Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009, στις 20.00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, στα πλαίσια της επετείου των 30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιούν εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα:

«Παιδεία και πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ομιλήτριες θα είναι οι κυρίες:
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωβουλευτής Ν.Δ. και
Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

20:00
Έναρξη εκδήλωσης

20:15-20:30
Χαιρετισμοί:
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης : Χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. κυρίας Βιργινίας Τσουδερού θα αναγνώσει ο Υπεύθυνος Πολιτισμού του Ιδρύματος κ. Σοφιανός Ουτατζής
Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης: Χαιρετισμός του Προέδρου κ. Κώστα Τάτση,
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής: Χαιρετισμός της Διευθύντριας κυρίας Λουίζας Σαλτσίδου -Ματεοσιάν

20:30-21:00
Εισήγηση της κυρίας Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτή Ν.Δ. με θέμα:
«Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο»


21:00-21:30
Εισήγηση της κυρίας Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. με θέμα: «Παιδεία και Πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το στοίχημα της ευρωπαϊκής συνοχής»


21:30-22:00
Συζήτηση με το κοινό

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Η κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Κοινωνιολογία (με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία) στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου όπου άσκησε ερευνητικό έργο. Εξελέγη ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1999, το 2004 και επανεξελέγη το 2009. Εξελέγη 1η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 και επανεξελέγη 2η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009. Είναι:
• Ιδρύτρια - Πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης» • Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και της Ευρωπαϊκής Κίνησης στην Ελλάδα • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια • Μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του «Ινστιτούτου Προηγμένης Θεωρητικής Έρευνας – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» • Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης – Βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης • Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού • Μέλος του Πολιτιστικού Συμβουλίου για την Ένωση για την Μεσόγειο, υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου κ. Ν.Sarkozy Επίσης συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς και εθνικές συναντήσεις της UNESCO σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την προώθηση του έργου των γυναικών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαθήτρια του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, πανεπιστημιακή βοηθός του μέχρι το 1983 και στενός συνεργάτης του στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας. Από το 1975, μετείχε στην αρχαιολογική έρευνα της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της και σήμερα είναι διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον ίδιο χώρο.Έχει συγγράψει μονογραφίες και αρχαιολογικούς οδηγούς για την αρχαία Μακεδονία και τη Βεργίνα.Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Διδάσκει από το 1984 αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πλαστική, ζωγραφική και επιγραφική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα την αρχαία Μακεδονία και τον Αλέξανδρο έχουν γίνει με την επιστημονική εποπτεία της.Διετέλεσε Σύμβουλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.Είναι μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέλος της επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ. Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 και έπειτα εξελέγη πρώτη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου