Την Θράκη επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου με έναν από τους προορισμούς του να είναι τα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης και ειδικότερα το χωριό Δημάριο του δήμου Μύκης.
Βέβαια η επίσκεψη του στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης ήταν σχετικά περιπετειώδεις αφού αναμενόταν να βρεθεί εκεί στις 11 το πρωί αλλά με δυσκολία κατάφερε να φτάσει στις 13:30 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 11 φάνηκε το ελικόπτερο σούπερ πούμα το οποίο μετέφερε τον κύριο Παπανδρέου στο Δημάριο αλλά η προσγείωση του εκεί δεν ήταν δυνατή λόγο της πυκνής ομίχλης και της βροχόπτωσης στην περιοχή.
Έτσι το ελικόπτερο με τον πρωθυπουργό αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πόλη της Ξάνθης όπου και προσγειώθηκε τελικά ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Δημάριο το οποίο απέχει ελάχιστα από τη γειτονική Βουλγαρία. Μάλιστα πρέπει να υπήρξε και μια εσκεμμένη καθυστέρηση της αναχώρησης του από την πόλη αφού αν ξεκινούσε νωρίτερα θα έφτανε στο χωριό την ώρα που οι κάτοικοι του ήταν στο τζαμί αφού ήταν Παρασκευή και τη μέρα εκείνη ως γνωστό οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου κάνουν μια ιδιαίτερη προσευχή το μεσημέρι.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την αρκετά μεγάλη καθυστέρηση του πρωθυπουργού να φτάσει στο χωριό, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι του οικισμού αλλά και από την γύρω περιοχή και περίμεναν υπομονετικά τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο και υποδέχτηκαν μέσα σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.
Όταν τελικά ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο Δημάριο, το αυτοκίνητο που τον μετέφερε σταμάτησε λίγο έξω από το χωριό και ο ίδιος διέσχισε πεζός το χωριό ενώ ταυτόχρονα συνομιλούσε με πολίτες που ήταν στο δρόμο και με΄σα στα μαγαζιά. Η πρώτη σύντομη στάση του πρωθυπουργού ήταν στο σχολείο του χωριού όπου συνομίλησε για αρκετά λεπτά με τους μικρούς μαθητές οι οποίοι τον υποδέχτηκαν με λουλούδια ενώ στη συνέχεια στάθηκε έξω από το τζαμί του χωριού για να μιλήσει με τους συγκεντρωμένους κατοίκους.
Τελευταίος σταθμός του πρωθυπουργού στο Δημάριο ήταν ένα καφενείο του χωριού όπου και κλήθηκαν κάτοικοι του χωριού, αιρετοί της περιοχής και δημοσιογράφοι ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα του ορεινού όγκου και να τεθούν ερωτήματα στον κύριο Παπανδρέου.
Το πρώτο και κύριο θέμα που τέθηκε από τη μεριά των κατοίκων ήταν η ανεργία η οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ραγδαία στην περιοχή μιας και ακόμα κι εκείνοι που μέχρι τώρα εργάζονταν είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, τώρα έμειναν χωρίς δουλειά και επέστρεψαν στο χωριό τους. ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό θέμα που τέθηκε στον κύριο Παπανδρέου ήταν αυτό της μονοκαλλιέργειας του καπνού στην ορεινή περιοχή μα τους πολίτες να ζητούν επίμονα εναλλακτικές λύσεις καλλιεργειών οι οποίες θα αυξήσουν το εισόδημα τους και φυσικά θα είναι εξίσου αποδοτικές με τον καπνό.
Όσο για τον μπασμά ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους καπνούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να τον πωλούν και σε άλλα κράτη όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και όχι μόνο ώστε και οι ποσότητες που παράγουν να αυξηθούν και η τιμή πώλησης του να είναι καλύτερη. Επίσης από τον Γιώργο Παπανδρέου ζήτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο αφού ειδικά στην ορεινή περιοχή, αυτό είναι σε πολλά σημεία ανύπαρκτο ενώ προς αυτή την κατεύθυνση, οι κάτοικοι του Δημαρίου έχουν συγκεντρώσει και υπογραφές με αίτημα, να αποκτήσει πρόσβαση στο ίντερνετ το χωριό τους.
Αρκετοί γονείς βέβαια ζήτησαν καλύτερη παιδεία για τα παιδιά τους ενώ αρκετοί έθεσαν και το θέμα της συμπεριφοράς των εκλεγμένων μετά τις εκλογές από τους οποίους και ζήτησαν να καθιερώσουν ώρα κοινού αφού μόλις περάσουν οι εκλογές, εξαφανίζονται και δεν τους βρίσκει κανένας. Επίσης ο κύριος Παπανδρέου ενημερώθηκε για την περίπτωση με τα πλαστά ένσημα και οι οικοδόμοι τους περιοχής του ζήτησαν άμεση δικαίωση τους και τιμωρία όσων οργάνωσαν αυτή την απάτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμπολίτες μας του ορεινού όγκου και για την εξέλιξη που υπάρχει ως προς το θέμα του κάθετου άξονα από την Βουλγαρία ενώ ζήτησαν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη υλοποίηση του έργου αυτού. Βέβαια αρκετοί εξ αυτών αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που προκάλεσε ο ήδη υπάρχον δρόμος για τη Βουλγαρία εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι η εξάλειψη αυτών των προβλημάτων είναι θέμα χρόνου κι ότι ο κάθετος αυτός άξονας θα ωφελήσει σημαντικά την περιοχή και γενικότερα όλο το νομό.
Αμέσως μετά ορισμένοι επιχειρηματίες που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας ζήτησαν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων στη χώρα μας και στο νομό μας ενώ αναφέρθηκαν και στο ενδιαφέρον Τούρκων και Βούλγαρων επιχειρηματιών οι οποίοι ωστόσο εξαιτίας της γραφειοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας, δεν αποφασίζουν ακόμα να επενδύσουν εδώ και προτιμούν άλλες χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της γραφειοκρατίας.
Και τα θέμα με τα τζαμιά τα οποία θέλουν να κτίσουν να κτίσουν οι κάτοικοι αλλά κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων με ορισμένους να λένε πως τζαμιά που διαθέτουν οικοδομική άδεια με νόμιμα αγορασμένο ή παραχωρημένο οικόπεδο, δε μπορούν να κτιστούν ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα ώστε το κάθε χωριό να μπορεί με νόμιμο πάντα τρόπο, να αποκτήσει το δικό του χώρο λατρείας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ορισμένοι έκαναν λόγο για περισσότερη γραφειοκρατία κι άρα ταλαιπωρία όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν μουσουλμάνους αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές κατά της πολιτείας για διαφορετική μεταχείριση τους σε σύγκριση με τους χριστιανούς πολίτες της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας.
Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο έδειξαν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου και για τους χώρους άθλησης των νέων οι οποίοι και δεν υπάρχουν στην περιοχή ζητώντας την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δημιουργία τους ώστε οι νέοι τους, τα παιδιά τους, να μη βρεθούν σε άλλα, πολύ δυσάρεστα μονοπάτια.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους κτηνοτρόφους οι οποίοι και ζήτησαν τη διευκόλυνση τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών όσο και με την οικονομική ενίσχυση, όσων επιθυμούν να ανοίξουν κτηνοτροφικές μονάδες ή να εκσυγχρονίσουν αυτές που ήδη έχουν.
Αμέσως μετά τους κατοίκους, πήρε το λόγο ο μειονοτικός βουλευτής της κυβέρνησης Μάνταζη Τσετίν ο οποίος και απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, του ξεκαθάρισε ότι ως κυβερνητικός βουλευτής, στηρίζει τον ίδιο και τις αποφάσεις τους αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να δώσει το ανάλογο ενδιαφέρον στην ορεινή Ξάνθη, να κάνει αρκετές παρεμβάσεις και έργα ώστε να δοθεί λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της. Μετά τον κύριο Τσετίν μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος τόνισε ότι η Θράκη και γενικότερα ολόκληρη η περιφέρεια, έχει τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ είναι στο δεκαπλάσιο από αυτά της υπόλοιπης χώρας ενώ αναφερόμενος σε θέματα γραφειοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά στη Θράκη είναι επί 100 κι άρα η περιοχή αυτή θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Η τοποθέτηση αυτή βέβαια του κυρίου Ξυνίδη ίσως να ήταν και μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους εκείνους που τον κατηγόρησαν για τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής στον νέο αναπτυξιακό νόμο όπου τελικά δόθηκαν σε Θράκη και Αχαΐα τα ίδια επενδυτικά κίνητρα.
Μετά το λόγο πήρε ο υφυπουργός υποδομών κύριος Σιφουνάκης ο οποίος μίλησε κυρίως για τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας Ελλάδας τονίζοντας ότι οι μελέτες αυτού του έργου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο κι ότι σύντομα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις. Το έργο έχει χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια, Ξάνθη - Σμίνθη 20 χιλιόμετρα το πρώτο, Σμίνθη - Εχίνος 11 χιλιόμετρα το δεύτερο, Εχίνος - Μελίβια 5 χιλιόμετρα το τρίτο και Μελίβια - σύνορα 19 χιλιόμετρα το τελευταίο το οποίο και θα κοστίσει περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ.
Στη συνέχεια μίλησε ο υπερπεριφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δήμων και της περιφέρειας για τα έργα που θα επιχειρήσουν να κάνουν, αναφέρθηκε και στο παράπονο των κατοίκων για τα τζαμιά τα οποία ενώ διαθέτουν οικοδομική άδεια, δε μπορούν να τα κτίσουν τονίζοντας ότι αυτά δε θα τα ανεχτεί κι ότι τα τζαμιά που διαθέτουν τις βασικές προβλεπόμενες προϋποθέσεις θα κτίζονται άμεσα ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό δε σημαίνει πως θα γίνεται το ίδιο με τα τζαμιά εκείνα που κτίζονται παράνομα.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα ζητήματα και ερωτήματα που του τέθηκαν. Ο κύριος Παπανδρέου καταρχήν ξεκαθάρισε ότι στη Θράκη δεν ήρθε για να τάξει και να υποσχεθεί αλλά για να δει ο ίδιος τα προβλήματα των εδώ κατοίκων και να αναζητήσουν όλοι μαζί λύσεις. Τόνιζε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας χώρας να μπορεί να βρίσκεται αυτοπροσώπως στον κάθε απομακρυσμένο οικισμό και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων του, άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά, εκεί ακριβώς αποσκοπεί ο Καλλικράτης, στο να μπορούν δηλαδή να λύνουν τα προβλήματα της κάθε περιοχής οι πιο κοντινές στο λαό εξουσίες όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες και αν μη χρειάζεται τα πάντα να περνούν από δεκάδες γραφεία βουλευτών και υπουργών.
Όσο για το θέμα της μεγάλης γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή είναι ίδια για χριστιανούς και μουσουλμάνους χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο, να υπάρχουν περιπτώσεις όπου επειδή κάποιος είναι μουσουλμάνος και όχι χριστιανός, να ταλαιπωρείται περισσότερο. Επεσήμανε όμως ότι η αποκέντρωση της εξουσίας με την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βοηθήσει σημαντικά και στην καταπολέμηση του φαινομένου της γραφειοκρατίας.
Απαντώντας στο αίτημα πολλών κατοίκων για καλύτερη παιδεία στα μουσουλμανόπαιδα, ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προθέσεις του υπουργείου παιδείας να ενισχύσει τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αναφερόμενος όμως στην τουρκική και όχι σε κάποια άλλη από τις ομιλούμενες από τους μουσουλμάνους της Θράκης γλώσσες. Στην ΄διια κατεύθυνση, της ενίσχυσης δηλαδή της τουρκικής γλώσσας στη Θράκη ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να δώσε άμεσα εντολή στον κύριο Ρέπα να καθιερώσει την προφορική εξέταση των μουσουλμάνων υποψηφίων οδηγών για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης στην μητρική τους γλώσσα η οποία όμως και πάλι για τον πρωθυπουργό μας είναι η Τουρκική. Επίσης, κλείνοντας το θέμα της γλώσσας ο κύριος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι στο εξής, σε όλα τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) τα οποία λειτουργούν σε περιοχές όπου ζουν και μουσουλμάνοι, θα υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι εκτός από την ελληνική γλώσσα θα ξέρουν και μια δεύτερη αλλά δυστυχώς εξαιτίας των ζητωκραυγών και των χειροκροτημάτων των παραβρισκόμενων, δεν κατάφερα να ακούσω αν είπε ότι η δεύτερη αυτή γλώσσα θα είναι η μητρική ή η τουρκική αλλά πιθανότατα είπε τουρκική.
Παρακάτω αναφέρθηκε και σε άλλα καυτά θέματα όπως είναι αυτό της εκλογής του μουφτή αλλά και των βακουφικών επιτροπών. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ξεκάθαρα πως είναι υπέρ της εκλογής και του μουφτή και των βακουφικών επιτροπών με την προϋπόθεση όμως, μιας και μιλάμε για ευαίσθητα και λεπτά θέματα, να προηγηθεί συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των μειονοτικών και κυβερνητικών παραγόντων αλλά και συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων ώστε ο όποιος χειρισμός αυτών των θεμάτων να μην είναι πρόχειρος και δημιουργήσει αντί να λύσει, αυξήσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ως προς το θέμα του ίντερνετ στην ορεινή Ξάνθη, ο πρωθυπουργός έδωσε εκεί μπροστά σε όλους εντολή στον υπερπεριφερειάρχη κύριο Θύμιο Σώκο να δώσει προτεραιότητα στην ορεινή περιοχή αναφορικά με τα νέα ψηφιακά σχολεία τα οποία πορωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας ώστε η περιοχή να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στο ίντερνετ.
Όσο για το αίτημα των κατοίκων να προωθηθεί και στο εξωτερικό ο μπασμάς, ο κύριος Παπανδρέου απάντησε πως αυτό είναι θέμα σωστής λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών με την πολιτεία απλά να διευκολύνει και να στηρίζει όπου και όσο μπορεί τις όποιες προσπάθειες τους. τέλος ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι καιροί για τη χώρα μας είναι δύσκολοι αλλά η κυβέρνηση θα τα καταφέρει μαζί με τη στήριξη όλων μιας και στο εξής, η επίλυση των προβλημάτων της κάθε περιοχής θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων και στο τέλος θα τα καταφέρουμε και οι καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας δε θα αργήσουν να έρθουν.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι στο Δημάριο δεν ήρθαν τελικά όλοι οι υπουργοί που συνόδευαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο ταξίδι του αυτό αφού την ίδια που εκείνος βρισκόταν καθοδόν προς την ορεινή περιοχή, εκείνοι έπρεπε να φύγουν για το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για τις 14:00 στην Κομοτηνή. Παρόντες όμως ήταν στο Δημάριο όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Ξάνθη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Αχιλλέας Τσαρτσάρας, ο προϊστάμενος του γραφειού πολιτικών υποθέσεων στην Ξάνθη (κάτι αντίστοιχο με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής) Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.
Σ. Καραχότζα
Βέβαια η επίσκεψη του στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης ήταν σχετικά περιπετειώδεις αφού αναμενόταν να βρεθεί εκεί στις 11 το πρωί αλλά με δυσκολία κατάφερε να φτάσει στις 13:30 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 11 φάνηκε το ελικόπτερο σούπερ πούμα το οποίο μετέφερε τον κύριο Παπανδρέου στο Δημάριο αλλά η προσγείωση του εκεί δεν ήταν δυνατή λόγο της πυκνής ομίχλης και της βροχόπτωσης στην περιοχή.
Έτσι το ελικόπτερο με τον πρωθυπουργό αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πόλη της Ξάνθης όπου και προσγειώθηκε τελικά ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Δημάριο το οποίο απέχει ελάχιστα από τη γειτονική Βουλγαρία. Μάλιστα πρέπει να υπήρξε και μια εσκεμμένη καθυστέρηση της αναχώρησης του από την πόλη αφού αν ξεκινούσε νωρίτερα θα έφτανε στο χωριό την ώρα που οι κάτοικοι του ήταν στο τζαμί αφού ήταν Παρασκευή και τη μέρα εκείνη ως γνωστό οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου κάνουν μια ιδιαίτερη προσευχή το μεσημέρι.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την αρκετά μεγάλη καθυστέρηση του πρωθυπουργού να φτάσει στο χωριό, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι του οικισμού αλλά και από την γύρω περιοχή και περίμεναν υπομονετικά τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο και υποδέχτηκαν μέσα σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.
Όταν τελικά ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο Δημάριο, το αυτοκίνητο που τον μετέφερε σταμάτησε λίγο έξω από το χωριό και ο ίδιος διέσχισε πεζός το χωριό ενώ ταυτόχρονα συνομιλούσε με πολίτες που ήταν στο δρόμο και με΄σα στα μαγαζιά. Η πρώτη σύντομη στάση του πρωθυπουργού ήταν στο σχολείο του χωριού όπου συνομίλησε για αρκετά λεπτά με τους μικρούς μαθητές οι οποίοι τον υποδέχτηκαν με λουλούδια ενώ στη συνέχεια στάθηκε έξω από το τζαμί του χωριού για να μιλήσει με τους συγκεντρωμένους κατοίκους.
Τελευταίος σταθμός του πρωθυπουργού στο Δημάριο ήταν ένα καφενείο του χωριού όπου και κλήθηκαν κάτοικοι του χωριού, αιρετοί της περιοχής και δημοσιογράφοι ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα του ορεινού όγκου και να τεθούν ερωτήματα στον κύριο Παπανδρέου.
Το πρώτο και κύριο θέμα που τέθηκε από τη μεριά των κατοίκων ήταν η ανεργία η οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ραγδαία στην περιοχή μιας και ακόμα κι εκείνοι που μέχρι τώρα εργάζονταν είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, τώρα έμειναν χωρίς δουλειά και επέστρεψαν στο χωριό τους. ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό θέμα που τέθηκε στον κύριο Παπανδρέου ήταν αυτό της μονοκαλλιέργειας του καπνού στην ορεινή περιοχή μα τους πολίτες να ζητούν επίμονα εναλλακτικές λύσεις καλλιεργειών οι οποίες θα αυξήσουν το εισόδημα τους και φυσικά θα είναι εξίσου αποδοτικές με τον καπνό.
Όσο για τον μπασμά ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους καπνούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να τον πωλούν και σε άλλα κράτη όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και όχι μόνο ώστε και οι ποσότητες που παράγουν να αυξηθούν και η τιμή πώλησης του να είναι καλύτερη. Επίσης από τον Γιώργο Παπανδρέου ζήτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο αφού ειδικά στην ορεινή περιοχή, αυτό είναι σε πολλά σημεία ανύπαρκτο ενώ προς αυτή την κατεύθυνση, οι κάτοικοι του Δημαρίου έχουν συγκεντρώσει και υπογραφές με αίτημα, να αποκτήσει πρόσβαση στο ίντερνετ το χωριό τους.
Αρκετοί γονείς βέβαια ζήτησαν καλύτερη παιδεία για τα παιδιά τους ενώ αρκετοί έθεσαν και το θέμα της συμπεριφοράς των εκλεγμένων μετά τις εκλογές από τους οποίους και ζήτησαν να καθιερώσουν ώρα κοινού αφού μόλις περάσουν οι εκλογές, εξαφανίζονται και δεν τους βρίσκει κανένας. Επίσης ο κύριος Παπανδρέου ενημερώθηκε για την περίπτωση με τα πλαστά ένσημα και οι οικοδόμοι τους περιοχής του ζήτησαν άμεση δικαίωση τους και τιμωρία όσων οργάνωσαν αυτή την απάτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμπολίτες μας του ορεινού όγκου και για την εξέλιξη που υπάρχει ως προς το θέμα του κάθετου άξονα από την Βουλγαρία ενώ ζήτησαν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη υλοποίηση του έργου αυτού. Βέβαια αρκετοί εξ αυτών αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που προκάλεσε ο ήδη υπάρχον δρόμος για τη Βουλγαρία εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι η εξάλειψη αυτών των προβλημάτων είναι θέμα χρόνου κι ότι ο κάθετος αυτός άξονας θα ωφελήσει σημαντικά την περιοχή και γενικότερα όλο το νομό.
Αμέσως μετά ορισμένοι επιχειρηματίες που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας ζήτησαν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων στη χώρα μας και στο νομό μας ενώ αναφέρθηκαν και στο ενδιαφέρον Τούρκων και Βούλγαρων επιχειρηματιών οι οποίοι ωστόσο εξαιτίας της γραφειοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας, δεν αποφασίζουν ακόμα να επενδύσουν εδώ και προτιμούν άλλες χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της γραφειοκρατίας.
Και τα θέμα με τα τζαμιά τα οποία θέλουν να κτίσουν να κτίσουν οι κάτοικοι αλλά κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων με ορισμένους να λένε πως τζαμιά που διαθέτουν οικοδομική άδεια με νόμιμα αγορασμένο ή παραχωρημένο οικόπεδο, δε μπορούν να κτιστούν ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα ώστε το κάθε χωριό να μπορεί με νόμιμο πάντα τρόπο, να αποκτήσει το δικό του χώρο λατρείας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ορισμένοι έκαναν λόγο για περισσότερη γραφειοκρατία κι άρα ταλαιπωρία όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν μουσουλμάνους αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές κατά της πολιτείας για διαφορετική μεταχείριση τους σε σύγκριση με τους χριστιανούς πολίτες της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας.
Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο έδειξαν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου και για τους χώρους άθλησης των νέων οι οποίοι και δεν υπάρχουν στην περιοχή ζητώντας την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δημιουργία τους ώστε οι νέοι τους, τα παιδιά τους, να μη βρεθούν σε άλλα, πολύ δυσάρεστα μονοπάτια.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους κτηνοτρόφους οι οποίοι και ζήτησαν τη διευκόλυνση τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών όσο και με την οικονομική ενίσχυση, όσων επιθυμούν να ανοίξουν κτηνοτροφικές μονάδες ή να εκσυγχρονίσουν αυτές που ήδη έχουν.
Αμέσως μετά τους κατοίκους, πήρε το λόγο ο μειονοτικός βουλευτής της κυβέρνησης Μάνταζη Τσετίν ο οποίος και απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, του ξεκαθάρισε ότι ως κυβερνητικός βουλευτής, στηρίζει τον ίδιο και τις αποφάσεις τους αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να δώσει το ανάλογο ενδιαφέρον στην ορεινή Ξάνθη, να κάνει αρκετές παρεμβάσεις και έργα ώστε να δοθεί λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της. Μετά τον κύριο Τσετίν μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος τόνισε ότι η Θράκη και γενικότερα ολόκληρη η περιφέρεια, έχει τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ είναι στο δεκαπλάσιο από αυτά της υπόλοιπης χώρας ενώ αναφερόμενος σε θέματα γραφειοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά στη Θράκη είναι επί 100 κι άρα η περιοχή αυτή θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Η τοποθέτηση αυτή βέβαια του κυρίου Ξυνίδη ίσως να ήταν και μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους εκείνους που τον κατηγόρησαν για τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής στον νέο αναπτυξιακό νόμο όπου τελικά δόθηκαν σε Θράκη και Αχαΐα τα ίδια επενδυτικά κίνητρα.
Μετά το λόγο πήρε ο υφυπουργός υποδομών κύριος Σιφουνάκης ο οποίος μίλησε κυρίως για τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας Ελλάδας τονίζοντας ότι οι μελέτες αυτού του έργου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο κι ότι σύντομα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις. Το έργο έχει χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια, Ξάνθη - Σμίνθη 20 χιλιόμετρα το πρώτο, Σμίνθη - Εχίνος 11 χιλιόμετρα το δεύτερο, Εχίνος - Μελίβια 5 χιλιόμετρα το τρίτο και Μελίβια - σύνορα 19 χιλιόμετρα το τελευταίο το οποίο και θα κοστίσει περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ.
Στη συνέχεια μίλησε ο υπερπεριφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δήμων και της περιφέρειας για τα έργα που θα επιχειρήσουν να κάνουν, αναφέρθηκε και στο παράπονο των κατοίκων για τα τζαμιά τα οποία ενώ διαθέτουν οικοδομική άδεια, δε μπορούν να τα κτίσουν τονίζοντας ότι αυτά δε θα τα ανεχτεί κι ότι τα τζαμιά που διαθέτουν τις βασικές προβλεπόμενες προϋποθέσεις θα κτίζονται άμεσα ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό δε σημαίνει πως θα γίνεται το ίδιο με τα τζαμιά εκείνα που κτίζονται παράνομα.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα ζητήματα και ερωτήματα που του τέθηκαν. Ο κύριος Παπανδρέου καταρχήν ξεκαθάρισε ότι στη Θράκη δεν ήρθε για να τάξει και να υποσχεθεί αλλά για να δει ο ίδιος τα προβλήματα των εδώ κατοίκων και να αναζητήσουν όλοι μαζί λύσεις. Τόνιζε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας χώρας να μπορεί να βρίσκεται αυτοπροσώπως στον κάθε απομακρυσμένο οικισμό και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων του, άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά, εκεί ακριβώς αποσκοπεί ο Καλλικράτης, στο να μπορούν δηλαδή να λύνουν τα προβλήματα της κάθε περιοχής οι πιο κοντινές στο λαό εξουσίες όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες και αν μη χρειάζεται τα πάντα να περνούν από δεκάδες γραφεία βουλευτών και υπουργών.
Όσο για το θέμα της μεγάλης γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή είναι ίδια για χριστιανούς και μουσουλμάνους χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο, να υπάρχουν περιπτώσεις όπου επειδή κάποιος είναι μουσουλμάνος και όχι χριστιανός, να ταλαιπωρείται περισσότερο. Επεσήμανε όμως ότι η αποκέντρωση της εξουσίας με την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βοηθήσει σημαντικά και στην καταπολέμηση του φαινομένου της γραφειοκρατίας.
Απαντώντας στο αίτημα πολλών κατοίκων για καλύτερη παιδεία στα μουσουλμανόπαιδα, ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προθέσεις του υπουργείου παιδείας να ενισχύσει τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αναφερόμενος όμως στην τουρκική και όχι σε κάποια άλλη από τις ομιλούμενες από τους μουσουλμάνους της Θράκης γλώσσες. Στην ΄διια κατεύθυνση, της ενίσχυσης δηλαδή της τουρκικής γλώσσας στη Θράκη ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να δώσε άμεσα εντολή στον κύριο Ρέπα να καθιερώσει την προφορική εξέταση των μουσουλμάνων υποψηφίων οδηγών για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης στην μητρική τους γλώσσα η οποία όμως και πάλι για τον πρωθυπουργό μας είναι η Τουρκική. Επίσης, κλείνοντας το θέμα της γλώσσας ο κύριος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι στο εξής, σε όλα τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) τα οποία λειτουργούν σε περιοχές όπου ζουν και μουσουλμάνοι, θα υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι εκτός από την ελληνική γλώσσα θα ξέρουν και μια δεύτερη αλλά δυστυχώς εξαιτίας των ζητωκραυγών και των χειροκροτημάτων των παραβρισκόμενων, δεν κατάφερα να ακούσω αν είπε ότι η δεύτερη αυτή γλώσσα θα είναι η μητρική ή η τουρκική αλλά πιθανότατα είπε τουρκική.
Παρακάτω αναφέρθηκε και σε άλλα καυτά θέματα όπως είναι αυτό της εκλογής του μουφτή αλλά και των βακουφικών επιτροπών. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ξεκάθαρα πως είναι υπέρ της εκλογής και του μουφτή και των βακουφικών επιτροπών με την προϋπόθεση όμως, μιας και μιλάμε για ευαίσθητα και λεπτά θέματα, να προηγηθεί συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των μειονοτικών και κυβερνητικών παραγόντων αλλά και συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων ώστε ο όποιος χειρισμός αυτών των θεμάτων να μην είναι πρόχειρος και δημιουργήσει αντί να λύσει, αυξήσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ως προς το θέμα του ίντερνετ στην ορεινή Ξάνθη, ο πρωθυπουργός έδωσε εκεί μπροστά σε όλους εντολή στον υπερπεριφερειάρχη κύριο Θύμιο Σώκο να δώσει προτεραιότητα στην ορεινή περιοχή αναφορικά με τα νέα ψηφιακά σχολεία τα οποία πορωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας ώστε η περιοχή να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στο ίντερνετ.
Όσο για το αίτημα των κατοίκων να προωθηθεί και στο εξωτερικό ο μπασμάς, ο κύριος Παπανδρέου απάντησε πως αυτό είναι θέμα σωστής λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών με την πολιτεία απλά να διευκολύνει και να στηρίζει όπου και όσο μπορεί τις όποιες προσπάθειες τους. τέλος ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι καιροί για τη χώρα μας είναι δύσκολοι αλλά η κυβέρνηση θα τα καταφέρει μαζί με τη στήριξη όλων μιας και στο εξής, η επίλυση των προβλημάτων της κάθε περιοχής θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων και στο τέλος θα τα καταφέρουμε και οι καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας δε θα αργήσουν να έρθουν.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι στο Δημάριο δεν ήρθαν τελικά όλοι οι υπουργοί που συνόδευαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο ταξίδι του αυτό αφού την ίδια που εκείνος βρισκόταν καθοδόν προς την ορεινή περιοχή, εκείνοι έπρεπε να φύγουν για το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για τις 14:00 στην Κομοτηνή. Παρόντες όμως ήταν στο Δημάριο όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Ξάνθη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Αχιλλέας Τσαρτσάρας, ο προϊστάμενος του γραφειού πολιτικών υποθέσεων στην Ξάνθη (κάτι αντίστοιχο με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής) Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.
Σ. Καραχότζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου