Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζουν μόνοι τους


Πλήρης αδιαφορία για τη γνώμη των άλλων

Το μήνυμα εστάλη αλλά δεν το παρέλαβε κανένας

Απαξιώνουν το ρόλο της αντιπολίτευσης

Μας είπαν «συνεχίζουμε μαζί» και τελικά συνεχίζουν μόνοι τους

Μπορεί το προεκλογικό σύνθημα της παράταξης του Μιχάλη Στυλιανίδη να ήταν το «συνεχίζουμε μαζί» και με αυτό να κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές τις 14ης Νοεμβρίου, αν φυσικά μπορεί να μιλάει κανείς για νίκη μιας και δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως αν δεν υπήρχε η συνένωση με το δήμο Σταυρούπολης, δήμαρχος Ξάνθης αυτή τη στιγμή θα ήταν ο Χρίστος Πούλιος, ωστόσο μόνο μαζί δε φαίνεται να συνεχίζουμε. Αντιθέτως ο Μιχάλης Στυλιανίδης και οι σύμβουλοι της παράταξής του, φαίνεται να μην έχουν καταλάβει τίποτα απ’ όσα έγιναν στις περασμένες δημοτικές εκλογές, φαίνεται να μην έχουν λάβει κανένα απολύτως από τα μηνύματα που τους έστειλαν οι Ξανθιώτες και συνεχίζουν ακριβώς έτσι όπως τέλειωσαν και την προηγούμενη θητεία τους.
Κι αν αυτό ήταν απλά υποψία, τώρα, μετά και τη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, έγινε βεβαιότητα και πραγματικά απορώ αν πρόκειται για κακή εκτίμηση του αποτελέσματος ή πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε βλέπουν την αγανάκτηση και την απογοήτευση των πολιτών.
Ακόμα κι από το πιο απλό, όπως είναι για παράδειγμα η συνέχιση ή μη της λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου, η δημοτική αρχή μοιάζει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Μάλιστα, όταν βρέθηκαν μέσα στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωποι των δύο κολυμβητικών συλλόγων της πόλης μας αλλά και των απλών πολιτών που κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου, ο δήμαρχος Ξάνθης αντιμετώπισε το όλο θέμα σαν να το έβλεπε για πρώτη φορά μπροστά του, σαν να μην υπήρχε προηγούμενο και αρκέστηκε απλά στο να πει ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων θα συζητηθούν, θα εκτιμηθούν και αν κάποιες από αυτές είναι υλοποιήσιμες, θα γίνουν πράξη.
Τώρα τις βλέπει για πρώτη φορά τις προτάσεις αυτές ο κύριος δήμαρχος; Μα αυτές υπάρχουν εδώ και κάτι μήνες. Τώρα εμφανίστηκε το θέμα της λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου; Τα μέλη των συλλόγων έπρεπε να θέσουν θέμα φυσικού αερίου, θέμα φωτοβολταϊκών, θέμα αλλαγής ορισμένων πραγμάτων εντός του κολυμβητηρίου ώστε να μειωθούν σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα; Οι σύλλογοι διαχειρίζονται τα οικονομικά και γενικότερα τη λειτουργία του κολυμβητηρίου και όχι ο δήμος;
Όσο για την αδυναμία του δήμου να καλύψει το κόστος του πετρελαίου για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου, για φέτος που μας έχει χτυπήσει όλους η οικονομική κρίση και έχει μειωθεί σημαντικά η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να το δεχτώ. Μόνο που τα χρωστούμενα σε πετρέλαια αφορούν την περασμένη χρονιά, τότε που ακόμα δεν ήταν τόσο έντονη η οικονομική κρίση και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη συσσώρευση χρεών τέτοιου είδους. Αυτό δείχνει ότι μάλλον δεν υπήρχε ποτέ μια σωστή διαχείριση του κολυμβητηρίου κι αυτό που λέμε «σχεδιασμός» πρέπει να είναι κάτι το άγνωστο για το δήμο της Ξάνθης.
Δεν είναι όμως μόνο η υπόθεση με το κολυμβητήριο από την οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τη νοοτροπία αυτής της δημοτικής παράταξης. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου ορίστηκαν και τα μέλη των διαφόρων επιτροπών του δήμου και σε όλες μπορεί να δει κανείς μόνο άτομα από την παράταξη Στυλιανίδη. Δυστυχώς έτσι επέλεξε να λειτουργήσει η παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη. Πέρασε σε όλες τις επιτροπές δικούς της ανθρώπους αδιαφορώντας για τις υποψηφιότητες που έθεσαν μέλη της αντιπολίτευσης.
Η απάντηση του δημάρχου Ξάνθης ήταν πως μέλη της αντιπολίτευσης θα μπουν μόνο εκεί που το επιβάλει η ισχύουσα νομοθεσία. Αλήθεια, αυτός είναι κατά την άποψη του κυρίου Στυλιανίδη ο ρόλος της αντιπολίτευσης; Μόνο εκεί που το επιβάλει ο νόμος θα εμφανίζεται η αντιπολίτευση; Μα τότε προεκλογικά δεν έπρεπε να μας λένε «συνεχίζουμε μαζί» αλλά να μας λένε «συνεχίζουμε μόνοι μας» διότι αυτό ακριβώς κάνουν. Μόνοι τους προτείνουν, μόνοι τους αποφασίζουν και δε λαμβάνουν υπόψη τους καμία άλλη γνώμη.
Όσο για την υπόθεση που αφορά στη ΦΥΣΙΣ ΑΕ, φάνηκε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα η πρόθεση του δημάρχου να παρέχει κάλυψη στους δικούς του ανθρώπους και να αδιαφορεί για το κοινό συμφέρον. Μπορεί βέβαια να είπε στον Θανάση Ξυνίδη να συνεχίσει το έργο του ως ένας από τους εκκαθαριστές της εταιρίας αλλά ούτε καν που σκέφτηκε να τραβήξει λίγο και το αφτί του κυρίου Τσέπελη και να του ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα ακούστηκαν περί παρέμβασής του αλλά και περί συζητήσεων με τις ΔΕΥΑ γειτονικών νομών, προκειμένου να συνεχίσει η συγκεκριμένη εταιρία να έχει τη διαχείριση της λυμματολάσπης της περιοχής μας. Δεν του έκανε άραγε εντύπωση που για το συγκεκριμένο θέμα – καταγγελία, δε γνώριζε τίποτα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ;
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα βέβαια που μάλιστα μας είχε απασχολήσει και τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, είναι αυτά τα επιπλέον διακόσιες χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν τελικά για το έργο της ενοποίησης των πλατειών. Εδώ υπάρχουν πολλά, αναπάντητα για την ώρα, ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο το όλο θέμα αλλά κανένας δε λέει να μας τα απαντήσει.
Είναι ο Δημήτρης Μπένης μέτοχος της εταιρίας που ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του έργου; Είναι μέλος του διοικητικού της συμβουλίου; Γιατί τα χρήματα αυτά δίνονται χωρίς να τα έχει ζητήσει, όπως λένε, ο εργολάβος; Ποιος αποφάσισε ότι χρειάζονται τόσα χρήματα επιπλέον; Ακόμα, κι αν όντως χρειάζονται, ποιος ευθύνεται γι’ αυτή τη λάθος αρχική εκτίμηση που είχε προβλέψει ότι για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν διακόσιες χιλιάδες ευρώ λιγότερα απ’ ότι τελικά χρειάζονται;
Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και μάλιστα άμεσα. Το να ακούμε κάθε λίγο το δήμαρχο Ξάνθης να μας διαβεβαιώνει ότι στο δήμο όλα γίνονται νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια δε μας αρκεί πλέον. Αυτά που μας λένε πρέπει και να μπορούν να μας τα αποδεικνύουν. Στα λόγια όλα εύκολα είναι, αλλά το ζητούμενο είναι τι γίνεται στην πράξη.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου