώσαμε στον τότε Υπουργό Υγείας τον κ. Αβραμόπουλο και μάλιστα αυτό έγινε σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τον τότε ΟΚΑΝΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ, τη σταδιακή απομάκρυνσή τους από το κέντρο και να πάνε κοντά σε περιφερειακά νοσοκομεία, που είναι και σωστό διότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν και άλλου είδους προβλήματα υγείας. Έτσι απομακρύνθηκε λοιπόν ο ΟΚΑΝΑ από την οδό Σοφοκλέους και μένουν να απομακρυνθούν και οι άλλοι τρεις.
Αυτό λόγω εκλογών και μετά τις εκλογές έχει σταματήσει. Είναι θέμα το οποίο πρέπει, εάν θέλει να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο ας το αλλάξει, αλλά το αίτημα που θα υποβληθεί και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και πράγματι η εικόνα στο συγκεκριμένο δρόμο άλλαξε. Η χορήγηση γίνεται κανονικά εκεί με ξεχωριστή είσοδο. Φτιάχτηκαν οι εγκαταστάσεις που γίνεται η εξυπηρέτηση και πρέπει να συνεχιστεί και για τους άλλους τρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου