Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πλουτίζουν στο όνομα της θρησκείας, χοτζάδες και ιμάμηδες


Τι κι αν ζούμε σε μια εποχή όπου η ανεργία τείνει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 20%, τι κι αν οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με 700 το πολύ ευρώ το μήνα. Υπάρχουν και ορισμένοι που τα καταφέρνουν μια χαρά μέσα στην δύσκολη αυτή εποχή, όχι μόνο δεν έμειναν χωρίς δουλειά αλλά παίρνουν δύο μισθούς ταυτόχρονα και μάλιστα μιλάμε για δυο μισθούς εντελώς αφορολόγητους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους χοτζάδες και τους ιμάμηδες της Θράκης οι οποίοι πληρώνονται τόσο από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όσο και από τους ίδιους τους κατοίκους των μουσουλμανικών οικισμών.

Το ύψος του ποσού που καταβάλει ο κάθε κάτοικος για την πληρωμή του ιμάμη του χωριού, του χότζα ή του ιεροδιδάσκαλου που διδάσκει σε παιδιά έως 12 ετών τα θρησκευτικά στα γνωστά παρασχολεία που λειτουργούν πέρα για πέρα παράνομα στην περιοχή, εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων του κάθε χωριού, σε κάθε περίπτωση πάντως ο ιμάμης ή ο χότζας θα πρέπει να λαμβάνει κάθε μήνα γύρω στα 700 ευρώ από το χωριό στο οποίο δουλεύει. Όσο για τους μισθούς που δίνει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί το ύψος τους αν αναλογιστεί τα χρήματα που γενικότερα ξοδεύει η Άγκυρα για τη Θράκη.

Για παράδειγμα, ο ιμάμης μιας περιοχής που αποτελείται από περίπου 15 με 20 οικισμούς, λαμβάνει από την κάθε οικογένεια 20 ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει πως μόνο από τα χωριά της περιοχής παίρνει σε ετήσια βάση πάνω από 7000 ευρώ. Για τον ιεροδιδάσκαλο του παρασχολείου και ιμάμη ταυτόχρονα ενός οικισμού 50 περίπου οικογενειών, η κάθε οικογένεια καταβάλει ετησίως το ποσό των 165 ευρώ, μισθό δηλαδή 700 ευρώ για τον συγκεκριμένο άνθρωπο μόνο από τους χωριανούς. Φυσικά ο μισθός αυτών των ανθρώπων και από το τουρκικό προξενείο είναι παραπάνω κι από δεδομένος. Πολλές φορές κάτοικοι της περιοχής μας έχουν μιλήσει για ουρές που κάθε τέλος του μήνα σχηματίζονται έξω από το προξενείο και αποτελούνται από χοτζάδες και ιμάμηδες οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν. Πριν από λίγες μόλις μέρες, πατέρας ενός νεαρού χότζα, εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτης μας, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνεργάζεται μαζί μας, ότι ο γιός του πληρώνεται και από τους συγχωριανούς του και από το τουρκικό προξενείο.

Εξάλλου δε θέλει και ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς πως το προξενείο θέλει να τα έχει καλά με αυτούς τους ανθρώπους, αυτοί είναι που με τα κηρύγματα τους στα τζαμιά όπου σε κάθε φράση τους σχεδόν συμπεριλαμβάνονται και οι λέξεις, Τούρκοι μουσουλμάνοι της Θράκης, ή με την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας αντί των θρησκευτικών στα παρασχολεία των χωριών, περνάνε με τον καλύτερο τρόπο την προπαγάνδα της Άγκυρας. Αυτοί είναι που με πολύ ευκολία πείθουν τους αγράμματους Πομάκους ότι είναι μέγα αμάρτημα να λέει ένας μουσουλμάνος ότι είναι Έλληνας. Άρα είναι χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του κάθε πρόξενου και θεωρούνται από τους πιο άμεσους συνεργάτες του στην περιοχή. Άρα στα τζαμιά της Θράκης και στα παρασχολεία των χωριών δεν υπάρχουν χοτζάδες και ιμάμηδες αλλά τσιράκια της Άγκυρας και με το προφίλ του θρησκευτικού λειτουργού, αργά αλλά σταθερά εκτουρκίζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, τους μουσουλμάνους της περιοχής.
Πέραν αυτού όμως, εδώ μιλάμε για χρήματα αφορολόγητα, τη στιγμή που ένα ολόκληρο κράτος μιλάει για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μιλάμε για ανθρώπους που πλουτίζουν εις βάρος ανθρώπων που από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στο χωράφι ή στην οικοδομή για να επιβιώσουν. Αυτοί οι δήθεν υπηρέτες του θεού, ενώ μας λένε ότι η κλεψιά είναι αμάρτημα κατά το Ισλάμ, αυτοί οι ίδιοι τα αρπάζουν από δυο πλευρές ταυτόχρονα, αυτό δηλαδή δεν είναι αμάρτημα;

Από την άλλη η πολιτεία δεν κάνει τίποτα, ούτε για τα παράνομα παρασχολεία ούτε φυσικά για το μαύρο αυτό χρήμα που τόσο εύκολα μπαίνει στις τσέπες χοτζάδων και ιμάμηδων, θα φορολογήσει τον μπακάλη της γειτονίας που με δυσκολία βγάζει ένα μεροκάματο αλλά δε θα φορολογήσει εκείνους που πλουτίζουν στο όνομα της θρησκείας και μάλιστα όχι απλά πλουτίζουν αλλά κάνουν κακό και στην ίδια την περιοχή, περνώντας μέσα από το δήθεν σπουδαίο έργο τους, την προπαγάνδα μιας άλλης χώρας. Γι’ αυτούς δηλαδή δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχουν νόμοι; Ή μήπως πρόκειται κι εδώ για τη γνωστή πλέον τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων και η οποία δεν είναι άλλη από το να μη διαταράξουμε τη γαλήνη του τουρκικού προξενείου γιατί μπορεί να θυμώσει ο πρόξενος στις επόμενες εκλογές να χάσουμε μερικές χιλιάδες ψήφους;


Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου