Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα


Σίγουρα αυτό το τέλος δεν το έχετε διαβάσει σε κανένα παραμύθι, σε όλες τις ιστορίες με τα πριγκιπόπουλα, τις βασιλοπούλες και τους γίγαντες, το τέλος είναι ένα, ότι δηλαδή αυτοί έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα. Στις ιστορίες όμως που λέγονται ΒΑΤΟΠΕΔΙ και SIEMENS, όπου πρωταγωνιστές δεν είναι οι βασιλιάδες αλλά οι υπουργοί, το τέλος τους βρίσκει να ζουν πολύ καλύτερα όλοι τους εκτός από εμάς που θα ζούμε πλέον πολύ χειρότερα.
Μιλάμε για δυο ιστορίες που ζημίωσαν, σύμφωνα πάντα με τα δικά τους λεγόμενα, κατά μερικά δισεκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο, ζημιά την οποία πρέπει να καλύψουμε εμείς μέσα από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεών μας, μέσα από τη συνεχή αύξηση των φόρων, μέσα από την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και μέσα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Όσο για εκείνους που προκάλεσαν τη ζημιά αυτή, είτε εσκεμμένα είτε άθελά τους, ούτε λόγος για τιμωρία τους ή για επιστροφή από τους ίδιους των χρημάτων που έχασε το ελληνικό κράτος.
Λέει ο Τσουκάτος ότι πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ από τη Siemens και τα χρήματα αυτά τα παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει τα ταμεία του κόμματος. Η εισαγγελική αρχή έχει αποδεχτεί ότι τα χρήματα αυτά πράγματι κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά οι έρευνες συνεχίζονται για έξι ολόκληρα χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουν, αφού έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά τα πήρε το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες; Μήπως γιατί είναι κόμμα και όχι ένας απλός πολίτης;
Φυσικά και οι δυο αυτές υποθέσεις έκλεισαν, τα όποια αδικήματα ενδεχομένως υπήρχαν έχουν όλα παραγραφεί και μπορεί απλά μετά από κάποια χρόνια, για τα σκάνδαλα αυτά να μπουν στη φυλακή δύο, τρεις, πέντε απλοί και κατά πάσα πιθανότητα αθώοι υπάλληλοι, έτσι για να λέμε ότι στη χώρα μας υπάρχει και δικαιοσύνη. Να είστε βέβαιοι ότι από εκείνους που έκαναν τις συμφωνίες, που έβαλαν τις υπογραφές τους στις συμβάσεις που υπογράφηκαν και εν τέλει προκάλεσαν αυτή την τεράστια ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, κανένας δεν πρόκειται όχι φυλακή να πάει αλλά ούτε στο εδώλιο του δικαστηρίου να κάτσει.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας κι ας μην παραμυθιαζόμαστε από εκείνους που έχουν ονοματίσει γαλάζιο το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου και πράσινο το σκάνδαλο της Siemens, δεν υπάρχουν πράσινα και γαλάζια σκάνδαλα. Και στις δύο αυτές υποθέσεις καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα, μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα που υπήρξαν στη χώρα μας, εμπλέκονται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό ακριβώς δε θα πληρώσει ποτέ κανένας, επειδή ο ένας καλύπτει τον άλλον.
Αντί όμως όλοι εμείς, πολίτες και δημοσιογράφοι, να ασχολούμαστε με την ατιμωρησία των πολιτικών, καθόμαστε και μαλώνουμε για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μεταφορά των 250 μεταναστών σε κτήριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα. Είμαστε άραγε τόσο χαζοί; Εγώ λέω πως όχι, απλά ήταν μια ακόμα καλοστημένη παγίδα ώστε να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας και να μην ασχοληθούμε με Βατοπέδι και Siemens. Για σκεφτείτε λίγο ποια μέρα ήταν εκείνη που οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη νομική. Ήταν η μέρα που όλοι περιμέναμε το περιβόητο πόρισμα για το σκάνδαλο της Siemens μέσα από το οποίο θα μαθαίναμε και τα ονόματα των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών.
Άρα κάποιοι είχαν πολύ σοβαρό λόγο να μας σερβίρουν με άψογο τρόπο το περιστατικό αυτό με τους μετανάστες ώστε να ασχοληθούμε όλοι μ’ αυτό και με τίποτα άλλο. Φυσικά λύση στο πρόβλημα, έστω και άθελα του, έδωσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αφού κατά κοινή ομολογία, δικοί του άνθρωποι οργάνωσαν αυτή τη μεταφορά των μεταναστών, κάτι που φυσικά κόστισε στην παράταξη του Αλέξη Τσίπρα αφού αν την επόμενη μέρα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα έχανε μεγάλο μέρος της δύναμης του. Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, για τη μεταφορά των 250 μεταναστών στη Νομική Σχολή της Αθήνας, γνώριζαν οι πάντες. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ολόκληρο ταξίδι, επιβιβάστηκαν στο πλοίο και στο λεωφορείο με ονομαστική κατάσταση, διέσχισαν τόσο δρόμο και δεν μπόρεσε να τους σταματήσει κανένας; Τους στηρίζει μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος και δεν ήξερε τίποτα η κυβέρνηση; Γιατί λοιπόν όλοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν μαθεύτηκε το όλο γεγονός;
Να γιατί λέω πως ο μόνος στόχος ήταν τη μέρα εκείνη να στρέψουν αλλού την προσοχή μας και όχι στο πόρισμα για τη Siemens, γιατί ήξεραν ότι το πόρισμα πρέπει να περάσει με όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις για την εκ νέου ατιμωρησία των πολιτικών. Έριξαν τους μετανάστες στη νομική, τα χρεώθηκε όλα πολιτικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και όλα μέλι γάλα. Πείτε μου λοιπόν κι εσείς, ισχύει ή δεν ισχύει αυτό που λέω στην αρχή, ότι δηλαδή αυτοί έζησαν καλά κι εμείς που θα πληρώσουμε τις δικές τους ζημιές χειρότερα; Μόνο που μαζί με την στροφή της προσοχή μας στους μετανάστες και όχι στο πόρισμα, κατάφεραν για άλλη μια φορά να δώσουν βήμα σε όλους εκείνους που εδώ και χρόνια ζητούν την κατάργηση του ασύλου και τώρα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να το απαιτήσουν.
Δε ξέρω όμως ποιο είναι το άσυλο που πρώτα πρέπει να καταργηθεί, το πολιτικό ή το πανεπιστημιακό; Έγραψα και στο προηγούμενο μας τεύχος ότι σίγουρα το πανεπιστημιακό άσυλο δε λειτουργεί όπως πρέπει κι ότι σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις διότι με τη σημερινή του μορφή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διαφυγής όλων εκείνων που για κάποιον λόγο διώκονται από το νόμο και θέλουν να αποφύγουν την σύλληψη. Κάτι ανάλογο όμως και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό γίνεται και με το πολιτικό άσυλο το οποίος επίσης έχει κρατήσει πολλούς ανθρώπους έξω από τη φυλακή. Όλοι εκείνοι λοιπόν που τόσο επίμονα ζητούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ας βρουν τη δύναμη να ζητήσουν κάτι τέτοιο πρώτα για το πολιτικό άσυλο και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε και με το πανεπιστημιακό.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου