Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πάμε σε εκλογή των μουφτήδων;


Αυτή θα είναι η επόμενη μας υποχώρηση;

Στο προσκήνιο επανήλθε και πάλι το τελευταίο αυτό διάστημα, η εκλογή ή μη των μουφτήδων με αφορμή την ανανέωση για δέκα ακόμα χρόνια της θητείας ορισμένων εκ των υπαρχόντων μουφτήδων και τη σκέψη του αρμόδιου υπουργείου, να προχωρήσει στην αντικατάσταση κάποιων άλλων, είτε γιατί δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό τους ρόλο είτε γιατί λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν.
Μάλιστα ακούστηκε έντονα ότι μετά και την ανανέωση αυτή της θητείας των μουφτήδων, παγώνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογή και όχι σε διορισμό τους κι αυτά που ακούστηκαν μπορεί να τα ερμηνεύσει κανείς με πολλούς τρόπους. Μια, κατά την άποψή μου πιθανότερη ερμηνεία είναι πως η κυβέρνηση είχε ήδη δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε ο οι μουφτήδες πλέον να εκλέγονται απευθείας από το λαό. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για πάγωμα αφού για να παγώσει κάτι, πρέπει πρώτα να υπάρχει.
Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ κι ότι η κυβέρνηση δε σκέφτεται καν το ενδεχόμενο αυτό κι όλα όσα ακούγονται προέρχονται από κάποιους που απλά θέλουν να κρατάνε διαρκώς το συγκεκριμένο θέμα στην επικαιρότητα. Η αλήθεια βέβαια κατά τη δική μου γνώμη είναι πως η μέρα που ο μουφτής πλέον στη χώρα μας θα εκλέγεται και δε θα διορίζεται, δε θα αργήσει να έρθει κι ότι αυτό είναι βαθειά ριζωμένο στη σκέψη όχι μόνο αυτής αλλά όλων των κυβερνήσεων.
Απλά η κυβέρνηση που θα αποφασίσει να προχωρήσει στην απόφαση αυτή, θα προσπαθήσει να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, μιας και θα πρόκειται για πρωτοτυπία αφού σε καμία άλλη χώρα δε γίνεται εκλογή του μουφτή από το λαό. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας και η χώρα μας δυστυχώς έχει δείξει πολλές φορές ότι αργά ή γρήγορα υποκύπτει στις πιέσεις της και, με ή χωρίς αντιδράσεις, αποδέχεται τα αιτήματα της.
Βέβαια μια απαραίτητη προϋπόθεση για να εκλέγεται και όχι να διορίζεται ο μουφτής είναι να του αναιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες που έχει σήμερα αφού όσο αυτές εξακολουθεί να υφίστανται δε μπορεί να εκλέγεται. Έγκυρες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η τωρινή κυβέρνηση μόνο αρνητική δεν είναι ως προς το θέμα της εκλογής του μουφτή από το λαό αλλά θέλει πρώτα να του αφαιρέσει όλες τους τις αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα όταν αυτός θα εκλέγεται πλέον, να μην έχει καμία απολύτως δύναμη και ο τίτλος του να έχει τυπικό χαρακτήρα.
Αν το δει κανείς σαν σκέψη αυτό θα διακρίνει ότι ο στόχος αυτός της κυβέρνησης έχει μια βάση αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα είναι λάθος μας να πάμε σε αυτό που εδώ και χρόνια ζητάει η Άγκυρα, στην εκλογή του μουφτή. Άλλωστε ο κυριότερος στόχος εκείνων που τόσο επίμονα ζητούν την εκλογή των μουφτήδων δεν είναι οι σημερινές του αρμοδιότητες αλλά να έχουν ένα δικό τους άνθρωπο ο οποίος θα μπορεί να περνάει προς τους μουσουλμάνους της Θράκης, τα μηνύματα που εκείνοι θέλουν.
Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τα όσα ακούγονται και λέγονται αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, καταλαβαίνει πως και η εκλογή των μουφτήδων θα εξαρτάται από αυτό, στην ουσία δηλαδή ο άνθρωπος που θα εκλέγεται ως μουφτής, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα άνθρωπος του τουρκικού προξενείου.
Πρέπει λοιπόν οι κυβερνήσεις της χώρα μας να καταλάβουν ότι η Άγκυρα δε θέλει και δε χρειάζεται στη Θράκη μουφτήδες με τη σημερινή τους ιδιότητα, τους θέλει για άλλους λόγους. Ας δούμε για παράδειγμα τι κάνουν σήμερα οι ψευτομουφτήδες στη Θράκη. Μπορεί να είναι άλλοι εκείνοι που έχουν τις αρμοδιότητες του μουφτή και είναι διορισμένοι από το ελληνικό κράτος, αλλά οι ψευτομουφτήδες είναι εκείνοι που μπορούν και επηρεάζουν στο μέγιστο τη γνώμη των μουσουλμάνων της Θράκης.
Αυτό δηλαδή που σήμερα κάνουν οι ψευτομουφτήδες με τόσο μεγάλη επιτυχία, η Άγκυρα θέλει να το κάνουν άνθρωποι που θα έχουν τη νομιμοποίηση που θα τους δίνει η επίσημη εκλογή τους. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν ο εκλεγμένος μουφτής θα έχει δικαστικές αρμοδιότητες αλλά το να επηρεάζει πολιτικά τους μουσουλμάνους.
Αυτό φυσικά είναι κάτι που ήδη γίνεται εδώ και αρκετό καιρό στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Η πολιτική επιρροή μέσω των ψευτομουφτήδων υφίσταται και κανείς δε φαίνεται ικανός να τη σταματήσει. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, θα έλεγε με ευκολία κανείς πως δε μας πειράζει σε τίποτα, αυτό που σήμερα κάνουν οι ψευτομουφτήδες να το κάνουν πλέον οι επίσημα εκλεγμένοι μουφτήδες.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, εδώ μιλάμε για κάτι που το απαιτεί επίμονα η Άγκυρα και δεν το αποδέχεται η χώρα μας κι όσο δεν το αποδέχεται, δεν μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει στα επόμενα της βήματα στη Θράκη. Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση κάνει αποδεκτό το αίτημα αυτό της γειτονικής χώρας, τότε θα έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προφανώς έχει ήδη σχεδιασμένες τις επόμενες κινήσεις του στη Θράκη.
Με απλά λόγια, αν η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που σκέφτεται, επιτρέψει δηλαδή την εκλογή των μουφτήδων αφού πρώτα τους έχει αφαιρέσει σχεδόν όλες τους τις αρμοδιότητες και με σκοπό να τους αποδυναμώσει και ο εκλεγμένος πλέον μουφτής να έχει ένα τυπικό ρόλο, αυτός μόνο τυπικός δε θα είναι κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τη δράση των ψευτομουφτήδων σήμερα.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου