Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Η Γαλλία προς την πλήρη απαγόρευση της μπούρκα

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου N. Sarkozy, επιβεβαιώνει πως πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την απαγόρευση των ολόσωμων ισλαμικών πέπλων σε όλους τους δημόσιους χώρους της γαλλικής επικράτειας. Και μάλιστα, δεν θα περιμένει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της υπό εξέλιξη έρευνας που διεξάγει για το θέμα η κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει οριστεί. Η κίνηση αυτή πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα ένταση στη Γαλλία με τις μειονότητες να είναι αναστατωμένες.
Μια πανεθνική διαμάχη σχετικά με το ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας» των Γάλλων, η οποία ξεκίνησε από το κυβερνών κόμμα (UMP) τον περασμένο μήνα, έχει εξελιχθεί σε μια έντονη συζήτηση γύρω από τους μουσουλμάνους και τους βορειοαφρικανούς της χώρας. Και μάλιστα έρχεται λίγο μετά το αποτέλεσμα έκπληξη στη ψηφοφορία που διεξήχθη στη γειτονική Ελβετία, και που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων και τόπων λατρείας.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν έχοντας το πρόσωπό τους πλήρως καλυμμένο. Η νομική αιτιολογία είναι πως οι burqas και τα niqabs αποτελούν αντικείμενο δημόσιας τάξης και όχι θρησκευτικότητας, όπως ακριβώς και οι μαντίλες στα σχολεία, οι οποίες απαγορεύτηκαν προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοσμικότητα και η ανεξιθρησκεία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικά πρόστιμα, αν και οι νομοθέτες λένε πως θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά την αρχική ισχύ του νόμου. Το γαλλικό κοινοβούλιο, αναμένεται να ψηφίσει το νόμο αυτό, στις αρχές του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή του θα προηγηθεί της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μιας έρευνας που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ζήτημα της burqa ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από μια ομιλία του Sarkozy, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε πως η burqa δεν συμβαδίζει με τις γαλλικές αξίες, αφαιρεί την ανθρώπινη ιδιότητα από τη γυναίκα, και εν πάση περιπτώσει δεν είναι καλοδεχούμενη στη Γαλλία.
Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης και μέλος του UMP, Bernard Accoyer, διαφώνησε με τη χρονική συγκυρία της ψήφισης του νομοσχεδίου, λέγοντας πως είναι πρώιμη, καθώς το αποτέλεσμα της επιτροπής πρόκειται να δημοσιευτεί στα τέλη Ιανουαρίου. «Σε ένα τέτοιο κοινωνικό ζήτημα, που άπτεται των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας μας, είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας μεγάλης σε μέγεθος συναίνεσης» είπε στους δημοσιογράφους.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γελοιοποιούν το όλο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια «αστυνομία ένδυσης», ενώ η εφημερίδα Le Monde το χαρακτηρίζει «πολιτικό θέατρο».
Το κυβερνών κόμμα ξεκινάει τη συζήτηση γύρω από την εθνική ταυτότητα, σε μια εποχή που πολλοί Γάλλοι ισχυρίζονται ότι οι κοινωνικές και εθνικές εντάσεις αγνοούνται συστηματικά. Η συζήτηση χαιρετίστηκε αρχικά, από άτομα της αριστεράς όπως η Ségolène Royal. Όμως πολλοί διανοούμενοι και αναλυτές πιστεύουν πως η όλη συζήτηση στερείται επιχειρημάτων, καθώς τόσο οι πολιτικοί του UMP όσο και απλοί πολίτες έχουν βάλει στο τραπέζι ρατσιστικά υπονοούμενα συνδυασμένα με ένα κύμα αντιπάθειας κατά του ισλαμισμού, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος.. Ένας δήμαρχος μιας μικρής πόλης, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό ότι οι μουσουλμάνοι θα καταβροχθίσουν τη χώρα. Στη διάρκεια της κλειστής συζήτησης μεταξύ των μελών του UMP, ένας βουλευτής δήλωσε πως «τη μέρα που θα έχουμε τόσους μιναρέδες στη Γαλλία όσους και καθεδρικούς ναούς, θα είναι και η μέρα που δεν θα υπάρχει πλέον Γαλλία…». Η δήλωση αυτή, ώθησε μια μουσουλμάνα συνάδελφό του να βγει από την αίθουσα, χτυπώντας δυνατά τη πόρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου