Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν


Μπορεί όλα όσα γράφονται παρακάτω να μην αποτελούν μέρος ενός καθαρά τοπικού θέματος αλλά ενός ζητήματος που μας αφορά όλους, σε όποια γωνία της Ελλάδας κι αν ζούμε. Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά των μεταναστών γεννιούνται στη χώρα μας.
Το να εκφράσει κανείς την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο αυτό, θα χαρακτηριστεί αυτομάτως ως μια ακραία, εθνικιστική, ρατσιστική συμπεριφορά και όχι άδικα. Το να ζητήσει όμως μια βαθύτερη μελέτη του σχεδίου αυτού καθώς και τη λήψη των μέτρων εκείνων που θα προστατέψουν τη χώρα και τους πολίτες της από τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ακραίο ούτε ρατσιστικό.
Ποιοι αλήθεια θα είναι οι μετανάστες εκείνοι των οποίων τα παιδιά που θα γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια; Όποιο ζευγάρι μεταναστών δηλαδή κάνει ένα παιδί στη χώρα αυτή, θα του δίνουμε και την ελληνική ιθαγένεια; Αν δηλαδή αύριο περάσει λαθραία τα σύνορα της χώρας μας ένα ζευγάρι, με τη γυναίκα να είναι σε ενδιαφέρουσα και η γυναίκα αυτή την επόμενη μέρα φέρει στον κόσμο ένα παιδί, το παιδί αυτό θα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια; Παρόμοιο νόμο εφάρμοσαν πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αφού όμως πρώτα πήραν όλα τα απαιτούμενα μέτρα:
1. Ιθαγένεια δίνουν μόνο σε παιδιά που γεννιούνται από νόμιμους μετανάστες και όχι στα παιδιά όλων των μεταναστών.
2. Νόμιμος γίνεται ένας μετανάστης αφού συμπληρώσει κάποια χρόνια σε μια χώρα και όχι με το καλημέρα σας, όσο κι αν έχει τακτοποιήσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
3. Ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων βάσει νόμου χρόνων παραμονής στη χώρα, ο μετανάστης δίνει πρώτα εξετάσεις σε θέματα γλώσσας και ιστορίας της χώρας στην οποία ζει.
4. Οι γονείς του παιδιού που γεννιέται, δηλώνουν εγγράφως ότι αρνούνται τη μέχρι τότε καταγωγή τους και αποδέχονται την ιθαγένεια της χώρας στην οποία ζουν.
Και όλα αυτά δεν τα εφάρμοσαν δεξιές κυβερνήσεις όπου θα μπορούσε εύκολα κανείς να προσάψει εθνικισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών αλλά εφαρμόστηκαν από κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Όλα αυτά λοιπόν τα προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;
Κανείς εξάλλου δεν είναι αντίθετος με την παρουσία μεταναστών οι οποίοι ζουν νόμιμα στη χώρα μας, πληρώνουν τους φόρους τους, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γενικότερα δε διαφέρουν σε τίποτα από τον ντόπιο Έλληνα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολλά από τα λουκέτα που αναγκάστηκαν να βάλουν οι μικροεπιχειρηματίες προήλθαν από τα καροτσάκια με τα αφορολόγητα εμπορεύματα που μάλιστα τις περισσότερες φορές, έξω από καταστήματα με ομοειδή προϊόντα, πωλούν οι μετανάστες.
Ας μην ξεχνάμε πως ύστερα από τα απανωτά λάθη του ελληνικού κράτους, το οποίο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες τους στους μετανάστες, χωρίς όμως πρώτα να έχει φροντίσει να τους εξασφαλίσει στέγη, τροφή και εργασία, οι άνθρωποι αυτοί, δικαιολογημένα αφού πεινάνε, οδηγούνται στην εγκληματικότητα και κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό αφού ο καθένας από εμάς, αν βρισκόταν στη θέση τους θα έκανε τα ίδια και χειρότερα.
Πόσο βαθιά μελετημένο είναι λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο και τι μέτρα προφύλαξης των ντόπιων πολιτών έχουν ληφθεί; Μήπως τελικά έχει δίκιο η αντιπολίτευση η οποία κάνει λόγο για ένα ακόμα τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ που πιθανότατα θα του αποφέρει πάνω από 350.000 ψήφους στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Δεν είναι καθόλου απίθανο, αφού έχουμε μπροστά μας ακόμα πολύ δρόμο προκειμένου να βγούμε από την οικονομική κρίση που μας ταλανίζει εδώ και μήνες, μια κρίση που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια, η δύναμή της τον επόμενο Οκτώβριο δε θα είναι η ίδια με αυτή του προηγούμενου, άρα μια ενίσχυση από 350.000 ψήφους, κάθε άλλο παρά άσχημη θα της έπεφτε.
Παρόλο που η εντολή του ελληνικού λαού είναι ακόμα πολύ νωπή και θα μπορούσε κανείς να πει ότι βάσει αυτής προωθεί αυτό όπως και άλλα νομοσχέδια το ΠΑΣΟΚ, το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαίτερα σοβαρό και η λύση του δημοψηφίσματος που προτείνουν κάποια κόμματα θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ή τι πιστεύει. Αν αύριο μεθαύριο το νομοσχέδιο αυτό μας γυρίσει μπούμερανγκ, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση που το ψήφισε. Ήδη το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι πολύ μεγάλο στη χώρα μας, ας μην το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου