Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ένα δεύτερο παζάρι στην Ξάνθη θα είναι ωφέλιμο για όλους



Την απόφασή τους να καταθέσουν πρόταση προκειμένου να γίνεται εντός του δήμου Ξάνθης δύο μέρες την εβδομάδα λαϊκή αγορά και όχι μόνο μία, δηλαδή μόνο κάθε Σάββατο, πήραν πριν από λίγες μέρες οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στο παζάρι. Σίγουρα πρόκειται για μια απόφαση που δεν μπορεί να παρθεί στο πόδι και προϋποθέτει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε αυτό που τελικά θα αποφασισθεί να είναι ωφέλιμο για όλους μιας και υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι ένα δεύτερο παζάρι στην Ξάνθη θα έβλαπτε τους επαγγελματίες του στεγαζόμενου εμπορίου.
Βέβαια το κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις κι αυτές τις δύο όψεις θα πρέπει να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή εκείνοι που τελικά θα λάβουν την όποια απόφαση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι μικροπωλητές του παζαριού, περνούν δύσκολες στιγμές αφού στην ουσία δουλεύουν καλά μόλις οκτώ μέρες το μήνα, τέσσερα Σάββατα στην Ξάνθη και τέσσερις Κυριακές στο Πόρτο Λάγος.
Άρα θα ήταν λογικό και σωστό να τους δοθούν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα μέρες το μήνα. Όσο για εκείνους που λένε ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει ακόμα περισσότερο την κεντρική αγορά της Ξάνθης, θα μου επιτρέψουν να διαφωνήσω. Όλοι ξέρουμε ότι την ημέρα του παζαριού η πόλη μας γεμίζει από κόσμο ο οποίος έρχεται είτε από την ορεινή περιοχή είτε από την υπόλοιπη περιφέρεια. Μάλιστα το παζάρι της Ξάνθης γίνεται πολλές φορές η αιτία διοργάνωσης εκδρομών από άλλες, μακρινές πόλεις όπου οι εκδρομείς έρχονται στην Ξάνθη αποκλειστικά για το παζάρι της.
Όσο λοιπόν το παζάρι φέρνει κόσμο στην πόλη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι βλάπτει τα υπόλοιπα καταστήματα, αφού με τον κόσμο αυτό δουλεύουν τη μέρα εκείνη και όλα τα άλλα μαγαζιά. Μαζί με τη βόλτα στο παζάρι, οι περισσότεροι θα πιούν κάπου κι έναν καφέ, θα πάρουν καφέ ή κάτι άλλο για το σπίτι τους, κάτι που δεν το βρίσκουν στο παζάρι και το αγοράζουν από κάποιο μαγαζί.
Αν λοιπόν αυτό γίνεται δύο και όχι μια μέρα την εβδομάδα, θα έχει μεγάλο όφελος και η κεντρική μας αγορά. Φυσικά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει τους μικροπωλητές αφού οι καιροί είναι δύσκολοι και ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ξοδέψει. Πέραν αυτού βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνος που σκοπεύει να αγοράσει για παράδειγμα ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο ή κάτι άλλο από το παζάρι, μια φορά θα πάει να το αγοράσει, οπότε και τέσσερα παζάρια την εβδομάδα να έχει, εκείνος μια μέρα θα πάει να κάνει τα ψώνια του. Άρα το μόνο όφελος η αγορά μας γενικότερα θα το έχει όχι από εκείνους που επισκέπτονται το παζάρι έχοντας προαποφασίσει να πάρουν κάτι συγκεκριμένο αλλά από εκείνους για τους οποίους το παζάρι αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μια έξοδο, για μια βόλτα και μαζί με τη βόλτα, θα αφήσουν και πέντε ή δέκα ευρώ στην αγορά.
Αυτά λοιπόν τα πέντε ή τα δέκα ευρώ θα πρέπει να περιμένουν μικροπωλητές και καταστηματάρχες από τη δεύτερη μέρα λαϊκής αγοράς και φυσικά τα χρήματα που θα αφήσουν όλοι εκείνοι που τυχαίνει να έρχονται μεσοβδόμαδα στην πόλη μας και φεύγουν πριν τη μέρα που πραγματοποιείται προς το παρόν το μοναδικό παζάρι μέσα στην εβδομάδα.
Όλα αυτά φυσικά με δεδομένο ότι και τη δεύτερη μέρα το παζάρι θα γίνεται εκεί που γίνεται και το Σάββατο και όχι κάπου αλλού γιατί αν γίνει κάπου στις παρυφές της πόλης, κανένας μα κανένας Ξανθιώτης δεν πρόκειται να το επισκεφτεί και θα περιμένει να έρθει το Σάββατο για να πάει στο παζάρι που γίνεται στο κέντρο και στο οποίο μπορεί να πάει και περπατώντας. Άρα η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει τα σωματεία των μικροπωλητών να αποβάλουν από το μυαλό τους σκέψη για παζάρι κάπου έξω από την πόλη, περισσότερο ζημιά θα τους κάνει αυτό παρά θα τους ωφελήσει.
Από την άλλη φυσικά είναι επίσης λάθος η σκέψη να καταργηθούν όλα τα υπόλοιπα, μικρά τοπικά παζάρια που γίνονται εκτός δήμου Ξάνθης. Ειδικά αυτό του Πόρτο Λάγους μαζεύει αρκετό κόσμο και θεωρώ ότι αφήνει ένα καλό μεροκάματο στους μικροπωλητές και εκτός αυτού, το παζάρι δίνει αξία στους οικισμούς στους οποίους πραγματοποιείται και η κατάργησή του μόνο ζημιά θα προκαλέσει.
Πρέπει λοιπόν να κάτσουν σε ένα τραπέζι καταστηματάρχες, μικροπωλητές και δήμος και να πάρουν από κοινού μια απόφαση η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει ο επαγγελματίας του στεγαζόμενου εμπορίου να βλέπει σαν εχθρό του τον μικροπωλητή και το αντίστροφο. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και μόνο η ενότητα μπορεί να είναι μια σανίδα σωτηρίας. Ένα δεύτερο παζάρι στην Ξάνθη θα σημαίνει μια δεύτερη μέρα πολυκοσμίας στην πόλη μας και πολυκοσμία σημαίνει και χρήμα, ίσως λιγότερο λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά εδώ μιλάμε για μια αγορά η οποία έχει πλέον ανάγκη και τα λίγα. Άρα εγώ λέω ναι, πρέπει να υπάρχει δυο φορές την εβδομάδα παζάρι στην Ξάνθη αλλά στον ίδιο χώρο και τις δυο φορές και φυσικά χωρίς να καταργηθεί κανένα άλλο από τα παζάρια που γίνονται σε διάφορα σημεία του νομού μας.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου