Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΠΩΣ ΔΙΝΕΙ Η ΔΑΝΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!! Για διαβάστε!!

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε προεκλογικά πως οραματιζόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου.
Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η Δανία ένα συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να φέρει μεταρρυθμίσεις: την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να ελεγχθούν από το επίσημο ιστοχώρο της Δανίας nyidanmark.dk για θέματα αλλοδαπών και ενσωμάτωσης.

Nationality – how to become a Danish national (επισκόπηση του Δανέζικου νόμου ιθαγένειας)
Conditions to be satisfied (προϋποθέσεις πολιτογράφησης)
Dual Nationality (διπλή υπηκοότητα)
Προφανώς η περιγραφή που κάνω καλύπτει τις κύριες λεπτομέρειες και όχι κάποιες εξειδικευμένες διατάξεις για τις οποίες μπορείται να πληροφορηθείτε μέσω του επίσημου Δανέζικου σάιτ.
Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης
Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:

Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
Με πολιτογράφηση
Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.
Ιθαγένεια με πολιτογράφηση
Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.
Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;
Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
Να μη χρωστά στο κράτος
Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του ΓυμνασίουΝα περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία
Σύγκριση με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ
Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται στην Δανία προβλέπει τις εξής καινούριες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:

Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών που έχουν συμπληρώση πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα με απλή δήλωση των γονέων τους.
Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά που πήγαν 6 χρόνια (όχι συνεχόμενα) σε Ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως καθεστώτος γονέων, με απλή δήλωση των γονέων τους.
Εάν οι γονείς αμελήσουν να κάνουν τη δήλωση αυτή για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα παιδιά παίρνουν αυτόματα την ιθαγένεια με απλή δήλωση ανάμεσα στα 18-21 έτη τους.
Δίνει την ιθαγένεια σε παιδιά που πήγαν τα 3 πρώτα χρόνια του Δημοτικού. Απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την ιθαγένεια ανάμεσα στα 18-21 τους.
Δίνει την ιθαγένεια αυτόματα (χωρίς υποχρέωση καμιάς δήλωσης) για παιδιά ενός γονέα που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του
Για την πολιτογράφηση ενός ενήλικα (που δεν εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες) πρέπει απλά να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα 5 από τα τελευταία 10 χρόνια
Παρατηρήσεις
Είναι προφανές πως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ διαφέρει ως προς τα ισχύοντα στη Δανία σε αρκετά σημεία:
Η πολιτογράφηση γίνεται με εξαιρετικά απλές διαδικασίες (σχεδόν αυτόματα) για τους μετανάστες β’ γεννιάς και εντελώς αυτόματα για τους γ’ γεννιάς. Στην πραγματικότητα πολιτογραφούνται όλοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία.
Η πολιτογράφηση των μεταναστών α’ γεννιάς γίνεται πολύ ευκολότερα από τη Δανία. Σημαντικές διαφορές είναι πως η Δανία απαιτεί ο μετανάστης να είναι αυτοσυντηρούμενος και να μένει διαρκώς επί 9 έτη στην Δανία, και να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γυμνασίου σε θέματα γλώσσας. Το σχέδιο ΠΑΣΟΚ απαιτεί μόνο 5 έτη τα τελευταία 10, δεν αναφέρει τίποτα για την οικονομική αυτάρκεια του υποψηφίου και απαιτεί να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γ’ Δημοτικού.
Δεν απαιτείται αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας από κάποιον που πολιτογραφείται Έλληνας
Χρειάζονται απαντήσεις
Γιατί το ΠΑΣΟΚ φέρνει ένα νομοσχέδιο για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας που κάνει την κτήση της τόσο εύκολη, όχι μόνο σε σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα, αλλά και σε σχέση με την χώρα-πρότυπο για τον κ. Παπανδρέου;
Διάλογος και Δημοψήφισμα
Για το ζήτημα της χορήγησης Ελληνικής ιθαγένειας ζητάμε να γίνει ένας πραγματικός βαθύς δημόσιος διάλογος όπου θα τοποθετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο για τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες, όσο και για τη διεθνή εμπειρία.
Μετά το πέρας αυτού του διαλόγου, η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να συνθέσει ένα σύγχρονο πλαίσιο πολιτογράφησης εάν νομίζει πως το ισχύον είναι ανεπαρκές. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών που πρόκειται να συμβούν από μια τέτοια ανατροπή, να ζητήσει τη συναίνεση του Ελληνικού λαού για το σχέδιό της.
Όλοι πρέπει να επισημάνουμε την προχειρότητα και επιπολαιότητα του κυβερνητικού σχεδίου στη δημόσια διαβούλευση του opengov.gr όταν αναρτηθεί το νέο νομοσχέδιο. Μαζική αποστολή σχολίων, προτάσεων, και αιτημάτων διαλόγου και δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη απάντηση των πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου