Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ασχολούνται με το δένδρο και αδιαφορούν για το δάσος


Την ύπαρξη μιας μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη θυμήθηκε ξαφνικά ο ευρωβουλευτής των οικολόγων πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος ο οποίος με ερώτηση του προς το σώμα, κάνει αναφορά στην υποχρεωτική κατά την άποψη του επιβολή της Σαρία και τα μειωμένα δικαιώματα των γυναικών της μειονότητας. Επίσης ο κύριος Τρεμόπουλος ζητά να μάθει αν ισχύ της Σαρία είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατά πόσο η σχετική διάταξη της συνθήκης της Λοζάνης εξακολουθεί να δεσμεύει τη χώρα μας.

Να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2009, παρόμοια θέση με αυτή τιυ κυρίου Τρεμόπουλου, είχε εκφράσει και η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας μας, ζητώντας την άμεση κατάργηση της Σαρία αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, δεν είναι δυνατόν εν έτη 2009 να ισχύει ακόμα ο συγκεκριμένος ισλαμικός νόμος.

Το περίεργο για την ώρα πάντως είναι πως ούτε ο κύριος Τρεμόπουλος αλλά ούτε και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων, φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη την άποψη της μειονότητας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, η τοποθέτηση τους αυτή βασίζεται αποκλειστικά στην άποψη ορισμένων αυτόκλητων ηγετών της μειονότητας οι οποίοι φυσικά ζητούν την κατάργηση της Σαρία όχι για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά γιατί μια τέτοια προοπτική θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όπου οι μουφτήδες θα εκλέγονται και κατά συνέπεια, οι εκλεγμένοι πλέον μουφτήδες δε θα είναι τίποτα άλλο από συνεργάτες της Άγκυρας.

Μου κάνει πάντως εντύπωση που τόσο οι οικολόγοι πράσινοι όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι, ποτέ ως τώρα δεν έδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον και για άλλα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας. Αλήθεια, αν η Σαρία είναι επιθυμία των μουσουλμάνων της Θράκης τότε μια πιθανή κατάργηση της δε θα σημαίνει καταπίεση των θρησκευτικών ελευθεριών; Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα δηλαδή;

Το αίτημα εκατοντάδων μουσουλμάνων για ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία και άρα μια πιο σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Δεμ τους ακούσαμε να λένε τίποτα γι’ αυτό. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται κανείς ως Έλληνας Πομάκος μουσουλμάνος και όχι ως Τούρκος, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Ούτε και γι’ αυτό είπαν τίποτα. Ε τι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι;

Όσο για την άποψη ότι η ερώτηση αυτή του Μιχάλη Τρεμόπουλου θα δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, προσωπικά δεν τη συμμερίζομαι, ίσως η χώρα μας αρχικά να κληθεί να δώσει ορισμένες εξηγήσεις αλλά όπως είπα και παραπάνω, από τη στιγμή που μια κατάργηση της Σαρία θα σημαίνει καταπίεση θρησκευτικών ελευθεριών και από τη στιγμή που ο κάθε μουσουλμάνος έχει το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα στο μουφτή και τα ελληνικά δικαστήρια, τότε μόνο για υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία δε μπορούν να μιλάνε κάποιοι.

Εκτός κι αν ο μοναδικός τους στόχος είναι να στρώσουν μια και καλή το κόκκινο χαλί πάνω από το οποίο θα περάσει πανηγυρικά η Άγκυρα όλα της τα σχέδια τη Θράκη. Μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην αναζήτηση τρόπου ώστε να υλοποιήσει ένα ακόμα αίτημα της Τουρκίας, αυτό της εισαγωγής της τουρκικής γλώσσας στα ελληνόφωνα για την ώρα νηπιαγωγεία.

Δε θα μου έκανε λοιπόν καμία εντύπωση να η ερώτηση αυτή του Μιχάλη Τρεμόπουλου έγινε ύστερα από συνεννόηση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε χωρίς το τελευταίο να φαίνεται, να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τους μειονοτικούς βουλευτές του.
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν μια και καλή τόσο οι οικολόγοι πράσινοι όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι πως δε γίνεται ανάμεσα στα τόσα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων που εδώ και χρόνια καταπατώνται, να επιλέγουν ορισμένα μόνο για να τα υπερασπιστούν και για όλα τα υπόλοιπα να αδιαφορούν. Ή είναι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας ή λειτουργούν κατά το συμφέρον τους, ας μας πουν τι από τα δύο συμβαίνει και ας πάρουν επιτέλους θέση και για όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που έχει ο κάθε μουσουλμάνος και τα οποία ποτέ δεν έγιναν πράξη.

Βέβαια αν δει κανείς τις προεκλογικές θέσεις των οικολόγων πράσινων για το θέμα της Μακεδονίας, δε θα πρέπει να περιμένει και καλύτερη τοποθέτηση για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, μόνο που άνθρωποι σαν τον κύριο Τρεμόπουλο πρέπει να καταλάβουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα δένδρο που το φυτεύεις σε μια καμένη έκταση, μπορεί η περιοχή να είναι καμένη όμως αυτό δεν έγινε από πυρκαγιά αλλά από τέτοιους επικίνδυνους για τη χώρα ανθρώπους.



Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου