Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σοφά τα λόγια του πρωθυπουργού, δεν πάει άλλο


Ας μην επιτρέψουμε να βουλιάξουν τη χώρα 300 λαμόγια,
ας τη βουλιάξουμε πρώτοι εμείς, έτσι κι αλλιώς δε γλιτώνει


Αν υπήρχε βραβείο βλακείας αυτό σίγουρα θα το είχαμε πάρει ως λαός εδώ και πολλά χρόνια, πόσο μάλλον σήμερα που αυτοί που κατάκλεψαν το δημόσιο χρήμα μας ζητούν να βάλουμε εμείς πλάτη για να σωθεί από τη χρεοκοπία η χώρα κι εμείς οι ανόητοι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για άλλη μια φορά κι αυτό γιατί ποτέ μας δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι στη χώρα αυτή δεν έχουμε δημοκρατία αλλά κομματική χούντα.
Είχαμε κυβερνήσεις που η κάθε μία για μερικές ψήφους έβαζε τα δικά της παιδιά σε ένα αρρωστημένο δημόσιο και τώρα ξαφνικά μιλάνε για περικοπή στις δαπάνες του δημοσίου. Πως άραγε; Μήπως στέλνοντας στα σπίτια τους όλους εκείνους που εκείνοι διόρισαν; Μα οι άνθρωποι αυτοί δεν κατέλαβαν μόνοι τους τις θέσεις που έχουν για να τους πουν τώρα έτσι απλά «φύγετε», κάποιοι τους έβαλαν εκεί και ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιοι.
Τα λόγια που λένε τα έχουμε μάθει πια απ’ έξω κι ανακατωτά, «όλα στο φως, παντού διαφάνεια, οι ένοχοι να πληρώσουν, πρώτα ο πολίτης, ισονομία και ισοπολιτεία, δικαιοσύνη για όλους και άλλα πολλά λόγια, μεγάλα και άνευ σημασίας. Λέω άνευ σημασίας γιατί πολύ απλά θα μείνουν λόγια και δε θα γίνουν ποτέ πράξη. Ας βγει έστω και ένας να μου αποδείξει ότι τα λόγια αυτά δεν τα ακούμε εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια, ας βγει έστω και ένας να μου πει ότι δεν είναι μια κασέτα που την ακούμε συνέχεια.
Εδώ δε χωράνε κομματισμοί, εδώ δε μιλάμε για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, μιλάμε για πολιτικές καταστροφικές για την πατρίδα μας. Θυμηθείτε λίγο, υπόθεση με τα περίφημα ομόλογα, υπόθεση SIEMENS, υπόθεση μονής Βατοπεδίου κι αυτά είναι μόνο τα πιο γνωστά, αφού αν ψάξει κανείς όλους τους επιμέρους τομείς θα δει μίζες και σκάνδαλα παντού, παιδεία, υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση κα.
Κι όμως, για όλα αυτά οι εξεταστικές της Νέας Δημοκρατίας έδειχναν ως ενόχους στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ οι εξεταστικές του ΠΑΣΟΚ έδειχναν ως ενόχους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και στον Γιώργο Παπανδρέου που μας υπόσχεται διαλεύκανση όλων των σκανδάλων. Εγώ θέλω να τον πιστέψω αλλά για να τον πιστέψουν όλοι οι Έλληνες θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από τα στελέχη της δικής του παράταξης που έφαγαν εκατομμύρια δημόσιου χρήματος και μάλιστα όχι να τους αποδώσει τις λεγόμενες πολιτικές ευθύνες, αυτές δεν ικανοποιούν πλέον κανέναν μας. Να τους στείλει φυλακή, μόνο έτσι θα μας πείσει ότι πραγματικά οι προθέσεις του είναι καλές.
Βάζω στοίχημα όμως πως για άλλη μια φορά θα δούμε μια εξεταστική που θα εντοπίσει μόνο γαλάζιες ευθύνες, όπως ακριβώς πριν από μερικούς μήνες μια άλλη εξεταστική είχε εντοπίσει μόνο πράσινες ευθύνες, το ίδιο έργο σε επανάληψη δηλαδή. Έτσι για τα μάτια του κόσμου θα βρουν κάποιον κακομοίρη που θα τον φορτώσουν με ευθύνες και όλοι αυτοί που απέκτησαν βίλες, κότερα και ακριβά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να μας υπόσχονται μια καλύτερη Ελλάδα.
Παρόλα αυτά όμως έρχονται τώρα και ζητάνε νέες θυσίες από τον απλό λαό, όσα έφαγαν δηλαδή εκείνοι πρέπει τώρα να τα καλύψουμε εμείς. Κι εγώ σας λέω ότι εμείς για άλλη μια φορά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε και κάνουμε τις θυσίες που μας ζητάνε, εκείνοι τι θυσίες θα κάνουν; Θυμίζω μόνο ότι οι βουλευτές παίρνουν 16 μισθούς των 8.100 ευρώ και ότι ο ένας τους κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 2.500 ευρώ το μήνα.
Εμάς λοιπόν να μας κόψει τον 14ο μισθό, εκείνοι θα κατέβουν στους 13 μισθούς; Θα δεχτούν μείωση κατά τουλάχιστον 50% του μισθού τους; Όχι βέβαια, βλέπετε εκείνοι αν πάρουν 4.000 αντί για 8.100 ευρώ θα πεινάσουν ενώ εμείς αν τα 700 που παίρνουμε τα κάνουμε 600 δε θα πεινάσουμε. Και στο κάτω κάτω δηλαδή μαζί τα φάγαμε τα λεφτά και πρέπει τώρα εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα; Πήραμε κι εμείς μερίδιο από τις μίζες και δεν το ξέρω; Εμείς παίξαμε τα ομόλογα; Γιατί πρέπει σ’ αυτή τη χώρα πάντα να πληρώνουν αυτοί που δε φταίνε σε τίποτα;
Τώρα εξηγείται το προεκλογικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ που έλεγε «πρώτα ο πολίτης», ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που μας έστελνε ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά εμείς που να το καταλάβουμε. Ο άνθρωπος εννοούσε ότι πρώτα θα πληρώσει ο πολίτης και αν μείνει κανένα μικρό υπόλοιπο ε, θα το καλύψουν οι πολιτικοί. Απλά είναι τα πράγματα.
Έχουμε δοκιμάσει τόσα και τόσα μέχρι σήμερα, ας δοκιμάσουμε και το Βρυξελλάτο, πού ξέρετε, μπορεί και να μας αρέσει, βίτσια είναι αυτά. Λίγη υπομονή μόνο πρέπει να κάνουμε μέχρι τα μέσα Μαρτίου όποτε και παύει να κυβερνάει τη χώρα μας ο Παπανδρέου και αναλαμβάνουν δράση οι Βρυξέλλες. Ο δικός μας πρωθυπουργός και οι υπουργοί του απλά θα εκτελούν εντολές, εντολές που θα λένε «απολύστε ελεύθερα τον κόσμο, αυξήστε το ΦΠΑ, βάλτε κι άλλο φόρο στα καύσιμα, μειώστε τις αποδοχές των εργαζομένων κι άλλο, κόψτε τους τον 14ο μισθό και πολλά ακόμα τα οποία η ελληνική (ας πούμε) κυβέρνηση θα κάνει πράξη θέλοντας και μη.
Επειδή λοιπόν η κατάσταση της χώρας μας είναι κάτι παραπάνω κι από κρίσιμη, επειδή είμαστε ένα βήμα πριν τον γκρεμό, γι’ αυτό στην αρχή του κειμένου μου λέω να μην επιτρέψουμε να δώσουν τη χαριστική βολή και να σπρώξουν μια και καλή στο γκρεμό οι 300 αλλά να το κάνουμε αυτό εμείς. Ή τώρα ή ποτέ, αν σκύψουμε τώρα το κεφάλι τότε δε θα υπάρχει επιστροφή και θα είμαστε συνένοχοι σε ό,τι μας συμβεί.
Με απεργίες των δύο ή τριών ημερών δεν κάνουμε δουλειά, το έχουν μάθει το κόλπο και δεν πιάνει πλέον. Ξέρουν ότι θα απεργήσουμε το πολύ τρεις μέρες και μετά σαν κακόμοιρα ανθρωπάκια υποταγμένα μια ζωή στο ψέμα τους, θα επιστρέψουμε στις θεσούλες των 600 ευρώ. Αν δεν κάνουμε τώρα την επανάστασή μας το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά, οπότε η λύση είναι μία αυτή τη στιγμή.
Αποχή επ’ αορίστου από παντού, οι εφοριακοί από τις εφορίες, οι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία, οι ιατροί από τα νοσοκομεία, οι τελωνιακοί από τα τελωνεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι από το δημόσιο, οι αγρότες στους δρόμους ώστε να σταματήσουν τα πάντα και να μην κινείται τίποτα και πάει λέγοντας. Ας πάνε εκείνοι να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί και να αποτρέψουν το βούλιαγμα της χώρας. Θα μου πείτε πως αν γίνει κάτι τέτοιο μόνο για δυο εβδομάδες, η χώρα θα καταστραφεί. Μα και ποιος σας είπε πως αν δε γίνει αυτό η χώρα θα σωθεί. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω να τη βουλιάξουμε εμείς τη χώρα και όχι αυτοί οι 300 που προφανώς μας περνάνε για χαζούς.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουμε επιτέλους μια οριστική τελεία στην περίοδο της μεταπολίτευσης, δεν πάει άλλο βρε αδελφέ, πως το λένε; Αυτή τη νέα αρχή που μας την υποσχέθηκαν πολλές φορές αλλά ακόμα δεν την είδαμε, πρέπει να την κάνουμε εμείς και μπορούμε να την κάνουμε. Τι να καταστρέψουμε εμείς τη χώρα τι αυτοί; Την καταστροφή μια φορά θα την υποστούμε είτε το θέλουμε είτε όχι, τουλάχιστον μέσα από αυτή ας βγει και κάτι καλό, ας βγει μια πραγματικά νέα αρχή γι’ αυτή τη χώρα.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου