Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ναι μεν αλλά


Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, μέτρα αναγκαία για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ένα από τα κόμματα της βουλής, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στηρίζει εν μέρει τα μέτρα αυτά με ορισμένες ενστάσεις ως προς αυτά ενώ ο βουλευτής του Ηλίας Πολατίδης, μιλώντας στην Τ, κρίνει ότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά τονίζει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όσα μας είπε ο κύριος Πολατίδης.

Λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενα κύριε Πολατίδη τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ορισμένοι βέβαια τα θεωρούν αρκετά σκληρά. Θα ήθελα να μας δώσετε την δική σας εκτίμηση γι’ αυτά.

Ορισμένα από αυτά είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό αλλά νομίζω ότι έρχονται πολύ αργά. Το οποιοδήποτε όφελος δηλαδή προκύψει από αυτά τα μέτρα έχει ήδη προκαταβολικός πληρωθεί σε τόκους προς τους διεθνείς κερδοσκόπους. Δόθηκε δηλαδή αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών περίπου στο οποίο έγιναν διάφορες εικασίες με βάση την γενική οικονομία και να παιχτεί τελικά αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα τα μέτρα αυτά να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Δυστυχώς θα έχουμε και ακόμα πιο σκληρά μέτρα, εμείς είχαμε προτείνει κατά τη διάρκεια της συζητήσεως του προϋπολογισμού του 2010 ορισμένες λύσεις και ορισμένα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει μια πολιτική η οποία στις βασικές τις γραμμές έχει ελάχιστες διαφορές από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Δε νομίζω ότι τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για αν λύσουν το άμεσο πρόβλημα και φυσικά λείπουν τελείως τα μέτρα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Άρα κύριε Πολατίδη μας λέτε στην ουσία δύο πράγματα, πρώτον ότι τα οποία οφέλη θα προκύψουν από τα μέτρα αυτά έχουν ήδη δοθεί σε τόκους και δεύτερον ότι μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη λήψη και επιπρόσθετων μέτρων, κάτι άλλωστε για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προς τις Βρυξέλες στην περίπτωση βέβαια που τα τωρινά μέτρα δε λύσουν τα προβλήματα;

Τα όποια νέα μέτρα δε φτάνουν για να καλύψουν την επιβάρυνση από τους τόκους, τα ποσά τα οποία πληρώνει κύριε Καραχότζα η χώρα μας σε τόκους είναι εξωφρενικά, είναι της τάξεως των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο μόνο για τόκους, έτσι τουλάχιστον είναι γραμμένο στον προϋπολογισμό και ελπίζω αυτό το πόσο πράγματι να φτάσει. Να σας πω επίσης ότι όλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνουμε δηλαδή πολύ περισσότερα για τόκους παρά για δημόσιες επενδύσεις.
Αυτή είναι μια τρομερή ανισορροπία στην όλη οικονομία της Ελλάδας και πρέπει να ληφθούνε κάποια μέτρα, δε μπορεί να δίνονται εικονικές υπερωρίες, εικονικά διευθυντικά επιδόματα σε κάποιους και όλα αυτά με δανικά χρήματα. θα έπρεπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφόσον ήταν σε αναμονή αφού μετά τις ευρωεκλογές του 2009 όλοι ξέραμε ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποτε κι αν γίνονταν τελικά οι εκλογές, είτε σε τρείς, είτε σε έξι, είτε σε ενιά μήνες, θα ήταν το ΠΑΣΟΚ, να είχε σκεφτεί πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να έχει έτοιμες λύσεις ώστε μόλις εκλεγεί αν βάλει μπροστά την εφαρμογή αυτών των λύσεων.
Δεν το έκανε όμως, ακόμα και σήμερα βλέπουμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν διάφορες τάσεις, αντίθετες και γενικός δε βλέπουμε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη για την επίλυση των προβλημάτων και γι’ αυτό όπως είπα και πριν, λείπουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Σίγουρα λήφθηκαν ορισμένα μέτρα τα οποία θα έχουν κάποια μεγάλη ή μικρή επιτυχία αλλά τι θα γίνει του χρόνου με βασικά θέματα όπως είναι για παράδειγμα το παραγωγικό έλλειμμα, το αγροτικό ζήτημα, είδαμε πάλι τους αγρότες να κατεβαίνουν στους δρόμους και να ζητάνε μια οποιαδήποτε προοπτική για το επάγγελμα τους. Σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα, δυστυχώς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι απόντες.

Κάνατε λόγο για μια τετράμηνη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, δε θα ήταν τουλάχιστον παράλογο για μια κυβέρνηση που μόλις έχει αναλάβει την εξουσία να θέσει σε εφαρμογή τόσο σκληρά μέτρα και μάλιστα με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποσχεθεί τελείως διαφορετική πολιτική;

Καταρχήν η φράση «σκληρά μέτρα» είναι πάντα σχετική, θα μπορούσε ωστόσο από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης του να επιδιώξει τον περιορισμό των παράλογων δημοσίων δαπανών, μάλιστα στην αρχή υπήρχε μια τέτοια τάση η οποία όμως στη συνέχεια έμεινε πίσω. Θυμόμαστε όλοι τις εξαγγελίες για την κατάργηση των ακριβών κρατικών αυτοκινήτων τα οποία σε περίοδο κρίσης είναι παραπάνω κι από προκλητικά και μάλιστα δε προσφέρουν και τίποτα το ιδιαίτερο στον κάτοχο του.
Παρόλα αυτά είδαμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω στο θέμα αυτό, επίσης είδαμε να κάνει πίσω και γενικότερα να υπάρχει μια γκρίνια στο θέμα με τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της βουλής. Στην ουσία απ’ ότι είδαμε στον προϋπολογισμό, το ποσό που υπήρχε από τη μείωση επιδομάτων και μισθών ήταν μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ, θα έπρεπε νομίζω να ληφθούν νωρίτερα μέτρα και θα έπρεπε να είναι έτοιμη η κυβέρνηση.
Πράγματι είναι πού δύσκολο για μια κυβέρνηση που μόλις εκλέγεται και μέσα στο κλίμα της εφορίας που επικρατεί, να ανακοινώσει δύσκολα μέτρα, σίγουρα όμως θα έπρεπε να έχει στο νου του τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό του επιτελείο, που θέλουν να πάνε με την οικονομία. Εγώ πιστεύω ότι ακόμα και τώρα και παρόλο που υπό την πίεση των Βρυξελών ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε και το οικονομικό επιτελείο, προς τα πού θέλουν να βαδίσει η οικονομία, πέρα από το νεφελώδες αυτό τοπίο της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης που ούτε αυτό μας έχουν εξηγήσει τι είναι και τι ακριβώς εννοούνε λέγοντας πράσινη ανάπτυξη.

Προεκλογικά κύριε Πολατίδη η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι έχει και σχέδιο εξόδου από την κρίση και τρόπο να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα. Μήπως τελικά εκ του αποτελέσματος πλέον φαίνεται πως ούτε σχέδιο είχε αλλά ούτε τρόπους να βρει χρήματα;

Νομίζω ότι αυτοί που τότε πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο ή ότι πράγματι υπάρχουν τα χρήματα, ήταν τουλάχιστον αφελείς. Απ΄ όσα είπα παραπάνω αλά και με μια απλή λογική σκέψη, ο καθένας καταλαβαίνει ότι σχέδιο δεν υπήρξε κανένα, ωστόσο θεωρώ πως ακόμα δεν είναι αργά, αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να ξεκαθαρίσει τι θέλει, να βάλει κάποιες προτεραιότητες και αν δει επιτέλους πως μπορεί να κάνει παραγωγική την ελληνική οικονομία.
Ήδη έχουμε φτάσει στο 78% την παροχή υπηρεσιών και νομίζω ότι από εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει, πέρα από τα άμεσα μέτρα όπως είναι οι φόροι σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, η λύση των προβλημάτων σε βάθος χρόνου. Αλλιώς θα μείνουμε στάσιμη και ο πολιτικός χρόνος γι΄ αυτή την κυβέρνηση τελειώνει γρήγορα. Αν υπήρξε μια ανοχή στην προηγούμενη κυβέρνηση του Καραμανλή, παρόλο που και τότε τα προβλήματα δεν ήταν διαφορετικά αλλά απλά έμπαιναν κάτω από το χαλί, γι’ αυτή την κυβέρνηση πιστεύω πως οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ γρήγορα και θα χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πολύ σύντομα αν δεν πα΄ρει μέτρα.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου