Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Σωκράτης Ξυνίδης «Ήμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας»


Στην Ξάνθη βρέθηκε τις μέρες των Χριστουγέννων ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος μιλώντας στην Τ αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που το τελευταίο διάστημα απασχολούν πολίτες και πολιτικούς ενώ δεσμεύτηκε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα κάνει πράξη όλα όσα έλεγε προεκλογικά. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης, τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για σφάλματα και καθυστερήσεις τις οποίες όμως κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση τις εντοπίζει και προσπαθεί να τις διορθώσει.


Το τελευταίο διάστημα κύριε Ξυνίδη, έχει επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της μονής Βατοπεδίου και πιο συγκεκριμένα συζητείται και πάλι το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής, μια εξεταστική που τη θέλουν όλες οι παρατάξεις εκτός από τη Νέα Δημοκρατία η οποία αρχικά ήταν θετική αλλά τώρα έχει αλλάξει στάση. Τι είναι εκείνο που τη κάνει να μη θέλει τη δημιουργία εξεταστικής για το συγκεκριμένο θέμα, πιστεύετε ότι φοβάται κάτι;


Καταρχήν νομίζω ότι έχει μείνει ένα μεγάλο έλλειμμα πίσω από τη διερεύνηση του σκανδάλου αυτού από την εξεταστική στην προηγούμενη βουλή και αυτό το έλλειμμα έχει να κάνει κυρίως με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας μέσα στην εξεταστική επιτροπή. Σήμερα που και η δικαστική έρευνα έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές αλλά πιθανότατα και οι ποινικές ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν και όπου δεν έχουν παραγραφεί. Όπως και να έχει το θέμα, ο ελληνικός λαός σήμερα πρέπει να γνωρίζει.
Η άποψη μου είναι ότι η περεταίρω διερεύνηση θα αποκαλύψει την εμπλοκή πολλών προσώπων της κυβέρνησης Καραμανλή στο σκάνδαλο αυτό και εκεί βρίσκεται και το πολιτικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθεί να κάνει αυτό το πρόσφατο παρελθόν της να ξεχαστεί. Η δική μας στόχευση δεν είναι να θυμίζουμε στον ελληνικό λαό το πολιτικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας και τα κακά που έφερε στον τόπο μας αλλά να αποδείξουμε ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι χώρα ασυδοσίας αλλά είναι μια χώρα όπου αποδίδονται οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, με ίσους όρους σε όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα.

Μιλώντας με τοπικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μου έλεγαν διαρκώς πως δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το σκάνδαλο αυτό ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μήπως αυτή είναι μια προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών που πιθανό να φέρει η ίδια;

Είναι η γνωστή αυτή επίκληση των υπουργικών αποφάσεων που υπογράφθηκαν από τους υπουργούς Δρή και Φωτιάδη και οι οποίες φυσικά το 2004 με την σχετική απόφαση Φωτιάδη ανακλήθηκαν. Αυτό το οποίο λέμε εμείς και το έχει πει και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ότι όποιος ευθύνεται, πρέπει να του αποδοθούν οι ευθύνες. Στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε οι πολιτικές ευθύνες που ενδεχομένως ενέπιπταν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αποδοθούν, εκείνο που έκανε είναι να αποκρύψει το κυρίως σκάνδαλο που είναι η ανταλλαγή της περιουσίας του ελληνικού λαού με τη λίμνη και με νερό. Στην υπόθεση αυτή θα χυθεί φως, είτε το θέλει είτε δε το θέλει η Νέα Δημοκρατία.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις προηγούμενες εξεταστικές οι οποίες κατά κοινή ομολογία δεν έκαναν και σπουδαία πράγματα, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη εξεταστική θα φέρει στο φως όλα όσα δεν ξέρουμε για την υπόθεση αυτή;

Για να επέλθει φως μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές, θα πρέπει να υπάρχει καταρχήν πολιτική βούληση η οποία σήμερα υπάρχει και θα το δει ο ελληνικός λαός και δεύτερον, η εξεταστική επιτροπή να υποβοηθείται και από τη δικαστικέ έρευνα η οποία θα πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δικό της δρόμο. Θεωρώ ότι σήμερα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις υπάρχουν, γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα μάθουμε με απόλυτη ακρίβεια το ποιοι έχουν τελικά ευθύνες

Θα δούμε δηλαδή ανθρώπους να κάθονται στο σκαμνί της δικαιοσύνης κύριε Ξυνίδη;

Είναι και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αλλά και μετεκλογική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι σε όλη αυτή την υπόθεση της διαφθοράς, εμείς ήμαστε αποφασισμένοι να χυθεί άπλετο φως και όποιοι έχουν ευθύνες, να πληρώσουν.

Πέρα όμως από την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου κύριε Ξυνίδη, υπάρχει και η καθημερινότητα η οποία μόνο εύκολη δεν είναι για τον απλό πολίτη. Συμπληρώνεται ήδη τρεις μήνες διακυβέρνηση και τα πρώτα σύννεφα ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους, γκρίνια του κόσμου για τα ακριβά τέλη της κυκλοφορίας, αύξηση της ανεργίας και πολλά άλλα. Μήπως τελικά αυτό που διαρκώς λέγατε προεκλογικά ως παράταξη, ότι δηλαδή θα βρεθούν τα χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού, δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί;

Χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, διότι εμείς το έργο μας θα το επιτελέσουμε όπως και να έχει το θέμα, με όποιες συνθήκες κι αν βρήκαμε, αυτό το οποίο βρήκαμε ως ταμειακό έλλειμμα στη χώρα, είναι τεράστιο. Όπως σας είπα όμως, αυτό για εμάς δεν αποτελεί δικαιολογία, εμείς θα οδηγήσουμε με απόλυτη πίστη και εργατικότητα τη χώρα εκεί που υποσχεθήκαμε. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και είναι προφανείς και νομίζω ότι τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό δείχνει και ωριμότητα.
Βεβαίως υπάρχουν και σφάλματα ή αστοχίες, άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της παράταξης μας σε σχετική συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε ότι το θέμα των τελών κυκλοφορίας είχε μια άδικη οπτική γωνία. Το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους σφάλμα ή καθυστερήσεις εμείς τις εντοπίζουμε και με απόλυτη ειλικρίνεια προς τον ελληνικό λαό, αφού τις εντοπίσουμε, προσπαθούμε να τις διορθώσουμε.

Πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες αλά κυρίως οι πολιτικοί των υπόλοιπων παρατάξεων οι οποίοι λένε ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης σας, είτε αυτά αφορούν το φορολογικό, είτε το ασφαλιστικό, είτε οτιδήποτε άλλο, αυτά λαμβάνονται όχι βάσει των αναγκών της χώρας αλλά βάσει των «εντολών» των Βρυξελών.

Όπως θα είδατε, το προηγούμενο διάστημα οι εντολές των Βρυξελών έλεγαν άλλα πράγματα από αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, άρα όλη αυτή η επιχειρηματολογία περί κυβέρνησης Βρυξελών και ότι ο μόνος τρόπος είναι να μην ήμαστε πλέον στην Ευρώπη και διάφορα άλλα φαιδρά που ακούγονται στο πολιτικό σκηνικό, δε νομίζω ότι είναι άξια συζήτησης και δε νομίζω ότι έχουν και ανταπόκριση στον ελληνικό λαό.
Η χώρα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, οφείλει να πειθαρχεί και να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες που τίθενται, κυρίως από τη νομισματική ένωση. Από εκεί και μετά, εκείνο για το οποίο εμείς παλεύουμε είναι να διατηρούμε ως εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού, το δικαίωμα και το χρέος που έχουμε να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί προς την ανάπτυξη και προς μια καλύτερη οικονομική κατάσταση. Θα διαψεύσουμε και αυτούς που μας χαρακτηρίζουν ως υπαλλήλους των Βρυξελών αλλά και εκείνους που λένε πως όσα λένε οι Βρυξέλες, είναι μονόδρομος.
Θα αποδείξουμε δηλαδή ότι μπορούμε να πετύχουμε και τους στόχους που οφείλουμε ως εταίροι στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά και ότι μπορούμε να προσαρμόζουμε την πολιτική μας στις ανάγκες που έχει ο τόπος μας και κυρίως στις αντοχές που έχει ο λαός μας.

Τόσο προεκλογικά όσο και την επομένη των εκλογών, λέγατε ότι ο ελληνικός λαός θα δει διαφορά στη ζωή του, μόλις τις πρώτες εκατό μέρες τις διακυβέρνησης σας. Αυτές οι εκατό λοιπόν μέρες ήδη οδεύουν προς τη συμπλήρωση τους, ποιες κατά την άποψη σας είναι οι ορατές πλέον διαφορές ως προς την ποιότητα ζωής των Ελλήνων;

Αν καθίσετε και δείτε το τι έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, τι έχει περάσει ως νομοσχέδια και τι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, νομίζω ότι συγκρίνεται και υπερβαίνει το ότι έχει να επικαλεστεί η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της δικής της διακυβέρνησης.
Θα δείτε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχανε να κάνουνε με το επίδομα αλληλεγγύης, με τα μέτρα για την υγεία και τις προσλήψεις χιλίων ειδικευμένων γιατρών και τριών χιλιάδων νοσηλευτών, με τη διαφάνεια στις αποφάσεις της διοίκησης όπου υπάρχει η νομοθετική πρωτοβουλία για την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, με το νόμο για τις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ που διώχνει πλέον μια για πάντα την αναξιοκρατία από τις προσλήψεις στο δημόσιο, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις οι οποίες αναμένονται και οι οποίες προσπαθούν θα θέσουν μια εντελώς άλλη λογική στον τρόπο φορολόγησης των Ελλήνων πολιτών με την ενιαία φορολογική κλίμακα, με το νέο εκλογικό νόμο και το νόμο για τη νέα αυτοδιοίκηση με βάση τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές του 2010 και ο οποίος ήδη σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη δέσμευση μας για το ένα δις για την παιδεία την οποία και τηρήσαμε, με την αύξηση της καταβολής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, με την αύξηση των συντάξεων των αγροτών, όλα αυτά προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, πέρασαν με συγκεκριμένα νομοθετήματα και ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τους.
Εμείς ήμαστε περήφανοι για όσα έχουμε ήδη κάνει, βεβαίως δεχόμαστε την κρητική που μας γίνεται για κάποιες όπως είπα αστοχίες ή καθυστερήσεις που υπάρχουν. Νομίζω ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει θέληση, υπάρχει πολύ μεγάλη εργατικότητα και υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουμε τη χώρα για κάτι καλύτερο.

Ένα θέμα που επίσης έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις είναι αυτό της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στη χώρα μας. Μήπως τελικά αυτοί που μιλάνε για προχειρότητα στο συγκεκριμένο θέμα, έχουν δίκιο και θα έπρεπε να υπάρξει μια βαθύτερη μελέτη πριν ληφθεί μια τέτοια απόφαση;

Δεν είναι θέμα μελέτης αλλά θέμα αντίληψης, αυτά τα ζητήματα σαν κοινωνία, ή τα αντιμετωπίζεις με ευρύτητα πνεύματος και προσπαθείς να εξασφαλίσεις την κοινωνική συνοχή σε αυτούς τους ανθρώπους που μοιράζονται πλέον τη ζωή μαζί μας στην καινούρια τους πατρίδα ή τους αντιμετωπίζεις φοβικά και προσπαθείς να τους έχεις αποκλεισμένους και σε γκέτο και σε όλες αυτές τις συνθήκες που τους βλέπουμε να βιώνουν είτε στα διάφορα κέντρα υποδοχής είτε πολύ περισσότερο στις μεγάλες αστικές πόλεις όπου γίνονται γκέτο στα οποία είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και είναι θλιβερές οι συνθήκες ζωής.
Η δική μας άποψη είναι ότι από την ώρα που νόμιμα έχουν εισέλθει και διαβιούν μαζί μας και μοιράζονται τα ίδια πράγματα με εμάς, οι άνθρωποι που επέλεξαν ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα και από την ώρα που τα παιδιά τους γεννιούνται, ζουν και σπουδάζουν μέσα στην ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να αισθάνονται και τυπικά ως Έλληνες πολίτες και όχι ως πολίτες εξαιρετέοι και κακόμοιροι. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Σ. Καραχότζα ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ www.tolmi1.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Ένα έχω να πω, ίσως και κάπως άσχετα με το άρθρο κάτω απο το οποίο σχολιάζω, αλλά δεν πειράζει.

    Το λίγο που υπηρέτησα κάποτε σαν Δημόσιος Υπάλληλος στην Θράκη κατάλαβα την μεγάλη αδικία, και έγκλημα, που συμβαίνει 10ετίες τώρα απέναντι στους Πομάκους.

    1) Για μένα, είναι ο πιο γηγενής απο τους λαούς της περιοχής.

    2) Όλες, μα όλες, οι Ελληνικές κυβερνήσεις ανέχθηκαν συνηδειτά, έως και προώθησαν ενεργά, το σπρώξιμο των Πομάκων προς την αγκαλιά της Τουρκίας, και σε συνεργασία με την Τουρκία.
    Αυτό, ποτέ δεν το κατάλαβα και ποτέ κανένας πολιτικός δεν απαντάει στο γιατί.

    3) Εύχομαι να αποκτήσετε όλα τα δικαιώματα, στην πράξη, που έχουν όλοι οι πολίτες της Ευρώπης.

    Εύχομαι να σταματήσει ο κάθε αλήτης πολιτικός να νοιάζεται ΜΟΝΟ για τα δικαιώματα του κάθε παράνομου εισβολέα στην χώρα μας, που έρχεται με τον μανδύα του Μετανάστη.
    Αυτή η διαφορά, και μόνο, δείχνει τα παιχνίδια, και τα συμφέροντα, που παίζονται στις πλάτες των λαών, και πίσω απο κλειστές πόρτες.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στην σελίδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή