Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


Τα δικαιώματα των ζώων, οικόσιτων και άγριων, αποτελουν ένα σημαντικό αλλά ταυτόχρονα έντονα υποτιμημένο θέμα στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Το ΠΑΣΟΚ ήδη με το Νόμο 3170/2003 για τα αδέσποτα, έναν από τους πιο προδευτικούς σε επίπεδο Ε.Ε, αλλά και με την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην προστασία των ζώων καθώς και στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χώρας που αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες υγείας των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και βασική συνισταμένη της προώθησης του οικοτουρισμού/αγροτουρισμού στην Ελλάδα και της ήπιας ανάπτυξης των εγκταταλελειμμένων ορεινών και όχι μόνο, περιοχών της χώρας μας.
Οι Πράσινοι Εθνικοί Λογαριασμοί για την καταγραφή του εθνικού πλούτου της Ελλάδας, ένα είδος στατιστικών δεικτών που θα προκύψουν μετά από ενδελεχή έρευνα και καταγραφή της χλωρίδας, της πανίδας και του δασικού μας πλούτου από επιστήμονες και φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο, για τους οποίους από καιρό έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμπεριλάβει στον πολιτικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας το θέμα της πανίδας ανταποκρινόμενο και στο Σχέδιο Δράσης 2010 της Ε.Ε για τη βιοποικιλότητα.


Στα δέκα ερωτήματα που τίθενται, το ΠΑΣΟΚ δίνει τις ακόλουθες θετικές απαντήσεις αναφορικά με:


1. τη μακρά διαφημιστική καμπάνια από το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό την προαγωγή της φιλοζωίας αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος σε περίπτωση κακοποίησης των ζώων.

2. την ανάγκη ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην υποχρεωτική διάταξη που θα ορίζει ότι οι ιδιώτες κτηνίατροι δεν θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους αν δεν έχουν τοποθετήσει την ηλεκτρονική ταυτότητα στα ζώα τους. Επιπλεόν προτείνουμε η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό και η Δημοτική αατυνομία να εξοπλιστούν με σκάνερ, ώστε στο χώρο ευθύνης τους να έχουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου αναφορικά με το αν τα δεσποζόμενα ζώα είναι εφοδιασμένα με microchip.

3. τη χρηματοδότηση των δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος στείρωσης και στέγασης των αδέσποτων και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην επιβολή χρηματικών ποινών σε όσους δήμους δεν υλοποιούν τα ανωτέρω προγράμματα.

4. την έμπρακτη στήριξη και συνεργασία της πολιτείας με τα σωματεία που περιθάλπουν ζώα και τη μετατροπή της θανάτωσης ζώου (ειδικά των υπό εξαφάνιση) σε κακούργημα.

5. την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν ζώα συντροφιάς. Την σταδιακή απαγόρευση της πώλησης εξωτικών ζώων από καταστήματα και την άμεση από λαϊκές αγορές.

6. την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας. Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του κόμματος έχει από καιρό λάβει απόφαση υπέρ της απαγόρευσης της εισόδου στη χώρα των τσίρκο με ζώα.

7. την εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, την προώθηση εναλλακτικών μορφών οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.

8. την απαγόρευση του κυνηγιού σε τμήματα της Αττικής (πέραν των καμένων εκτάσεων) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο βάσει των εκτιμήσεων των αρμόδιων φορέων ώστε να ανακάμψει η πανίδα μετά τις πυρκαγιές, την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό και την Πεντέλη και την επαναξιολόγηση της διαδικασίας για την έκδοση άδειας οπλοφορίας.

9. την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων έρευνας στα ερευνητικά, ιατρικά και πανεπιστημιακά κέντρα της χώρας με σκοπό την αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα με άλλες εναλλακτικές μεθόδους.

10. την προώθηση της σταδιακής αλλαγής του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου (πρόωθηση της μεσογειακής διατροφής) με περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και την προώθηση και άλλων διατροφικών επιλογών. Ναι στην πλήρη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών οδηγιών για το Animal Welfare των παραγωγικών ζώων και στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε αυτούς που παρανομούν.

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/11/2014 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 0540
    Προς: Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές
    Θέμα:



    Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απευθύνεται στους βουλευτές των κομμάτων και ζητά να κατατεθεί εκ μέρους τους επερώτηση προς τον Υπουργό και τον Αναπλη-ρωτή Υπουργό του ΥΠΑΑΤ κυρίους Καρασμάνη και Κουκουλόπουλο ως προς το σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μετά από την ανάληψη των καθηκόντων τους σε σχέση με τις εκκρεμότητες του νόμου 4039/12 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο 4235/14 για τα ζώα συντροφιάς.

    Εμείς βεβαίως γνωρίζουμε την απάντηση.

    Σε καμία

    Μήνες τώρα το υπουργείο βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας με αποτέλεσμα ο νόμος 4039/12 να μην μπορεί να εφαρμοστεί, να αλωνίζουν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των ζώων, ο αριθμός των αδέσποτων να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, διάφοροι Δήμοι να τα στοχοποιούν με τις πράξεις τους, να βρίσκονται στο μάτι του διάφορων κρατικών, δημόσιων αρχών και υπηρεσιών με ο, τι κίνδυνο αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευζωία τους, και ενώ αυτά δεν ευθύνονται για την αδεσποτεία τους, δέχονται όλες τις επιπτώσεις από αυτήν, ο δε άνθρωπος που τα κατέστησε αδέσποτα μένει στην πράξη στο απυρόβλητο.

    Ακόμη και ο Αναπληρωτής Υπουργός του ΥΠΑΑΤ κ. Π.Κουκουλόπουλος με την απάντηση την οποία έστειλε στην επερώτηση της Βουλευτή κας Κατερίνας Μάρκου, όπου ανερυθρίαστα δηλώνει οτι “η περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη αυστηρών ισχυουσών ποινικών κυρώσεων και ο χαρακτηρισμός τους ως μη μετατρέψιμες θα οδηγήσει σε ποινές δυσανάλογες προς το τελεσθέν αδίκημα” συντελεί τα μέγιστα στην απαξίωση της προστασίας των ζώων.

    Προς επίρρωσιν του κου Αναπληρωτή Υπουργού της έκτασης και του βάθους της παθογένειας πλέον της ελληνικής κοινωνίας στις κακοποιήσεις ζώων παραθέτουμε μια από τις πάρα πολλές εκατοντάδες περιπτώσεις ειδεχθούς κακοποίησης ζώων (παράτησε το σκυλί δεμένο και αυτό υπέστη αργό, αγωνιώδη και μαρτυρικό θάνατο από ασιτία και έλλειψη νερού).

    Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό η πράξη αυτή δεν αξίζει την στέρηση της ελευθερίας του ανθρώπινου κτήνους που προέβη σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.

    Εύγε κ. Υπουργέ αρμόδιε για την προστασία των ζώων.

    Κατά τα άλλα κραδαίνουμε παντού ότι είμαστε μία πολιτισμένη Ευρωπαϊκή χώρα, με βαλκάνιες όμως αντιλήψεις και τακτικές.

    Από την μία ο Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014 σκονίζεται στα συρτάρια ελεγκτικών αρχών καθώς εκκρεμούν όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις, και από την άλλη όσοι κακοποιούν ζώα, μένουν ατιμώρητοι και πάνε σπίτια τους να συνεχίσουν την ζωή τους, ενώ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τέτοια εγκλήματα υπάρχει ποινή στέρησης της ελευθερίας.

    Πότε θα εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος κ.Υπουργέ;

    Πότε θα φτάσουμε σαν χώρα τα Ευρωπαϊκά στάνταρ;
    Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή