Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνει σεμινάριο Ιστορίας με θέμα:

«Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ
(Α΄ ΜΕΡΟΣ)»

Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η Αρχιτέκτων Μηχανικός και Δρ. Τουρκολογίας κυρία Χρύσα Μελκίδη,

βιογραφικό σημείωμα.
Η Χρύσα Μελκίδη γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1947, από γονείς πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας. Έχει στο ενεργητικό της υλοποιημένο ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, σε όλα τα επίπεδα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από την δεκαετία του 1980 ασχολείται με την έρευνα. Δημοσιεύει εργασίες και συνεργάζεται στα πλαίσια ομάδων επιστημονικών φορέων, με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις των συλλογικών ή προσωπικών εργασιών. Αναγορεύεται Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ως Αρχιτέκτων Τουρκολόγος, ύστερα από οκταετή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Συμμετέχει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια σε δημόσια, θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, μέλος της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας «AIMOS» για την διάσωση και αποκατάσταση των μεσαιωνικών μνημείων της Βαλκανικής, μέλος της «Επιστημονικής Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου», Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Τεχνολογίας και μέλος του τακτικού διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Νοεμβρίου 2009

16.30-16.45
Προσέλευση –Εγγραφές

16:45- 17:45
Ενότητα 1η.
*Ισλάμ, τάσεις, μοναστικά τάγματα.
*Αχήδες, Μπεκτασσήδες και Μπεκτασσισμός, Κοινωνικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του μπεκτασσισμού, Ενδοϊσλαμική διαμάχη, Τουρκικός εθνικισμός.

17:45-18:00
Διάλειμμα-Καφές

18:00-19:00
Ενότητα 2η.
Τούρκοι, καταγωγή, εξέλιξη, Σελτζούκοι και Οσμανλήδες Τούρκοι.
Οθωμανική κοινωνία, Συγκρότηση, Κοινωνικοοικονομική δομή, Βασικοί θεσμοί.

19:00-20:00
Ενότητα 3η.
Αθρωπογενές περιβάλλον, κατανομή, συσχέτιση πληθυσμών και επιγαμίες.
Εξισλαμισμοί, Γενίτσαροι. Πομάκοι.

20:00-20:15
Διάλειμμα

20:15-21:15

Συζήτηση και ανακεφαλαίωση.


21:15-21:30
Απονομή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης Σεμιναρίου

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 ευρώ (15 ευρώ για φοιτητές και σπουδαστές των εργαστηρίων του Ιδρύματος) και για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα τηλέφωνα, 25410-29282 και 26635.

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9
Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086
Web: www.fthrace.gr blog: fthrace.blogspot.com email: fthrace@otenet.gr

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής οργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 30 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών θα οργανωθεί δημιουργικό εργαστήρι από τους ειδικούς εκπαιδευτές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα:

«Ευρωπαιχνιδούπολη: μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας»

Το εργαστήρι θα λειτουργήσει στις 10:00 και στις 11.30 στις 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα της καπναποθήκης «Π» και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών μαθητών ηλικίας από 10-12 ετών. Περιλαμβάνει 2 μέρη τα οποία διαρκούν 90΄ λεπτά συνολικά. Για την συγκεκριμένη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθούν δυο κύκλοι ενημερωτικών δράσεων, όπου στον κάθε κύκλο θα συμμετέχουν δυο ομάδες μαθητών 20-25 ατόμων. Συνολικά, θα ενημερωθούν περίπου 100 μαθητές, οι οποίοι στο τέλος θα λάβουν ενημερωτικό υλικό από την Επίσημη Υπηρεσία Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις ανάγκες τους («Ενότητα στην Πολυμορφία», «Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη») καθώς και αναμνηστικά δωράκια.
Η συγκεκριμένη δράση θα οργανωθεί σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/Θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης και θα συμμετέχουν μαθητές τμημάτων Ε΄και ΣΤ΄ τάξης από τα δημοτικά σχολεία: 6ο, 13ο και 14ο.
Στόχος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης για την ιστορία της Ευρώπης και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τι αποτελείται το πρόγραμμα:

Πρώτο μέρος:

Προβολή παρουσίασης για την ιστορία της Ευρώπης ξεκινώντας από τις μυθολογικές παραδόσεις. Σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα και τα πρώτα βήματα (προσωπικότητες, συνθήκες-σταθμοί) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική αναφορά στα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερο μέρος:

Ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσα από το παιχνίδι.
Επιδαπέδια παιχνίδια του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής: «Ευρωγνώστες», «Ευρωπαϊκή σκυταλοδρομία».

Επιπλέον, για όποιον μαθητή ή μαθήτρια θα επιθυμούσε να καταθέσει τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ετοιμαστεί ένα Λεύκωμα το οποίο θα συνοδεύει την εκδήλωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009, στις 20.00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, στα πλαίσια της επετείου των 30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιούν εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα:

«Παιδεία και πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ομιλήτριες θα είναι οι κυρίες:
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωβουλευτής Ν.Δ. και
Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

20:00
Έναρξη εκδήλωσης

20:15-20:30
Χαιρετισμοί:
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης : Χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. κυρίας Βιργινίας Τσουδερού θα αναγνώσει ο Υπεύθυνος Πολιτισμού του Ιδρύματος κ. Σοφιανός Ουτατζής
Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης: Χαιρετισμός του Προέδρου κ. Κώστα Τάτση,
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής: Χαιρετισμός της Διευθύντριας κυρίας Λουίζας Σαλτσίδου -Ματεοσιάν

20:30-21:00
Εισήγηση της κυρίας Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτή Ν.Δ. με θέμα:
«Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο»


21:00-21:30
Εισήγηση της κυρίας Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. με θέμα: «Παιδεία και Πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το στοίχημα της ευρωπαϊκής συνοχής»


21:30-22:00
Συζήτηση με το κοινό

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Η κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Κοινωνιολογία (με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία) στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου όπου άσκησε ερευνητικό έργο. Εξελέγη ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1999, το 2004 και επανεξελέγη το 2009. Εξελέγη 1η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 και επανεξελέγη 2η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009. Είναι:
• Ιδρύτρια - Πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης» • Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και της Ευρωπαϊκής Κίνησης στην Ελλάδα • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια • Μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του «Ινστιτούτου Προηγμένης Θεωρητικής Έρευνας – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» • Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης – Βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης • Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού • Μέλος του Πολιτιστικού Συμβουλίου για την Ένωση για την Μεσόγειο, υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου κ. Ν.Sarkozy Επίσης συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς και εθνικές συναντήσεις της UNESCO σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την προώθηση του έργου των γυναικών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαθήτρια του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, πανεπιστημιακή βοηθός του μέχρι το 1983 και στενός συνεργάτης του στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας. Από το 1975, μετείχε στην αρχαιολογική έρευνα της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της και σήμερα είναι διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον ίδιο χώρο.Έχει συγγράψει μονογραφίες και αρχαιολογικούς οδηγούς για την αρχαία Μακεδονία και τη Βεργίνα.Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Διδάσκει από το 1984 αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πλαστική, ζωγραφική και επιγραφική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα την αρχαία Μακεδονία και τον Αλέξανδρο έχουν γίνει με την επιστημονική εποπτεία της.Διετέλεσε Σύμβουλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.Είναι μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέλος της επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ. Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 και έπειτα εξελέγη πρώτη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα χρόνια περνούν αλλά τα προβλήματα δε λύνονται.


Ήταν στις αρχές του 2006 τότε που οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού, του Προσηλίου, έκαναν για πρώτη φορά αίτηση ίδρυσης και λειτουργίας νηπιαγωγείου στον οικισμό τους, κάτι που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε τόσο απλό και δεδομένο που οι γονείς προετοίμαζαν ήδη τα παιδιά τους. Όπως όμως αποδείχθηκε, η ίδρυση ενός νηπιαγωγείου μόνο απλή υπόθεση δεν είναι και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αυτό που για τους υπόλοιπους Έλληνες ήταν αυτονόητο.
Αφού ακολούθησε μια πραγματική μάχη αυτών των ανθρώπων με την ίδια την πολιτεία και αφού χάθηκε μια σχολική σεζόν, τον Οκτώβριο του 2007 και με πολλά προβλήματα λειτούργησε το νηπιαγωγείο αυτό του οποίου η ίδρυση περισσότερο με σίριαλ παρά με απλή διαδικασία έμοιαζε. Στην αρχή χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς προαύλιο χώρο. Μόνο δυο τραπέζια και μερικές καρέκλες μέσα.
Στην πορεία του χρόνου και αφού υπήρξαν εκ νέου πιέσεις από τους γονείς, βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση του νηπιαγωγείου το οποίο να θυμίσουμε ότι στεγάζεται στο λεγόμενο παλιό σπίτι του δασκάλου, στο χώρο δηλαδή όπου τα παλιά τα χρόνια έμενε ο δάσκαλος του χωριού. Παρόλο όμως που αυτή τη στιγμή ο χώρος μοιάζει με σχολείο, τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει, προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τον οικονομικό τομέα.
Όπως προαναφέρω, το σχολείο αυτό στο ξεκίνημα της λειτουργίας του είχε μόνο δυο τραπέζια και μερικές καρέκλες. Όλα τα υπόλοιπα αποκτήθηκαν στην πορεία, με τα χρήματα όμως που δίνονται για τα λειτουργικά του έξοδα και όχι με επιπλέον χρήματα που δόθηκαν για να αγοραστούν όλα όσα χρειάζονται. Δηλαδή αφενός δε φρόντισε η πολιτεία να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα το σχολείο, αφετέρου δεν έδωσε επιπλέον χρήματα για να αποκτηθούν αυτά.
Έτσι οι νηπιαγωγοί που πέρασαν αυτά τα τρία χρόνια από το συγκεκριμένο σχολείο προσπαθούσαν με τα λιγοστά χρήματα που εξασφαλίζουν για τα λειτουργικά έξοδά του και να αγοράσουν όλα όσα πρέπει να έχει ένα σωστό νηπιαγωγείο, όπως βιβλία, παιχνίδια, χαρτικά κλπ, αλλά και τα τρέχοντα έξοδα του σχολείου να καλύψουν, όπως ρεύμα, νερό, καθαριστικά κλπ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το συγκεκριμένο σχολείο να χρωστάει αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ευρώ στους προμηθευτές του, οι οποίοι απολύτως δικαιολογημένα διστάζουν να δώσουν πλέον όσα τους ζητάει η νηπιαγωγός γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν για τα παλιά. Επίσης, παρόλο που εξ αρχής ήξεραν όλοι ότι η μόνωση του συγκεκριμένου κτηρίου είναι σε ελαφρώς χειρότερη κατάσταση και από αυτή ενός στάβλου, το μόνο που έκαναν για τη θέρμανση των παιδιών ήταν να περάσουν ένα air condition με το οποίο τους χειμερινούς μήνες προσπαθούν να ζεστάνουν το χώρο αλλά μάταιος κόπος αφού ο χώρος δεν μπορεί να ζεσταθεί. Έτσι οι εκάστοτε νηπιαγωγοί αναγκάζονται να φέρνουν δικά τους ηλεκτρικά σώματα προκειμένου να ζεστάνουν το νηπιαγωγείο, αλλά η λύση δεν είναι αυτή.
Καμία νηπιαγωγός δεν είναι υποχρεωμένη να κουβαλάει από το σπίτι της όλα όσα θα έπρεπε να διαθέσει η πολιτεία. Τηλεόραση έφερε η νηπιαγωγός, cd player έφερε η νηπιαγωγός, ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης έφερε η νηπιαγωγός, πολλά παιχνίδια και βιβλία τα έχει αγοράσει η νηπιαγωγός με δικά της χρήματα τα οποία δεν ξέρει αν ποτέ θα τα πάρει πίσω. Με λίγα λόγια δηλαδή θα μας πουν πως οι νηπιαγωγοί που θα διδάσκουν στο Προσήλιο δε θα πληρώνονται αλλά θα πληρώνουν το κράτος, άλλωστε μόνο αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.
Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι ευθύνη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της νομαρχίας, του υπουργείου ή οποιουδήποτε άλλου φορέα. Εκείνο που για την ώρα προέχει δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά να δοθεί λύση στα προβλήματα αυτά. Στο κάτω κάτω μιλάμε για ένα ποσό που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ, ούτε το μισό δηλαδή απ’ ότι κοστίζει μια δεξίωση ενός υπουργού ή ενός βουλευτή. Για άλλα πράγματα μπορεί και βρίσκει χρήματα το κράτος, για ένα σχολείο δεν μπορεί να βρει; Εκτός κι αν τελικά δε θέλει να δώσει χρήματα για σχολεία των οποίων οι μαθητές είναι μουσουλμάνοι, πράγμα που δυσκολεύομαι πραγματικά να το πιστέψω.

Σ. Καραχότζα

Τα τοπωνύμια των πομακοχωρίων και τι μας δείχνουν

Χρειάστηκε ένα ολόκληρο καλοκαίρι σκληρής δουλείας ώστε να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα τοπωνύμια της ορεινής Ξάνθης και αυτό που κατορθώσαμε είναι αρκετό ώστε να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι τα ονόματα των διαφόρων περιοχών των πομακοχωρίων της ορεινής Ξάνθης, δε θυμίζουν σε τίποτα Τούρκους και Τουρκία. Αντιθέτως πολλά από αυτά παραπέμπουν σε χριστιανούς, π/χ η ονομασία μιας περιοχής ως ΚΟΣΤΟΒΟ που στα πομάκικα σημαίνει ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ.
Αυτό ίσως να σημαίνει ότι κάποτε οι περιοχές αυτές κατοικούνταν από χριστιανούς ή ακόμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενισχύουν κατά πολύ μια από τις εκδοχές που ακούγονται για τους Πομάκους και σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι αυτοί ήταν κάποτε χριστιανοί και επί τουρκοκρατίας εξισλαμίστηκαν. Ωστόσο είναι μια θεωρία την οποία προσωπικά εμείς δεν αποδεχόμαστε για τον εξής πολύ απλό λόγο.
Σίγουρα 600 χρόνια τουρκοκρατίας είναι αρκετά προκειμένου ο κατακτητής να αλλάξει την πίστη ενός λαού αλλά με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να του αλλάξει και τη γλώσσα. Πως γίνεται λοιπόν μέσα στα 600 αυτά χρόνια η Τουρκία να άλλαξε την πίστη των Πομάκων κι από χριστιανούς να τους έκανε μουσουλμάνους αλλά να μη κατάφερε να τους αλλάξει και τη γλώσσα την οποία οι περισσότεροι Πομάκοι μιλούν ακόμα; Δε θα πρέπει να παραλείψουμε όμως να αναφέρουμε πως μερικές από τις ονομασίες είναι τουρκικές αν και όλα δείχνουν ότι οι ονομασίες αυτές δόθηκαν από τους κατοίκους τα τελευταία χρόνια.
Ισχύει πάντως αυτό που φωνάζουμε εδώ και χρόνια, όσο δηλαδή δε γίνεται κάποια σοβαρή προσπάθεια από το ίδιο το κράτος να για μελέτη, καταγραφή και ανάδειξη του πομάκικου στοιχείου στη Θράκη, δε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και ο καθένας απλά εκφράζει την άποψη του χωρίς ωστόσο να μπορεί να την τεκμηριώσει.


ΔΗΜΑΡΙΟ - ΔΕΜΕΡΤΖΙΚ ( ΚΟΙΝ ΚΟΤΥΛΗΣ )

ΒΟΥΝΑ- κούλα, ντουγάνοβο, σέλιστε, μπάρα, τσουκέν, πάγλετ, κορτά, μπαλανδά, χούσεβο, σβετάγιοργιά, κλάντιε, πρισόγια, γκουλέμοστάνα, μετσεντούπκα,
ΠΗΓΑΔΙΑ – γκάζα, ρύκα
ΓΕΦΥΡΙΑ – μουστόν, κρουσκοντάνο, γκαρντανόβο
ΧΩΡΑΦΙΑ – λαγόν, ρέκα, λιβάδιε, λοζάνα, νέρεζε, πελενούδα, κοζιλά, ντούκοβο, ρόποβο, λίντεβο, μπόζα, γκόρκοβο, λέστε, κιρμίδε, τραπ, μπουζαλόκον, νόβοστα, μαλόλεβο, γιάνγκοβο, σολιστά, κάγκεβο, γκουλάμελοκ, πάπρατε, πούλεβο, όγκραντα, μπάλτζαντσκο, χίρεβονο, λουβάντανα, καμενίκανα, τεσνινόσα, ντόλνεν βρις.

ΑΙΜΟΝΙΟ ( ΚΟΙΝ ΚΟΤΥΛΗΣ )

ΒΟΥΝΑ – γκενεντίνο, κρέμε, σέτσεστε, νελεπόβο, κιρέτσνισατα, κουτσούκο, μπέλο, οσόγιετο, ρατζενίκβο, χαμπαρτζίγετε, πόποβο, βρίσβατε, γκερίλο, αλίον,
ΠΟΤΑΜΙΑ – ρέκα
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – ισβουσκαπαντίνα, χαρλουγκάν, χατιτζίνατα ουσόικα
ΒΡΥΣΕΣ – γκουλέμετ βρις, νατσισμίτσκοτο,
ΓΕΦΥΡΙΑ – κιουπρούγιε
ΧΩΡΑΦΙΑ – σίνβορ, καπίνιον, μαγκίλα, ντενάτο, γρόμπιετο, τσάρκο, νταρβίσιο, κουσιλά, μπάρτσε, ίσβοριε, γκαρμόκα, σιλιόου, μπαστσάτα, γκραντίγιετο, μπράτκο, να βρίσα, κουτσόκοτο μέστο, μανάσκου, τσουκάρου λουζιέ, καλίνοβο, όγκραντα, να μπαρσίνατα, τουντερίσκον, λίντιτσανα, μπέλκανα, μέτσκο, γκουλέμ ντολ, ίσβοραν, σουμινίκοβο.


ΠΑΧΝΗ – ΠΑΣΑΒΙΚ ( ΚΟΙΝ ΚΟΤΥΛΗΣ )

ΒΟΥΝΑ – μόμτσκι κάμεν, κρέμεν, βουρντινέβο, να πολένκινα, να σάρβο, να μεζούβο, να ντάμαν, να κοτσίνιε, να πρέβαλ, να κάντζενο, να γιανίτσερτσκο, να ντλιόγονο μπαρτσίνα
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – σρεδόκ
ΚΑΛΥΒΕΣ – να ρέκα
ΒΡΥΣΕΣ – να βουντίτσενο, να ζίβα κρούσα, να γκουρμόνα, να κίρβεν βρις, να γιαγούπτσκανα βαρούγκα.
ΧΩΡΑΦΙΑ – να λουζένο, να κεραμίντσα, να σουρλαγκάν, να σέλιστενο, να ρόβιστενο, να τσούτσκαν, να γκρόζντουζε, να λέτνιτσανα, λιβάδια, ντόικι, να κουσταντιν, να γκραντίνκανε, να σαμπάνβουνο, να ντάρτσκεν ποτ, να πέστερε, να ερόν, να γκουλέμα πουζάρ, να γκρόμπαν, να σουλίστε, να ντόιβουνου, να μιριόνα, να καρμιλάνα, να κράγιεν, να τσόρκοβονο, να φαρλέβιστενου, να τίκλανα, να φόινανα, να μούτκοβοναλοκα, να κοσινέβομου, να ντιόγκανα νίβα, να γκόρμπουνου, να κιλίανα, να ποτοκοβιτσίνανα, να μπρέγκα, να μπέλβα λόκα, να βρισκάν, να ισμαίλβανα πουλένα, να ουμπόλοσκον, να καρλάκ, να στερμπέτσκο, ραβνά νιβά, τσούκα, να μεϊτενόβουνου, να μαρίν κροπ, να στουντένινε βρίσβε, να μπατζίτζκου, να μάντρανα

ΩΡΑΙΟΝ - ΑΣΟΡΕΝ

ΒΟΥΝΑ – κούλα, μαρίνα, γκλότομπαρτς, ραβνετκάνε, τσαλ, μάλακ μιτσιγκούν, γκολέμα μιτσιγκούν, ογκουρλί, τσουκάρκα, κούτλανα, ρόμινο
ΠΟΤΑΜΙΑ – ρέκατα, μπελά ρέκα, τσάρνα μπαντίνα, σταμάτιμος, γκερμανέ
ΓΕΦΥΡΙΑ – σταμάτιμος, μπελά ρέκα, σουλίοτι
ΧΩΡΑΦΙΑ – μπατσίστα, πιτάρ, παζλάκ, κουρβά νίβα, κουατοβίτσα, πουλένι, παζάρτσκεπα, κάραλκ, στερμπέρτσκο, ραβνά νίβα

ΡΕΥΜΑ – ΤΣΑΪ ΜΑΧΑΛΑ ( ΚΟΙΝ ΩΡΑΙΟΥ )

ΒΟΥΝΑ – μπρέμα γκόουτου, τσέγλα, τσερνά πολένα, ζεμπελίκι, κουβάσοβιτσα, ποποβίτσα, μπάεκοβ, μπαρίτσκι μπάρτσε
ΠΟΤΑΜΙΑ – ρέκατα, ντοργουτσότσκα, κιόροτσκα
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – σέκλοβο, μούρτζοβο, σιρέντενγκιτσικ, πλέβνετα
ΧΩΡΑΦΙΑ – γκολέματα νίβα, μπόζβοτο, τσοντάρτσκατα νίβα, λιβάατα, ραβνίτσκατα, ντόλματα νίβα, μπουστανόβο, εργίλοβο, τσατάκ, γκρόμπιετα, μανόλτσοβο, κίρεκοβο, μουσλίβοτο, τζβόρατ, λιέτσκατα λάκα

ΑΝΩ ΘΕΡΜΕΣ – ΓΚΟΡΝΕ ΛΙΤΖΕ

ΒΟΥΝΑ – κουφτούκο, να γκάλιοβο, όστρανα τσούκα, ντιμιρία, κούτσοβεν τσουκάρ, τράνον, ελεσίτσκανο μεμέτ μπεκίρβεμου, ραβνίστε, μαντάρουφ κιντίκ, μούνοβο, μούτοφκουνο, κουκουσίλοβο, τσούκενε, ρούντινα
ΠΟΤΑΜΙΑ – ρασελάκεντο, γκουλέμανα ρέκα, νε κιρέτσνιτσανα, ουσμάνουφτοκι ντολ, γκαρμάνεφσκι ντολ, στάρτσουφτοκα παντίνα, βρις
ΠΗΓΑΔΙΑ – τζβόραν, τσερνάνα βαντά, κοστελίβανα πολένα, στοντένανα βόντα
ΓΕΦΥΡΙΑ – σουρτσούβανο κιουπρούγιε, χάνον
ΔΡΟΜΟΙ – σακαμάτε, τσιαβούσβεν ποτ, μπάρτσε
ΧΩΡΑΦΙΑ – ουσμάνοβο, νταμπάμ, τσουκαλίτσα, γκρόμπιε, ραβνίστε, βρις, βούσβο, πουλένκα, χάνταρβο, αλίκοβο, γκόρκινε τσουρέσε, βέλβο, χαζαρόβο, γκαρμάντβο, κούρτονβο, μουράτκοβο, ρούντινα, ομούρβο, γκιούσουνα, κίσελιτσα

ΚΑΛΟΤΥΧΟ ( ΚΟΙΝ ΣΑΤΡΩΝ )

ΒΟΥΝΑ – σιβρίκ, μπαρτσιτά, γκραντίστε, γκούντου, τζούζμπουρου, γελούτσκατα μπαρτσίνα, μάντζιου, στάργκιτε, ρέατα, μάσλο, γκαμπρότο, γκουλέμετ μπερ, πεστεράτα, κάμενγετο, καλκούβκατα, τσουκάρετ, έλατζε, μπέλκοτο, νεγκάλιο, να γκέμπτσε, να γκαρλέντσε, να μπορτσίσο, γκοβέσα, γκόλατα μπαρτσίνα, να βαρένκαλσα, να πουτούρου, να κούγιατο, να κρούσκετε, να ζελινίκετε, να μπαρτσιστά αβοσόικατα, να μπάρατα, να κουλάτσοτο, να ράβνετ κάμεν, να παρίτε, να μπόζιο, να στουντεστό, αφράουρατ, να φιγκαρότα μπαρτσίνα, να πεπελάσε
ΠΟΤΑΜΙΑ – να σάποβατο βόντα, οφσάνε τσιλίκ αχποδίνατο, να μπολούκαγιε αφ ρέκατο, να μάντζο αφ ρέκατο, να μπάτζιο αφ λαχάτκατα, να σρένατα μπαρτσίνα, να τοπαλεστίκαμε, να σινιμινάρ, να ντλέγκατα νίβα αφ ρέκατα
ΛΙΒΑΔΙΑ – τσουρέσκατα, γκαρέντσε, ντούζμπουρου, βαρλάκα, αφ τσουρέσιτε, να στουντένατα λάκα, αφ ίγκαροτ, αφ καρφίτσκα, πουτ κουσέρατα, πουτ τσουρέσκατα, αφ νιζδρέσκατα, αφ ουβέσατα, ντούζιερε, να μάσλο, να τσουλέκατο αφ νίβατα, να παρίτε αφ νίβατα, να γκιαούρ αφ νίβατα, να γκαρλέντσκα, να ουσίτε, να μπόμπνικατ, τουτούνγιερε, να μίκρο, να τσούκατα, αφ γκαρντίνατα, αφ ροβνίσκατα
ΒΡΥΣΕΣ – να κρούσκατε, να κούγιετα, να στουντεστά, να γκαμπριότοα ρίσα, να μπαρτσιστά
ΧΩΡΑΦΙΑ – ραβνίτσκατα, βαρλάκατ, αφ οβέτσατα, αφ μιζρέφκατα, να παέτνικατ, μισίρνικα νίβα, να μπράσκιτε νίβα, να ραχμάνατα νίβα

ΓΙΔΟΤΟΠΟΣ ( ΚΟΙΝ ΣΑΤΡΩΝ )

ΒΟΥΝΑ – μπουζαλάκ, κιλέτσκουτου, αλάνατ, μπεϊρετ,
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – σαρόκ μπαλζάκ, ντόμνετ κιντίκ, σκουκάτ
ΠΟΤΑΜΙΑ – μπαλαζέντσκα, ντιβέγιουτσκα, καραμαμουσαλίτσκα, κουτσάντσκα, καραμούσαντσκα,
ΓΕΦΥΡΕΣ – νακουμάτ, ναουντίντσατα
ΧΩΡΑΦΙΑ – κουρανίβατα, ρουνανίβα, βαράγιετ, ζιτσοβοτούν, καρμάνγκετου, γκόρνατα λάκα, κίπρου, κουσέρτε, πίσκου, μινγιαλόβο, ντεβέγιου να σράνι, πάρλα, κουτσάς, μίχου, ραζίτσε, σάρκατα, γιάντα, βάρκατα, ραζμπινκάμεν, γκουλέμα ουσόικα, σίλεσκουτου κάμεντσε

ΜΥΚΗ – ΜΟΥΣΤΑΦΤΣΕΒΟ

ΒΟΥΝΑ – γκόλοτο λαζίτσε, μεσεγκούν, κίργεβο τσούκο, γκιούλμποβο, καρβούκλιοτ, όστρε τσούκα, χότζεβο λαζιέ, σαλίσκο μπόρτσε, τσουκάρκιτε κάμεν, τένκιγιετ σραντόκ, κουρτουσάνοβο, σουφουργκάνοβοτο τσούκο, γκόβνατα, τσουκάρκατα,
ΠΟΤΑΜΙΑ – νταλκότ, γκόρνε μαχνέντσκοτο ρεκά, σαχίντολ, γκιελσαμπίγιετε ντόβο
ΓΕΦΥΡΙΑ – λόκασκατα κιουπρί
ΒΡΥΣΣ – μούτε βρις, μπουνάρατ, μόμτσκι βρις, χαλίλ αχμέτεβομου βρισότ, χάτζε βρις, γκολέμα βρις, χαραλόβο βρις, νταγκαλάτσκατα μπαρούγκα, ντάντο βρις, σούχαγια βρις
ΜΑΝΔΡΙ – μπάτε ασάναβομου μάντρατα
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – γλκιμπόκ ντολ, γκρόζνα παντίνα, γκουλέματα παντίνα, μετσίκ παντίνα
ΟΡΟΠΕΔΙΟ – πρέσλαποτ
ΦΡΟΥΡΙΟ – καλιάτα
ΒΡΑΧΟΙ – σμίγιε κάμεν, καμενίστετο
ΛΙΒΑΔΙ – τσουκάντεβουγιετ
ΚΑΛΥΒΕΣ – πριζίντσε η κατσούλκα, γκροκουβέτε, πρίπεκ, κοζλόβετσε, νταλότ
ΔΑΣΗ – κουριάτα, ισέν μπασόσκοτο, ζελένο μπόρτσε
ΧΩΡΑΦΙΑ – μαχμούτ γκραντίνα, καρπάλιστα, λαζιέτο, κίριεβο, λόκο, λουκαριέτο, ζέλιστα, ντρούμοτ, σεμπάνκοστεφ, πιπέροβοτο πολιάνο, γκλιόμποτο πολιάνο, ακμπίντσκο, τραπότ, τράντοτ, κοστανάρνικτο, αζμάκοτ, μπάλεϊτσο, βαλέιτσατα, χαραλόβοτο λόκο, χούτεβο λόκο, πεντεβούτε, τουτοράναβο, πολένκι, γκάνεβο λόκο, κιρμιδιάτο, ραμνιστά, κισελίτσεβο, μπούκοτ, τεσνόβοτο λόκο, σιρόκοτο λόκο, μπέραβο, μαντάνιστετο, πόγκλετ, ραβνίστετο, μαρίνκιτε, πέστουρα, μαχαλίνκα, καλότ, ράζνταλ, μουράτοβο, αλίγιεβο, τένκο κρούσο, γκρεμπενάρεβο, πράχοβο, αλίνατα γκραντίνα, τσουμπάνοβο, μουσόβο μπόρτσε, ιδρίς αζίζεβομου πολένκατα, κατσέλκατα, κιρέτσνιτσατα, λίπατα, κρίβετα ντίβα, πότοκοτ, ουκραντάτα, μόρσαβατα πολένκα, στρόγκατα, μουσένοβοτο μέστο, ντρενιέτο, χατζίεβοτο κρούσο, μπάρτσεβο, λέζεβο λόκο, τσιλιντζιράτσκο, λαζάτα, πετεκούσα, νταλίστε, πεσκότ, ζέλιστε

ΓΛΑΥΚΗ

ΒΟΥΝΑ – μεσεγκούν, μάγιλκα, ρούινα, μπραχάτσκο, βερενόνο, κουρμπάνισο, τσούκον, κόστατσκο, να καλένο
ΠΟΤΑΜΙΑ – αγκούρντερε, αλίκο λόκο, να λιουτάκανε, τσίφνα ρέκα, να ρέκονα, να μπράταβο
ΦΡΟΥΡΙΟ – καλέ
ΓΕΦΥΡΙΑ – να βαδενίτσκανα κιουπρούγιε
ΧΩΡΑΦΙΑ – ραβνίσε, μπαρούσκενε, λαγκάνε, καράσμανα, να κρούσα, νέπα, ντουρμπαλίμπο, ισέμοβο, λιβάδι, λαζιένα, κούκοβα, ντεριέ, σαντινόνα, να μουτσουράνα, ντρούμαν, κότσιρ, ντρένιε, γκραμάτιενα, να ταρνάνε, παρατζίκενε, ντούλενο, πόρβο, καρασάνεβα, γκιόφκοβο, ντρενάνε, ρανοσεβίσε, ντουρμπουσούνοο, ασίκανο, μπεκλίκανο, νταργκόλεβο, όσκρουσα, πόζλενε, ραμαντζέ, να νταλάνε, παζάρισα, μίρα, στουκ, τσόρκανα, στουντέν βρις, καλένο, μπουρνάζαβο, τσαϊρεν

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

ΒΟΥΝΑ – μπελοκάμινι, σουλεβά, μεϊντάνενε, γκραντάνε, ντουγκάνοβο, ντουλίνοβο, ντλόγονο μπαρτσίνα, βετερνίσονα, να πρέσλαπ, λιβάντισε, τόρνιβο, κοσίνεβο, ντραγκάνοβο, λαζνίσα, τρετίζνιτσα, να κούρτεβο, να γκουρίνταβο
ΠΟΤΑΜΙ – να ρέκα
ΒΡΥΣΕΣ – να κουπάραν, να ντόλνε βρις, βρίσεβο νομάκ
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – σελίμοβανα παντίνα, γκολέμανα παντίνα
ΓΕΦΥΡΙΑ – κιούνκεβενε
ΚΑΛΥΒΕΣ – καράογκλαν, ντλέγνε, σαμπάνοβανο, ντραγκάναβο, τσουπέροβλεν, να ρατάνε, καρακαλτσίκ
ΧΩΡΑΦΙΑ – λιβάντα, μάλκανα νίβα, ντλέγνε, νόβανα νίβα, κοπαράντσκανα νίβα, βέβαβο, μέμοβονο, λοζιένο, να κούρεβο, να κασάμοβονα σούλμα, τούρλεβο, να σάντσεβο

ΓΟΡΓΟΝΑ

ΒΟΥΝΑ – κοσταντίν, φόινα, κόστοβα, μαρίντσκα τσούκα
ΒΡΑΧΟΙ – μπραντσίγιετ κάμεν
ΔΑΣΗ – λόμοτ, παπαπρατίσκατε, πρισόικα, μπάλατζατα
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – τσελίν, πουρνάρ, περάλοβα
ΧΩΡΑΦΙΑ – να τσατάλ, να τσούκινε, να γραμάτιε, πρόστσεβου τσουκάρκ, παντζούρια, να ζάσκοβο, κάμπροτ, μπαράκοβο, καβάτα νίβα, κόσιστα, ρετζέντσκουκο, χόγκραντο, γκουντάρνιτσκοτ, ντρανότ, παρτσάτα, μεχμέτεβο μπόρτσε, σελίμοβο, λαλίνγκετο

ΕΧΙΝΟΣ

ΒΟΥΝΑ – μπαράκοβο, μπάλιοβο, σμαίλοβο
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – σαρμασίκ ντερέ, κουρουντζί ντερέ, σαρ ντερέ
ΒΡΥΣΣ – ντολότ, βρις, κάιφ, αμπάρ, ιμάντσκο, τσερνίτσε
ΧΩΡΑΦΙΑ – σέλιστε, μπάγκινο, λίμπιεβο, κρίβο, μετσιβρίς, λουζιένο, σουλμάνοβο, γκραμάτιοβο, γκράνκισε, μπαράλιοβο, αγκούρντερε, κουτσίντσκο, τσεραλίε, αμπντίγιεβο, ραβνίσα, μπάρτσα, τσουτσούρκο, λογκ, τσουκλιγιένο, ντρεν, γκρόμπιε, αβάτσκο, τούρτσκο, βελίγιεβο, πάμπρατιβιτσα, τσεμπουτζιέκ, πολένα, κισίκ, ερλιτίγιε, βέλιοβο, καμίλο, μαγκίλκα, μπελόλιεβο, νταλόν, αμπάρ, κούρεβο, μαμούτιοβο, σεμέτιεβο, τσούκονοβο, καντάσκο, πρέσλαπ, σοφίνε, κάγιοβο, κεσέντερα, γκεμλετζέ, μετίλ, τσεϊρ, φελάβο, αγιέζαβο, τσερ, κρούσα, ντρένιοβο, μπεϊλίκοτε, ιγκρίμπιτ, σιντζελιόβο, ασαρλόκα, μπάρα, σαρμασίκ, ντόκονο, γκόρνεβο

ΚΟΤΥΛΗ

ΒΟΥΝΑ – κούλα, ουζούνοβο, να σίνεκνε, να γκάμπριενο
ΒΡΥΣΕΣ – ντελίμεμετεφ βρις, να ντόλτσινκο, να βρις
ΠΟΤΑΜΙΑ – μαρόκ, να σκοκάνε, να πέστερ, να λόπκο, να καντέμοβο, να λουζόνο, να μπίρεβοκνε γιάζα, να σκεντέρεβο, οσμάνοφ βιρ, γκλούχοβο, λεφ βιρ, σιν βιρ, να βαρτολάνε
ΧΩΡΑΦΙΑ – κόστοβο, παπάτσκο, πόποβο, κουσλάρ, τζβάριε, ντιόγκονο νίβιστε, μπρεσνελγιέ, μπάρο κούπαρεν, να γκλόχνχογκονο, να σκοκάνε, καντέμοβο, σέλιστε, τσόρκα, καλνίκονο, μπρούσιε, όσκρουσκα, κρίβα κρούσα, καρατζόβ, μούχλεβο λαζιέ, μέρεβ τσεϊρ, μπαρούγκα, τοτσίλο, σταρά βοδενίτσα, ρόβνιστα, καπίνεβο, λιοβάντιε, να ρέκα, να ρέκονο, λιουβαντίστα, λιουβάντα, μπαρανίτσοβο, σαλχανάνα, κορμανάτσκο, βούλιτσα, ραβνιστά, καγιεβόνο, καραμπίνεβο, ίσβαριε, μπατσιστά, κιρμικλίκανε, να τίκλο, ουσόικα, πεπενλίκ, ντουγκάνοβο, κούγιανο, κοσιλά, λέχτιστα, αντίγιενο, σαμτζιάκ, μεντίκοβο, γιενεσίγιενο, κολίμπιστε, γκολέμα ρέκα, να μπρένγκανε, ρούσεβα ρέκα, ισένκαβο, ντόλνε λοζιέ, γκόρνε λοζιέ, γκόλο μπόρτσε

ΤΕΜΕΝΟΣ ( ΚΟΙΝ ΣΑΤΡΩΝ )

ΒΟΥΝΑ – μπρανκάτσκο, λίσινο, πρέβαλον, σπίλα, τενκά μπαρτσίνα, γκουρεντιέ, περβουλίε, γκρεμπενιόν, ραζίστε, κούρτεβιτσα, κουρελιέ, τίσοβο, κανταριέ, σαλαχάτσκο, μπέλα πορς, μπρουσόν, σαϊνκοβα, τσόραν κάμεν, όντριστε, στουντένα βόντα, να τσουτσούρκινε, ράβαν ποτ, σέλτσιν ντολ, να μπούτσκανιε
ΧΩΡΑΦΙΑ – γκιοφέρο πρέσλαπ, μικόφ, μέντιοβα νίβα, τσούκα, χαλίλατσκα νίβα, μπουζόγκοβο, τσερέσενε, να σκόκανε, ρατάνα, σέτσιστε, ελεζιέ, τσουβάλοβο, να πίκλενε, χόρασαντολ, γκολέμντο, ναλενίστε, τσαμούκλα

ΠΟΤΑΜΟΧΩΡΙ ( ΚΟΙΝ ΣΑΤΡΩΝ )

ΒΟΥΝΑ – όστρε τσούκα, αράποβο, γκολέμιον παζλάκ, καρμέλιστε
ΧΩΡΑΦΙΑ – κοτζέρικ, ρασατάρτσκα πολένα, ραφνιστά, σκεντέρετσκο, γκραντίστε, γκλιόγκα νίβα, χάνκον σελίμοβο, ζεραλιένο, καλιόνο, ισούφοβα μπαρτσίνα

ΡΕΜΑΤΙΑ ( ΚΟΙΝ ΣΑΤΡΩΝ )

ΒΟΥΝΑ – μαγκίλιε, πρισόγιε, κεντισάρτσκο, μπόρτσενο, οσμάνοβο, βαράντιοβο, μέντιοβα τσιούκα, σεβελίοβο
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – τέλκα παντίνα
ΧΩΡΑΦΙΑ – όσκρουσα, τσιρούτοβο, βαρτόλιο, γκόρκα κασλίτσα, τσερέσο, κασλίστε, βόπανα, κοστελιό, ρόπκανε, αζμάκον, τεσνίλο, ποσενέλκοβο, κρούσκενε

ΑΚΡΑΙΟ ( ΚΟΙΝ ΣΑΤΡΩΝ )

ΒΟΥΝΑ – ρόκοβο, στάρτσιστε, καλέβιστε, γέζαρενε, τσούστε, αγιόρουβο, σεφέρετσκο, λιβιντάλτσκο, σαλνίτσκα, κουλιφάνοβο, σαρλόκ, κρούσα ντερεσί, γιαβάνοβο, σιβρίτεπε, μασέροβιτσα, καρτάλκα, πέσοκ, κράμοβα τσούκα, κουρούτεπε, μασλενίκο, τσέλιοβ κάμεν, κορνεβίτσα, τσούτσιε
ΧΑΡΑΔΡΕΣ – αρπάταρλα
ΠΟΤΑΜΙΑ – ρέκα, να νταούτσενε
ΧΩΡΑΦΙΑ – γκλιμπόκα παντίνα, ντρένιοβο, μπουτζέκ, γκρεμπενέν, γκάτσοβο, μάντρα, ράβνο, ρόκοβο, ντλιόγκο μόεστε

ΠΡΟΣΗΛΙΟ – ΠΟΥΛΙΒΟ

Κουπέν, μιχάλαβα καλίμπα, καραχόζαφτσε, σίναρ, παλάνκα, μελεζίντσε, μπαρτσίνα, γκιουλσούντσε, παντζιούριε, γκίδαφτσε, σταρ μετσίτ, μετσίτ, ματρούχα, τσούκα, μαρίνκι, ασάναβα νίβα, κρούσκι, γκιόδρα κρούσα, γκούνα, στόρμποβο, καντόν, κρούσα, σάφαροβο, ντόλνε πούλιβο, πρέσλαπ, σάδινα, παζλάκ, μέκερτσε, σίνε τόρανιε, καπαλίκ ταρλά, γιαγκούπτσκι παζάρ, ντολ, κελεμπέκ, παζάρ, σταρά μπαχτσά, σουχ ντολ, κρούσι, βελίβανα νίβα, γιαγκούπτσκι παλάνκι, τουλούτσκα νίβα, σουλμένεβα νίβα, πέτρο, γκόρνε πέτρο, τσεϊρτσοτ, ντους ταρλά, ταμπάκαβανα γκούνα, λίλιεκον, ραβνίστε, μίτσκι γιαγκούπτσκι παλάνκι, ντουρνάτσκι, όπα, στουντένα βαντά, βρις, νίβα, τραπ, ντόλνε νίβα, γκόρνε νίβα, κάμενιστε, μούτεβα κολίμπα, κιρές ταρλά, αζμάκ

ΑΛΜΑ – ΑΓΚΛΙΝΑ

Σουλμένεβο, βρις, μπόρτσε, μαχαλά, τσούκα, χαλόλαβο, κράι, τραπ, παντίνα, σκαλίγιεβο, φαργκούλεβο, τζίντσε, τσεϊρ, καβάκ, λότσινα, μπουρούγκα, βρίσεβα παντίνα, τσεϊρεβα παντίνκα, αρναούτσκα μπουρούγκα, γκαρμπίνα, βέσκα, γκόρνε φαργκούλεβο, σταρά νίβα, τσουκάρκοτ, καράτσιε, ρόδα, γκρόπκοβε, τσεϊρ ταρλά, τσεϊρκοτ, μπάλα μάντρα, τερλίεφ κάμεν, γκόρνε σκαλίεβο, ντολ, παπάς ταρλά, λουτά κίσαλκα, χατζίη, ασάνασκα σκέλε, αμπατζίητσε, σμόκβα, λουκαριέ, σέτσιστε, ρόσκι ντολ

ΜΟΥΡΑΤΛΙ ( ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΙΣΕΑ )

Γκολάμα νίβα, κας, τσινγκούρεβο, μουρατλίτσκι βρις, μούρεβο, μισέ ταρλά, γκιόλκα, μπουζουλούκ, αζά κασλά, μάτσκαρι, τσεϊρ ταρλά, τζάιγκαρα, σρέδνε μπαρτσίνα, ντεάναβα παντίνα, μουρατλίτσκα τσούκα, κανάκ, κιουλσά, τσετρίκ, πιρένκερλι, μπουρούσκα, μπαλάρατζι, μουρατλίτσκα κουριά, αγκούρδο

Σ. Καραχότζα

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μας υπόσχονται ένα κράτος πρότυπο αλλά εξακολουθούν να μη μας λένε πως θα το πετύχουν.

Μια λέξη την οποία ακούμε χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας είναι η λέξη ΘΑ και ως λαός έχουμε πολλές φορές αποδείξει ότι ψηφίζουμε με βάση τη συγκεκριμένη λέξη, όποιος δηλαδή την πει περισσότερες φορές, αυτός κερδίζει και την ψήφο μας. Γενικότερα όμως πριν από τις εκλογές έχουμε μάθει να ακούμε γενικολογίες και υποσχέσεις εκ των οποίων οι πιο πολλές μένουν υποσχέσεις.
Όσοι όμως παρακολούθησαν τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού αυτές τις μέρες θα παρατήρησαν πως ουσιαστικά δεν είπε και τίποτα διαφορετικό από αυτά που έλεγε προεκλογικά. Τα πολλά ΘΑ και οι πολλές γενικόλογες υποσχέσεις ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των προγραμματικών αυτών δηλώσεων. Με απλά λόγια ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε το τι ΘΑ κάνει αλλά για ακόμα μια φορά απέφυγε να μας πει το ΠΩΣ θα τα κάνει.
Είπε πως θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά ξέχασε να μας πει τον τρόπο. Είπε πως θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κράτους αλλά δε μας είπε το πώς. Είπε πως θα γίνει αναδιανομή του πλούτου, δηλαδή θα πάρει από τους πλούσιους και θα δώσει στους φτωχούς; Μακάρι να το πετύχει αλλά πως θα γίνει αυτό; Ούτε κι αυτό μας το είπε. Είπε ότι θα διορθώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά δεν είπε τι σκοπεύει να κάνει και πως είναι βέβαιος πως όσα θα κάνει θα συμβάλουν στην βελτίωση της εκπαίδευσης. Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για καταπολέμηση της διαφθοράς και για απόλυτη διαφάνεια, να υποθέσω ότι επιτέλους θα μάθουμε ποιοι από την παράταξη του πλούτησαν από τις μίζες που πήραν από τη SIEMENS;
Για να μην αναφέρω έναν έναν τους τομείς στους οποίους ο κύριος Παπανδρέου θα φέρει τα πάνω κάτω, με δύο λόγια μας είπε πως θα αλλάξει τα πάντα και πως επί των ημερών του θα αποκτήσουμε ένα κράτος πρότυπο στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην καθημερινότητα. Μίλησε επίσης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα αλλά κανείς ακόμα δε ξέρει ποιο θα είναι αυτό και πως θα λειτουργεί. Πως είναι τόσο βέβαιος πως ότι θεωρεί εκείνος δίκαιο το θεωρούν και όλοι οι υπόλοιποι;
Πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο κύριος Παπανδρέου έλεγε διαρκώς πως ξέρει τι ακριβώς παραλαμβάνει και πως είναι απολύτως εφικτά τα όσα έλεγε ότι θα κάνει. Τώρα μας τα λέει αλλιώς. Για παράδειγμα το έλλειμμα των κρατικών ταμείων το οποίο προεκλογικά το ξέραμε όλοι στο 6%, τώρα η νέα κυβέρνηση μας το παρουσιάζει ως 12 ή και 13%. Εδώ δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, ή το ΠΑΣΟΚ δεν ήξερε τι παραλαμβάνει κι άρα ήταν ψέματα όταν προεκλογικά μας έλεγε ότι ξέρει τι το περιμένει ή εσκεμμένα παρουσιάζουν αυξημένο το έλλειμμα ώστε μετά από ένα χρόνο να βγουν και να μας πουν ότι από το 13% το μείωσαν στο 8 ή 7%.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Όλοι ξέρουμε πως το επόμενο διάστημα η χώρα μας θα προχωρήσει αναγκαστικά πλέον σε νέο δανεισμό αλλά με άλλους όρους δανείζεται ένα κράτος του οποίου το έλλειμμα είναι στο 6% και με άλλους όρους όταν παντού διατυμπανίζει πως το έλλειμμα του είναι στο 13%. Ή λοιπόν το έλλειμμα είναι όντως στο 13% και το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων δε μπορεί να κάνει πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις ή είναι στο 6% κι άρα το9 ΠΑΣΟΚ ψεύδεται τώρα που μας το παρουσιάζει στο 13%. Τι από τα δύο ισχύει; Θα μας το πουν καμιά φορά;
Ας μη ξεχνούν οι του ΠΑΣΟΚ ότι αυτές οι απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις έδωσαν το 2004 την εξουσία στον Κώστα Καραμανλή και η μη υλοποίηση τους τον στέλνουν τώρα σπίτι του με το πολύ βαρύ -10.5%. είμαι βέβαιος πως μετά από μερικά χρόνια δε θα ήθελαν να βρεθούν σε μια ανάλογη θέση.

Σ. Καραχότζα

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΕΙΓΟΝ

Η ΝΑΝΤΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΣΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ 4 ΕΤΩΝ ΑΡΠΑΧΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 14-09. ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ/ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ 100 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το παρακάτω μήνυμα είναι της καλύτερής μου φίλης. Ο γιος της αδελφής της (10 ετών) έχει λευχαιμία από τα 7. Δυστυχώς, κι ενώ νόμιζαν ότι ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, πρόσφατα ξανακύλησε και τώρα είναι πάλι στο νοσοκομείο για χημειοθεραπεία. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αίμα και αιμοπετάλια. Παρακαλώ, αν δεν μπορείτε να πάτε οι ίδιοι, προωθήστε το σε ανθρώπους που γνωρίζετε ότι είναι αιμοδότες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Τα στοιχεία του παιδιού είναι παρακάτω. Αν καταφέρετε να πάτε, παρακαλώ ενημερώστε με, ώστε να μπορέσει να γίνει η διασταύρωση ονομάτων.Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!!
Σοφία
Αγαπητοί φίλοι,ο μικρός ανηψιός μου Άλκις βρίσκεται στο Παίδων Αγία Σοφία, χωρίς να έχει καταφέρει να νικήσει τη λευχαιμία. Για όσους από εσάς θέλετε και μπορείτε να δώσετε είτε αίμα ή αιμοπετάλια, ή γνωρίζετε κάποιον αιμοδότη, οι ώρες της αιμοδοσίας στο Αγία Σοφία είναι καθημερινές 8.30π.μ. - 2μ.μ. και 4μ.μ. - 8μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 8.30π.μ. - 1.30μ.μ. (τηλ. 210 7467654-5). Αίμα μπορείτε να δώσετε από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Για αιμοπετάλια που είναι και πιο απαραίτητα, πρώτα θα σας ζητήσουν να δώσετε δείγμα, και μετά θα χρειαστεί να ξαναπάτε.
Σας παρακαλώ πολύ να ενημερώσετε οπωσδήποτε τη μονάδα ότι το αίμα αφορά το Νικομάνη Βασίλειο-Αλκίνοο, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΚΕΘ του Παίδων Αγ. Σοφία, και να με ενημερώσετε επίσης, ώστε να κάνουμε διασταύρωση των ονομάτων.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Παρήγγειλε τα τώρα




Όλοι όσοι θέλετε να έρθετε σε άμεση επαφή με την πομάκικη γλώσσα και να μάθετε να τη γράφετε και να τη διαβάσετε, δεν έχετε παρά να αποκτήσετε άμεσα τα δύο βιβλία του ΣεμπαΪδήν Καραχότζα. Το πρώτο έχει τίτλο Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΥΚΗΣ, εκδόθηκε το 2006 και εκτός από το αλφάβητο της πομάκικης γλώσσα, έχει καθημερινές φράσεις των Πομάκων, διαλόγους, γραμματική, παλιές παροιμίες των Πομάκων και πολλά ακόμα, που θα σας βοηθήσουν να μάθετε εύκολα και γρήγορα να επικοινωνείτε με τους Πομάκους στην γλώσσα τους.
Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο ΕΤΣΙ ΖΟΥΝΕ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ εκδόθηκε το 2007 και περιέχει για πρώτη φορά ποιήματα και κείμενα γραμμένα στην πομάκικη γλώσσα και μεταφρασμένα στην ελληνική.
Αποκτήστε τα τώρα και τα δύο στην τιμή των 20 ευρώ + τα ταχυδρομικά έξοδα. Κάντε τώρα την παραγγελία σας στο pomaknews@yahoo.gr.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η ζωή θέλει και λίγο γέλιο


Όταν τα λέγαμε εμείς ότι για να ζήσει σωστά μια οικογένεια δε φτάνει μόνο ένας μισθός κι ότι χρειάζεται και δεύτερη δουλεία, κάποιοι μας έλεγαν υπερβολικούς. Ορίστε και το τρανταχτό παράδειγμα, ο νέος πρωθυπουργός, ξέροντας πολύ καλά την κατάσταση στον τομέα της οικονομίας, κατάλαβε εγκαίρως ότι δε θα τα βγάλει πέρα μόνο με το μισθό του πρωθυπουργού και αποφάσισε να κάνει και δεύτερη δουλειά, αυτή του υπουργού εξωτερικών. Ε βέβαια, τι να πρωτ9οκάνει μόνο με έναν μισθό, να πληρώσει τηλέφωνα, νερό, ρεύμα, ενοίκιο; Με δυο μισθούς τουλάχιστον θα μπορεί να γεμίσει και μια φορά το μήνα το ψυγείο του βρε αδελφέ. Εσύ μαλάκα Έλληνα ζήσε με τα 700 ευρώ που σου δίνουν αυτοί που εσύ τους ψήφισες.
Αλλά κι εσύ βρε Γιωργάκη τι είναι αυτά που κάνεις; Ρε αγόρι μου, ρε παλικάρι μου, μη τα σηκώνεις τόσο πολύ τα μανίκια, χειμώνας έρχεται. Φαντάσου έτσι όπως θα είσαι ιδρωμένος από τη δουλειά, να σε φυσήξει αεράκι με τα μανίκια σηκωμένα. Άσε που τώρα έχουμε και τη νέα γρίπη. Θες δηλαδή να σε βάλουν σε κανένα θάλαμο απομόνωσης και να στερηθεί η χώρα τον σωτήρα της και μάλιστα μόλις τον βρήκε;
Αλλά και αυτό με τις δύο δουλειές ταυτόχρονα πρέπει να το σκεφτείς καλύτερα βρε αγόρι μου. Ε δεν είσαι και 20 χρονών παλικαράκι, θα κουραστείς νωρίς και μετά πως θα πολεμήσεις την κρίση και τη διαφθορά; Μην μπαίνεις έτσι απότομα σε γρήγορους ρυθμούς.
Αλλά και αυτός ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου λες και το κάνει επίτηδες. Μόλις ξεκίνησε να ανακοινώνει το νέο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο πράγμα που είπε είναι πως πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Τι θέλει και μας τ9ο θυμίζει κάθε λίγο; Πάνω που πάμε να ξεχάσουμε το κακό που μας βρήκε, βγαίνει από το πουθενά κι μας το θυμίζει.
Α να μη το ξεχάσω. Μήπως ακούσατε τίποτα για μετονομασία του MEGA σε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα; Έτσι κι αλλιώς μόνο αυτό δεν έχει κάνει ακόμα.


Σ. Καραχότζα

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


Τα δικαιώματα των ζώων, οικόσιτων και άγριων, αποτελουν ένα σημαντικό αλλά ταυτόχρονα έντονα υποτιμημένο θέμα στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Το ΠΑΣΟΚ ήδη με το Νόμο 3170/2003 για τα αδέσποτα, έναν από τους πιο προδευτικούς σε επίπεδο Ε.Ε, αλλά και με την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην προστασία των ζώων καθώς και στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χώρας που αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες υγείας των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και βασική συνισταμένη της προώθησης του οικοτουρισμού/αγροτουρισμού στην Ελλάδα και της ήπιας ανάπτυξης των εγκταταλελειμμένων ορεινών και όχι μόνο, περιοχών της χώρας μας.
Οι Πράσινοι Εθνικοί Λογαριασμοί για την καταγραφή του εθνικού πλούτου της Ελλάδας, ένα είδος στατιστικών δεικτών που θα προκύψουν μετά από ενδελεχή έρευνα και καταγραφή της χλωρίδας, της πανίδας και του δασικού μας πλούτου από επιστήμονες και φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο, για τους οποίους από καιρό έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμπεριλάβει στον πολιτικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας το θέμα της πανίδας ανταποκρινόμενο και στο Σχέδιο Δράσης 2010 της Ε.Ε για τη βιοποικιλότητα.


Στα δέκα ερωτήματα που τίθενται, το ΠΑΣΟΚ δίνει τις ακόλουθες θετικές απαντήσεις αναφορικά με:


1. τη μακρά διαφημιστική καμπάνια από το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό την προαγωγή της φιλοζωίας αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος σε περίπτωση κακοποίησης των ζώων.

2. την ανάγκη ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην υποχρεωτική διάταξη που θα ορίζει ότι οι ιδιώτες κτηνίατροι δεν θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους αν δεν έχουν τοποθετήσει την ηλεκτρονική ταυτότητα στα ζώα τους. Επιπλεόν προτείνουμε η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό και η Δημοτική αατυνομία να εξοπλιστούν με σκάνερ, ώστε στο χώρο ευθύνης τους να έχουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου αναφορικά με το αν τα δεσποζόμενα ζώα είναι εφοδιασμένα με microchip.

3. τη χρηματοδότηση των δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος στείρωσης και στέγασης των αδέσποτων και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην επιβολή χρηματικών ποινών σε όσους δήμους δεν υλοποιούν τα ανωτέρω προγράμματα.

4. την έμπρακτη στήριξη και συνεργασία της πολιτείας με τα σωματεία που περιθάλπουν ζώα και τη μετατροπή της θανάτωσης ζώου (ειδικά των υπό εξαφάνιση) σε κακούργημα.

5. την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν ζώα συντροφιάς. Την σταδιακή απαγόρευση της πώλησης εξωτικών ζώων από καταστήματα και την άμεση από λαϊκές αγορές.

6. την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας. Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του κόμματος έχει από καιρό λάβει απόφαση υπέρ της απαγόρευσης της εισόδου στη χώρα των τσίρκο με ζώα.

7. την εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, την προώθηση εναλλακτικών μορφών οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.

8. την απαγόρευση του κυνηγιού σε τμήματα της Αττικής (πέραν των καμένων εκτάσεων) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο βάσει των εκτιμήσεων των αρμόδιων φορέων ώστε να ανακάμψει η πανίδα μετά τις πυρκαγιές, την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό και την Πεντέλη και την επαναξιολόγηση της διαδικασίας για την έκδοση άδειας οπλοφορίας.

9. την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων έρευνας στα ερευνητικά, ιατρικά και πανεπιστημιακά κέντρα της χώρας με σκοπό την αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα με άλλες εναλλακτικές μεθόδους.

10. την προώθηση της σταδιακής αλλαγής του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου (πρόωθηση της μεσογειακής διατροφής) με περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και την προώθηση και άλλων διατροφικών επιλογών. Ναι στην πλήρη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών οδηγιών για το Animal Welfare των παραγωγικών ζώων και στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε αυτούς που παρανομούν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ζητάω βοήθεια για έναν τραυματισμένο σκυλάκι στην περιοχή της Σαρωνίδας. Πιο συγκεκριμένα ο σκυλάκος αυτός τον οποίο γνωρίζω εδώ και περίπου ένα χρόνο, συχνάζει έξω από γνωστό σούπερ μάρκετ όπου βρίσκει τροφή και νερό... Τον βλέπω περιστασιακά περίπου κάθε εβδομάδα που ψωνίζω εκεί...Χθες έσκυψα να τον χαϊδέψω και είδα μια πολύ ΒΑΘΙΑ ουλή στον σβέρκο του....έδειχνε φρέσκια έτρεχε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ πύον μαζί με λίγο αίμα ...ενώ φαινόταν το κρέας μέσα...
Ο σκυλάκος δεν έδειχνε πολύ καλά..δεν σηκώθηκε να μου κάνει χαρές όπως συνήθως...ταράχτηκα και έφυγα αμέσως να ζητήσω βοήθεια από εθελοντές της περιοχής μου ...όπου δυστυχώς ΔΕΝ πήρα ΚΑΜΙΑ...Όταν ξαναγύρισα μετά είχε φύγει καθώς και σήμερα πηγαίνοντας στην δουλειά μου πέρασα και πάλι έλειπε...Πολύ φοβάμαι πως η ουλή προκλήθηκε από αιχμηρό αντικείμενο και κακόβουλη πράξη...Ο σκυλάκος αυτός είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ φιλικός με τους ανθρώπους κάνει χαρές πολλές και μόλις κάποιος τον χαϊδέψει δεν ξεκολλάει και τον ακολουθεί παντού...είναι τρομερά καλός...
Ζητάω βοήθεια γιατί πολύ φοβάμαι πως δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να τον ξαναβρώ...φεύγω από το σπίτι μου στις 8+30 το πρωί και γυρνάω κάθε μέρα βράδυ όπου έχω άλλα 3 ζωντανά και με "ειδικές ανάγκες" να φροντίσω...Επίσης λόγω του ότι δεν έχω εμπειρία στο να μαζέψω μεγαλόσωμο σκύλο από τον δρόμο να τον βάλω στο αμάξι μου δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω μόνη μου (λουρί δεν μπορώ να του βάλω λόγω ουλής στον σβέρκο) ακόμη και αν τον δω, ακόμη και αν όταν τον δω θα βρω και ιατρείο ανοιχτό να τον πάω.. (σπίτι μου δεν υπάρχει περίπτωση να τον πάρω δυστυχώς).Το ιατρείο που μου συνέστησαν οι άλλοι "εθελοντές" να τον πάω είναι στο Λαγονήσι και ίσως εκεί μπορεί να τον κρατήσουν και για θεραπεία γιατί φαντάζομαι πως θα χρειαστεί θεραπεία ημερών - δεν μπορεί να μείνει στον δρόμο...έχει να προτείνει κανείς κάτι ?
Αισθάνομαι πολύ άσχημα αλλά οικονομικώς έχω πατώσει και δεν μπορώ να αναλάβω και τέταρτο σκυλάκι...μόνο να συνεισφέρω όπως μπορώ...Μπορεί κάποιος που μένει κοντά να τον ψάξει, ή αν τον βρω εγώ μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στην μεταφορά του ? και καμιά ιδέα για το μετέπειτα ??? Παρακαλώ προωθήστε αν υπάρχει κάποιος γνωστός σας στις περιοχές αυτές..
Ευχαριστώ
Δέσποινα
697 651 64 52

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

Αλήθεια τι εννοούμε όταν λέμε Πομάκικη εφημερίδα? Τι είναι Πομάκικη εφημερίδα? Ο καθένας μπορεί να καταλαβαίνει πολλά πράγματα, για τον καθένα Πομάκικη εφημερίδα μπορεί να σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Για ορισμένους Πομάκικη εφημερίδα είναι η εφημερίδα που γράφει μόνο για τους Πομάκους άσχετα ποιος τη γράφει. Για άλλους Πομάκικη εφημερίδα είναι η εφημερίδα που γράφεται μόνο στην Πομάκικη γλώσσα. Για εμάς Πομάκικη εφημερίδα δεν είναι εκείνη που γράφει για τους Πομάκους. Ξέρετε πόσες Αθηναϊκές, Θεσσαλονικιότικες και Ξανθιώτικες εφημερίδες γράφουν καθημερινά για τους Πομάκους? Δηλαδή όλες αυτές είναι Πομάκικες εφημερίδες? Αφού δεν τις γράφουν Πομάκοι αλλά χριστιανοί, πως γίνεται να είναι Πομάκικες? Αλλά για εμάς επίσης δεν είναι Πομάκικη εφημερίδα η εφημερίδα που γράφεται μόνο στην Πομακική γιατί μια εφημερίδα πρέπει να μπορούν να την διαβάσουν όλοι κι όχι μόνο όσοι γνωρίζουν Πομάκικα. Αλλά δεν γίνεται να βγάζουμε μια εφημερίδα, να την ονομάζουμε Πομάκικη αλλά να την γράφουν άνθρωποι μη Πομάκοι και για να την παρουσιάζουμε ως αληθινά Πομάκικη εφημερίδα να βάζουμε μπροστά το όνομα ενός Πομάκου και να λέμε ότι δήθεν αυτός την γράφει. Μια εφημερίδα για να είναι πραγματικά Πομάκικη πρέπει από την αρχή ως το τέλος να γράφεται από αληθινούς Πομάκους. Για εμάς Πομάκικη εφημερίδα δεν είναι εκείνη που γράφει μόνο για τους Πομάκους αλλά εκείνη που γράφει για οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα κι αν όχι όλα τουλάχιστον τα περισσότερα να γράφονται και στην Πομακική για να μπορούν να τα διαβάσουν οι Πομάκοι που δεν γνωρίζουν Ελληνικά. Εμείς αυτό κάνουμε στην δική μας αληθινή Πομάκικη εφημερίδα, αυτήν την εφημερίδα την γράφουν πάντα Πομάκοι αλλά επειδή εδώ μπορεί να γράψει ο καθένας ακόμα κι αν δεν είναι Πομάκος αλλά χριστιανός βάζουμε πάντα το όνομα του κάτω από το άρθρο και δεν προσπαθούμε να τον παρουσιάσουμε κι αυτόν ως Πομάκο. Στο τέλος ο έλεγχος της τελικής ύλης γίνεται από Πομάκο για να διορθωθούν τα τυχόν λάθη. Να γιατί λέμε ότι η εφημερίδα αυτή είναι από την αρχή ως το τέλος της ΚΑΘΑΡΆ Πομάκικη, γιατί στην εφημερίδα αυτή δεν κάνει τίποτα κάποιος που δεν είναι Πομάκος. Όσο και να γράφουν για τους Πομάκους ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Κώστας δεν μπορούν να γράψουν για τους Πομάκους όπως γράφουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Γι’ αυτό αν κάποιος θέλει μια πραγματικά Πομάκικη εφημερίδα υπάρχει και την λένε NATPRÉSH. Αν πάλι θέλει θα βρει τριγύρω πολλές Πομάκικες εφημερίδες αλλά μόνο η ονομασία τους θα είναι Πομάκικη, τίποτα άλλο.
POMÁTSKÏNE GAZÉTÏ SO PÍSAVOT AD POMÁTSE

Has kakná íshteme da rechéme agîna víkame Pomátska gazéta? Kakná ye Pomátska gazéta? Sâkotri mózha da so séshta mlógo rábatï, za sâkotroga Pomátska gazéta mózha da ye i nâko drúgo. Za annâh Pomátska gazéta ye zhána gazéta písava yálnïs za Pomátse se i kotríshedae da ye písava, za druzâh Pomátska gazéta ye zhána gazéta ye ispísana yálnïs na Pomátsko. Za námi Pomátska gazéta ye ne zhána gazéta písava za Pomátse se. Znóte li hérgün kólko Atíntskï, Selenítskï i Iskécheskï gazétï písavot za Pomátse se? Béki so vrit inéy gazétï Pomátskï? Atkák gi na Písavot Pomátsi allá hristiáne, kak stánava da so Pomátskï? Allá za námi Pomátska gazéta ye ne i zhána gazéta ye ispísana yálnïs na Pomátsko óti annó gazéto trâbava da umôt da ye payót vrítsi i ne le zhíne znot Pomátskïy. Allá na stánava da iskáravame annó gazéto, da ye víkame Pomátsko gazéto pak da ye písavot ne Pomátsi allá za da ye prekáravot vrítsi za has Pomátsko gazéto da klávame atprésh annómu Pomáchinu ímeno i da víkame ta ye toy géki písava. Anná gazéta za da ye has Pomátska trâbava da ye písavot has Pomátsi ad kráyene da sónane. Za námi Pomátska gazéta ye ne zhána gazéta písava yálnïs za Pomátse allá zhána gazéta písava za síchkono kaknána stánava pa Yunána allá akú ne vrit báre po mlógono go písava i na Pomátsko za da umôt da ye payót i zhíne Pomátsi na znot hich Urúntskïy. Níye inazí právime faf náshoso has Pomátsko gazéto. Isóy gazéto ye písavot dáyma Pomátsi allá óti faf náshoso gazéto umé da písava zhîyen íshte agîna písava badín hristiánin klávame mu i ímeno i na móchime da go prekárame i tóga za Pomáchina. Na sónane Pomáchin preglâva kaknána íma ispísano za da vídi akú íma nâko yanlïshlîka da go isprávi. Zattó víkame óti nashása gazéta ye ad kráyene da sónane Pomátska, óti faf isóy gazéto na právi níkana ne Pomáchin. Kólkoshedaye da písavot za Pomátsese Giórgos Níkos Kóstas na mózhot da písavot za Pomátsese kákna si písavame nîye za námi. Zattó akú badín íshte da náyde has Pomátsko gazéto ímaye i zavót ye NATPRÉSH. Pak akú íshe pres káyese she náyde mlógo Pomátskï gazétï allá she mi ye le ímeno Pomátsko, drúgo níkana.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ


Πολλές φορές και μέσα από αυτήν εδώ την εφημερίδα αλλά και μέσα από άλλα Μ.Μ.Ε έχουμε πει ότι με μια ελάχιστη προσπάθεια τόσο από το κράτος όσο κι από ιδιώτες τα Πομακοχώρια της Ξάνθης θα μπορούσαν να είναι ένας ιδανικός προορισμός για Έλληνες αλλά και για ξένους τουρίστες και οι τουρίστες φυσικά θα έδιναν μια μεγάλη ανάσα στους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι προς το παρόν προσπαθούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους μόνο με τους ντόπιους κατοίκους. Κι όμως αν γινόταν μια σωστή επένδυση η οποία θα είχε ως βάση την παράδοση, τα έθιμα, την ιστορία και τον τρόπο ζωής των Πομάκων τα Πομακοχώρια θα αποτελούσαν έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Βέβαια ακόμα κι έτσι δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες αλλά και ξένοι που επισκέπτονται τα Πομακοχώρια. Φαίνεται ότι η απίστευτη φυσική ομορφιά της περιοχής και οι ελάχιστες ταβέρνες που υπάρχουν μέσα στα καταπράσινα και γεμάτα καθαρό αέρα βουνά είναι αρκετά για να προσελκύσουν το ξένο επισκέπτη. Έτσι σχεδόν καθημερινά μπορεί κανείς να συναντήσει λεωφορεία με τουρίστες στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Εκτός από τις ταβέρνες που έτσι κι αλλιώς κάνουν χρυσές δουλειές με τους τουρίστες τα μαγαζιά που φαίνεται ότι προτιμούν οι ξένοι είναι εκείνα που εμπορεύονται την παραδοσιακή ενδυμασία των Πομάκων. Εμείς οι ίδιοι έχουμε συναντήσει αμέτρητες φορές ξένους επισκέπτες είτε να έχουν αγοράσει την παραδοσιακή ενδυμασία των Πομάκων είτε να ρωτάνε αριστερά και δεξιά που μπορούν να βρουν το συγκεκριμένο προϊόν. Το ακούτε κύριοι μειονοτικοί βουλευτές? Δεν ζητάνε καμιά Τούρκικη ενδυμασία, την παραδοσιακή ενδυμασία των Πομάκων ζητάνε.
Η NATPRÉSH λοιπόν κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια συνεργασία με μερικές γυναίκες της περιοχής οι οποίες στην προσπάθεια τους να βγάλουν ένα μεροκάματο και να συνεισφέρουν στα έξοδα της οικογένειας τους ασχολούνται ( ράβουν, πλέκουν, κεντάνε, υφαίνουν ) με την παραδοσιακή πομάκικη ενδυμασία. Όσοι λοιπόν εκ των αναγνωστών αυτής της εφημερίδας επιθυμούν να αποκτήσουν ολόκληρη την Πομάκικη ενδυμασία ή τμήματα αυτής μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας κι εμείς θα φροντίσουμε να παραλάβουν το συντομότερο αυτό που α ζητήσουν. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσετε άμεσα ολόκληρη την Πομάκικη ενδυμασία, μπορείτε να την αποκτήσετε σιγά σιγά παίρνοντας ένα ένα τα κομμάτια της ενδυμασίας. Φυσικά Πομάκικη ενδυμασία δεν είναι μόνο ότι φοριέται, μπορείτε ας πούμε να αποκτήσετε ωραιότατες παραδοσιακές μαξιλαροθήκες ή διάφορα κεντητά για στολισμό τοίχων και άλλων χώρων του σπιτιού.

KÚPITE I VÎYE POMÁTSKÏSE DRÍPÏ

Mlóishkeret i ad isóy gazéto allá I ad drúgï gazétï sem víkali sas mífko urushmáka i ad hükümétese allá i ad insánase pomátskïse selá ta mózhot da so pólnï ad turíste i turístene astávet mlógo parî i ta so golâm kuvét za dükenjíyese pak isâ dükânyeso rábatöt yálnïs sas zhâhse si zhïvót itúy. Mífko da reché badín da so urushtísa sas pomátskïse tachilá iadéteve pomátskïse selá she so napólnet turíste.
Allá i káksa ye isâ paytúy ne so I mífko zhíse yunánthi allá I yabanjíye turíste abihódet pomátskïse selá. Katagî vónkashnóso kámatno pa iséy mestá i zhîse tavérnï íma faf zelénïse i pólnï tsísta vâtra barchínï stígot za da nagadôt bannóga da íshte da abídi pomátskïse selá. Zattó hérgün umé badín da srôshne pa pótie so púlmï pólni turíste ad yunána allá i ad drúgï hüküméteve. Allá ad turíste se na iskáravot mlógo parî yálnïs tavérnïse, i zhîne dükânove predávot pomátskï drípï to rábatöt húbbe sas turístese. Le nîye káchkeret se me vídavali yabanjíe da nóset zembíleve pólnï sas pomátskï drípï íli da pîtot kadé she náydot nâko dükâna da predáva pomátskï drípï. Izí da go chûyet ásïl zhíse dúmet za túrtse i ne za müslümáne faf Tráki, níkotri ye da isâ ne ískal túrtskï drípï allá vrítsi íshtot yálnïs pomátskï drípï.
Zattó i nîye náydame birkách zhónï pomáchinkï zhîne za da iskárot annók gündelíka i da pamógnot mífko na hanôskïne masráfove nagádot pomátskï drípï, shîyet, pletót, tachôt, kendísavot annó pa annó vrit rábatïne za da stáne anná tselá pomátska prémenä. Zhíte ad vámi íshtete da kúpite annó pomátsko prémenö drípi uméte da no zômete telifóna i nîye she vo ye prevódime kólkono po bórzho stánava. Uméte i da na zímate vudunnósh tsâlo prémenö no allá anó pa annó rábato ad pomátskïse drípï.i agîna víkame pomátskï drípï na víkame yálnïs kaknána so nadâva na snágono, uméte da parachíte pomátsko ózlanítsavo plátno i mlógo kendísanï rábatï sas zhîne kîchet duvárove i drúgï mestá pa kóshtono.

Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάζουμε κάθε 2 χρόνια σελίδα αλλά να αλλάξουμε μια και καλή το ίδιο το βιβλίο.

«Αλλάξαμε σελίδα» λένε και ξαναλένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας αλλά τους διαφεύγει μια πολύ βασική λεπτομέρεια. Αλλάξαμε απλώς σελίδα αλλά βρισκόμαστε ακόμα στο ίδιο βιβλίο που λέγεται ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αν και έχουμε ήδη μπει στον επίλογο του. Ανήκει πλέον στο παρελθόν η φράση το δίδυμο Καραμανλής Παπανδρέου αφού ο ένας από τους δυο προφανώς πήρε αυτό που του άξιζε και πήγε σπίτι του.
Εκείνο ωστόσο που σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν καταλάβει ακόμα είναι πως ο Έλληνας έπαψε να υπολογίζει τους συναισθηματισμούς την ώρα της κάλπης, ψηφίζει πλέον εκείνον που μπορεί να του εξασφαλίσει μια πιο ανθρώπινη ζωή, ένα καλύτερο αύριο Ο Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε προ μερικών ετών να φέρει αυτό το καλύτερο αύριο αλλά απέτυχε παταγωδώς και οι Έλληνες έφεραν στην εξουσία τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος με τη σειρά του υποσχέθηκε ακριβώς το ίδιο πράγμα τη στιγμή που ο πρώην πλέον πρωθυπουργός της χώρας έλεγε ξεκάθαρα πως δεν έχει να δώσει τίποτα στους πολίτες.
Για το καλό λοιπόν της χώρας προ πάντων και μετά για το καλό του ΠΑΣΟΚ, ας έχει υπόψη του ο Γιώργος Παπανδρέου πως η σελίδα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αλλάξαμε, είναι μια από τις τελευταίες αυτού του βιβλίου. Απ’ ότι όλα δείχνουν, είναι η τελευταία φορά που οι Έλληνες δίνουν μια ακόμα ευκαιρία σε έναν από τους δύο μεγάλους να κάνει πράξη όλα όσα ακούμε εδώ και δεκαετίες αλλά ποτέ δεν τα είδαμε να πραγματοποιούνται. Σε περίπτωση που και ο Γιώργος Παπανδρέου αποτύχει, δε θα αλλάξουμε πλέον σελίδα αλλά ολόκληρο το βιβλίο οι ήρωες του οποίου θα είναι άλλοι.
Πραγματικά δε ξέρω αν ο κύριος Παπανδρέου γνωρίζει την πραγματική κατάσταση που παραλαμβάνει, η μέχρι τώρα εικόνα του δείχνει ότι δε τη γνωρίζει. Ωστόσο την γνωρίζει ο λαός και γι’ αυτό θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος στο νέο πρωθυπουργό ώστε να κάνει πράξη όλα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε.
Πέρα από τα όσα είπε για την οικονομία, οι Έλληνες δε ξεχνούν ότι υποσχέθηκε να πολεμήσει τη διαφθορά, ότι υποσχέθηκε σε όλα διαφάνεια. Για να υπάρξει όμως διαφάνεια, θα πρέπει να βγουν όλα τα παλιά στην επιφάνεια κι αυτός είναι ένας βασικός κανόνας. Είναι διατεθειμένοι να επαναφέρουν τις υποθέσεις χρηματιστήριο, ομόλογα, Βατοπέδι, SIEMENS και άλλα τόσα σκάνδαλα των οποίων τα αδικήματα μπορεί να έχουν παραγραφεί αλλά οι πολίτες θέλουν να μάθουν ποιοι ήταν εκείνοι που πλούτισαν εις βάρος τους; Είναι διατεθειμένος ο Γιώργος Παπανδρέου να τα φέρει όλα στο φως έστω κι αν αυτό θα βλάψει και τη δική του παράταξη ή θα μείνουμε για ακόμα μια φορά στο σκοτάδι;
Εκτός πια κι αν με τη λέξη διαφάνεια ο κύριος Παπανδρέου αναφέρεται στο από δω και πέρα, αν δηλαδή είναι της άποψης πως όσοι έφαγαν, έφαγαν, από δω και πέρα θα κοιτάξουμε να μη φάει κανένας. Ακόμα όμως κι αυτό να εννοεί, του δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει π-ως όσα λέει τα πιστεύει με τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος όπως μάθαμε από ρεπορτάζ γνωστού τηλεοπτικού σταθμού χρησιμοποιούσε γραφείο του δήμου Αθηνών ως πολιτικό του γραφείο και μάλιστα τα τηλεφωνήματα που έκαναν οι συνεργάτες του προεκλογικά από το εν λόγο γραφείο, θα τα πληρώσει ο δήμος Αθηνών.
Ας θυμηθεί μόνο ο κύριος Παπανδρέου ότι στην Αγγλία πήγε πρώρα σπίτι του ένας πολιτικός επειδή χρέωσε το κράτος 100 λίρες τα οποία μάλιστα τα επέστρεψε αλλά τη θέση του δε μπόρεσε να τη κρατήσει γιατί πολύ απλά εκείνοι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να διακοσμούν τις βιβλιοθήκες. Θα μου πείτε βέβαια πως και στη χώρα μας αν κάποιος κλέψει 100 ευρώ πάει πολύ εύκολα στη φυλακή, 100 εκατομμύρια ευρώ αν κλέψει δε τον πειράζει κανένας.
Για εθνικά θέματα και γενικότερα για εξωτερική πολιτική καλύτερα να μη μιλήσω. Καταργήθηκαν τα υπουργεία Αιγαίου και Μακεδονίας Θράκης, αυτό τα λέει όλα. Μάλιστα ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε και το υπουργείο εξωτερικών, να υποθέσω πως τουλάχιστον σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων θα τον βοηθήσουν οι καλοί του συνεργάτες μουσουλμάνοι από Ξάνθη και Κομοτηνή.
Εννοείται πως και οι πιο φανατικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας εύχονται να πετύχει στο απόλυτο η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού μια επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου θα σημαίνει μια καλύτερη ζωή για όλους μας, κάτι που άλλωστε είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Προσωπικά θεωρώ πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε με τις καλύτερες προθέσεις αλλά δε ξέρω κατά πόσο οι υπάρχουσες συνθήκες θα του επιτρέψουν να κάνει τα λόγια του πράξη.
Ένα κέρμα έχει πάντα δύο όψεις και αυτό το + 10 μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει ανάποδα και να γίνει – 10 διότι ο λαός δεν έχει αντοχές για άλλες θυσίες, αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικότερος λόγος της βαρείας αυτής ήττας του Κώστα Καραμανλή, ζητούσε κι άλλες θυσίες από τους πολίτες τη στιγμή που εκείνοι έχουν φτάσει στα όρια τους. Όσο για τις αιτίες που ο Κώστας Καραμανλής οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, αυτές θα φανούν στην πορεία. Για την ώρα κρατάμε πως απλά οι της Νέας Δημοκρατίας πήραν απλόχερα αυτό που τους άξιζε, ας κρατήσει λοιπόν στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου την εικόνα του Καραμανλή τη βραδιά της μεγάλης ήττας για να μη βρεθεί πολύ σύντομα στη θέση του.

Σεμπαϊδήν. Καραχότζα

Ψήφοι κομμάτων σε οικισμούς μουσουλμάνων στην Ξάνθη

Παεακάτω μπορείτε ναδείτε τους ψήφους που πήραν τα 5 κοινοβουλευτικά κόμματα σε οικισμούς μουσουλμάνων καθώς και σε πρισμένους όπου ζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Δίπλα στο κάθε χωριό βλέπετε 5 διαφορετικούς αριθμούς που ο καθένας από αυτούς αντιστοιχεί στις ψήφους που πήρε το καθένα από τα 5 κόμματα. Ο πρώτος αριθμός είναι οι ψήφοι της Ν.Δ, ο δεύτερος αριθμός είναι οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, ο τρίτος αριθμόσ είναι οι ψήφοι του ΚΚΕ, ο τέταρτος αριθμός είναι οι ψήφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο πέμπτος αριθμός είναι οι ψήφοι του ΛΑ.Ο.Σ. Στο ρέλος, εκεί που γράφει σύνολο, είναι οι ψήφοι που τα κόμματα πήραν συνολικά στα χωριά αυτά με την ίδια πάντα σειρά.

Ν.Δ ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΛΑ.Ο.Σ

ΣΜΙΝΘΗ 130 695 22 22 1
ΕΧΙΝΟΣ 370 1249 6 152 0
ΜΕΛΙΒΟΙΑ 60 468 6 16 0
ΜΥΚΗ 166 687 7 57 2
ΑΙΩΡΑ 31 159 0 6 1
ΑΛΜΑ 35 203 7 9 0
ΓΛΑΥΚΗ 205 680 10 34 6
ΓΟΡΓΟΝΑ 47 276 2 8 0
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 163 1626 86 184 1
ΚΟΤΙΝΟ 61 164 1 5 0
ΜΑΝΤΑΙΝΑ 57 155 2 2 1
ΣΙΡΟΚΟ 23 179 1 17 0
ΩΡΑΙΟΝ 169 692 9 75 0
ΚΥΚΝΟΣ 54 166 2 10 0
ΚΥΜΕΡΙΑ 452 1883 45 152 66
ΣΕΛΕΡΟ 460 2941 44 237 20
ΘΕΡΜΕΣ 32 732 9 74 2
ΜΕΔΟΥΣΑ 63 368 3 67 1
ΚΟΤΥΛΗ 97 330 6 22 0
ΑΙΜΟΝΙΟ 16 125 33 4 0
ΔΗΜΑΡΙΟ 120 410 7 36 0
ΠΑΧΝΗ 191 662 11 52 1
ΣΑΤΡΕΣ 153 491 10 24 1


ΣΥΝΟΛΟ 3145 15341 329 1265 103

ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Δίπλα στο όνομα της κάθε παράταξης αναγράφεται το σύνολο των ψήφων που έλαβε στο νομό Ξάνθης και κάτω από το όνομα του κάθε υποψηφίου βουλευτή αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών που έλαβε αυτός. Στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν οι υποψήφιοι βουλευτές μιας παράταξης είναι μικρότερο από το σύνολο των ψήφων που έλαβε η παράταξη σημαίνει πως κάποια από τα ψηφοδέλτια δεν είχαν σταυρό προτίμησης και πήγαν κατευθείαν στην παράταξη. Να διευκρινίσουμε πως στο νομό Ξάνθης εκλέχθηκαν 3 βουλευτές, οι Μάνυαζη Τσετίν και Ξυνίδης Σωκράτης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξανδρος Κοντός με τη Νέα Δημοκρατία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 19717

ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
10744

ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
4166

ΖΕΙΜΠΕΚ ΑΙΣΕΛ
1369

ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
730

ΜΠΟΥΔΟΥΡ ΑΧΜΕΤ
332

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 44364

ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
17270

ΞΥΝΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
9511

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
9022

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
5310

ΟΣΜΑΝ ΟΓΛΟΥ ΣΕΒΑΛ
215

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 2077

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
642

ΕΦΕΝΤΗ ΧΑΣΑΝ
241

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
223

ΜΑΧΑΙΡΙΔΟΥ-ΝΕΟΦΥΤΙΔΟΥ ΠΑΡ
190

ΠΥΡΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
140

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 3442

ΖΕΙΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΙΝ
1138

ΜΑΛΚΟΤΣ ΧΑΣΑΝ
869

ΚΕΧΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ(ΕΒΙΤΑ)
290

ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
269

ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ-ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡ
256

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 3321

ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
533

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
500

ΖΕΜΠΕΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
499

ΜΠΑΡΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
364

ΒΟΥΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
357

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 114

ΞΑΝΘΗ ΕΛΕΝΗ
21

ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
19

ΚΥΠΡΙΖΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
2

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 144

ΧΛΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
67

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 64

ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΦΡΑΤΖΗΣ
20

Δημοσθένης Βεργής - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 160

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
60

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 80

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΝΑ
15

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό - λενινιστικό) 169

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
42

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 147

ΠΑΡΑΦΕΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
28

ΜΠΕΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
18

ΤΣΙΜΗΓΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
14

ΒΛΑΧΑΔΑΜΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
12

ΤΣΕΛΙΚΗΣ ΑΒΡΑΑΜ
2

Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 23

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 64

ΤΣΙΡΙΜΠΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
5

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ 314

ΚΟΥΤΕΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
111

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΠΕΛΑΓΙΟΣ
34

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1094

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
294

ΜΑΣΚΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
199

ΣΟΦΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
56

Δημοκρατικοί 92

ΡΟΥΣΣΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
24

Βουλευτικές Εκλογές 04 Οκτωβρίου 2009 ΞΑΝΘΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 238
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 238
ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 113.659
ΨΗΦΙΣΑΝ 78.216
ΑΚΥΡΑ 2.031
ΛΕΥΚΑ 493
ΕΓΚΥΡΑ 75.692
ΚΟΜΜΑ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ

ΠΑ.ΣΟ.Κ 44.495 58,78%

Ν.Δ. 19.838 26,21%
ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. 3.454 4,56%

ΛΑ.Ο.Σ 3.338 4,41%
Κ.Κ.Ε. 2.085 2,75%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1.099 1,45%
ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 318 0,42%
ΚΚΕ Μ-Λ 169 0,22%
Δημοσθένης Βεργής 160 0,21%
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. 152 0,20%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 144 0,19%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 114 0,15%
Δημοκρατικοί 92 0,12%
Μ-Λ ΚΚΕ 80 0,11%
ΕΡΓ. ΕΠΑΝ. ΚΟΜΜΑ 66 0,09%
ΚΟΙΝ. ΠΟΛ. ΠΑΡΑΤΑΞΗ 64 0,08%
ΟΑΚΚΕ 24 0,03%
ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 0 0,00%
Ανεξάρτητοι/Μεμονωμ. 0 0,00%
Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. 0 0,00%
Π.Α.Α. 0 0,00%
ΠΑ.Ε.Κ.Ε. 0 0,00%
Φως.Αλήθεια.Δικαιοσ. 0 0,00%

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Λεπ (ψωμί)

Οι Πομάκισσες ζυμώνουν ψωμιά με τον συνηθισμένο τρόπο άλλά χρησιμοποιούν περισσότερο το καλαμποκίσιο αλεύρι καθώς και το αλεύρι ολικής αλέσεως. Όπως θα παρατηρήσετε παρακάτω το καλαμποκίσιο αλεύρι είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται συχνά. Η συνταγή για το ψωμί είναι:
Υλικά
600 γρ. αλεύρι (λευκό, καλαμποκίσιο ή ολικής αλέσεως)
2ποτήρια νερό
40 γρ. μαγιά
1 κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγο ζάχαρη. Κάνουμε βουναλάκι το αλεύρι σε μια ίσια επιφάνεια και ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση. Ρίχνουμε λίγο –λίγο το νερό και παράλληλα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά. Βάζουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος (π.χ στον φούρνο στους40 βαθμούς) και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο. Ζυμώνουμε ελαφρά και πλάθουμε το ψωμί ή πλάθουμε ψωμάκια. Αφήνουμε να γίνουν (να φουσκώσουν) για άλλα 45 λεπτά σε χλιαρό μέρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς πάνω-κάτω μέχρι να κοκκινίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο, ραντίζουμε με νερό, το σκεπάζουμε με πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσει.

Πίτενα Λέμπα

Υλικά
½ κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι
½ κιλό μαύρο αλεύρι
½ κουταλάκι του τσαγιού σόδα
3 νεροπότηρα νερό χλιαρό
½ νεροπότηρο λάδι
1 κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και στρώνουμε με το χέρι. Ψήνουμε στους 2500 μέχρι να κοκκινίσει.

Κατσαμάκι

Υλικά
3 νεροπότηρα νερό
300 γρ. αλεύρι καλαμποκίσιο
1 κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μίγμα. Με την κουτάλα, που βρέχουμε συνεχώς, το απλώνουμε σε ένα πανί. Συνοδεύεται με ψημένο κρέας ή αριάνι.

Λακμî

Υλικά
300 γρ. αλεύρι
μαγιά, αλάτι
1,5 φλιτζάνια νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ. Αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, να γίνει αφράτο. Καιμε λάδι σ΄ ένα τηγάνι και τηγανίζουμε την ζύμη σε μικρά κομματάκια και από τις δύο μεριές. Κρατάμε τα κομμάτια ζεστά και πριν τα φαμε τα περιχύνουμε με λιωμένο φρέσκο βούτυρο.


Μερμερούντα

Υλικά
5 αυγά
½ κιλό αλεύρι
αλάτι
νερό όσο πάρει (περίπου 2,5 φλιτζάνια)

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν χυλός. Σε τηγάνι καίμε λίγο λάδι, ρίχνουμε μια κουτάλα της σούπας από τον χυλό και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Συνοδεύουν πολύ ωραία σουτζουκάκια, τυριά - ζαμπόν.

Πατέτνικ

Υλικά
250γρ. φύλλο κρούστας
1 κιλό πατάτες
5 αυγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά μαύρο πιπέρι
Ρίγανη
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
2 κουταλιές αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πατάτες και κρεμμυδάκια. Τα βράζουμε τα στραγγίζουμε, περνάμε τις πατάτες από τον τρίφτη, και τα ρίχνουμε σ΄ ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ρύζι, τη ρίγανη, και το μαύρο πιπέρι, το αλάτι το λάδι, τα αυγά και τα ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και αλείφουμε το ταψί με το λάδι

ΚΛΙΝ (ΡΥΖΟΠΙΤΑ)

Υλικά
1,5 λίτρα νερό
1 κιλό ρύζι
500 γρ. φύλλα κρούστας
½ κιλό βούτυρο
μαργαρίνη για να αλείψουμε τα φύλλα
10 αυγά
αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το ρύζι να βράσει περίπου 20 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα, στρώνουμε την γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Καιμε μαργαρίνη ρίχνουμε από πάνω και χαράζουμε τα κομμάτια. Ψήνουμε στους 2500 και όταν κοκκινίσει από πάνω την αναποδογυρίζουμε.

ΙΦΚΑ (φύλλο σπιτικό)

Υλικά
3 χούφτες αλεύρι
1 ποτήρι νερό
λίγο ξύδι, αλάτι

Εκτέλεση

Στοιβάζουμε το αλεύρι σε μια ίσια επιφάνεια. Ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και σιγά- σιγά το νερό , ενώ παράλληλα ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε 2 φύλλα, όσο είναι το ταψί μας, όχι πολύ ψιλά. Οι παραδοσιακές πομάκικες πίτες γίνονται ως εξής Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί ένα φύλλο κάτω, βάζουμε το υλικό και από πάνω το δεύτερο φύλλο. Στο τέλος αλείφουμε με λειωμένη μαργαρίνη το πάνω φύλλο.

Σημείωση: Στις πίτες που προτείνουμε μπορείτε, αν έχετε καιρό, να ανοίξετε φύλλο (ίφκα), αλλιώς χρησιμοποιήστε τα εναλλακτικά υλικά που προτείνουμε.

Παρένκα ή Πάρενικ (πατατορυζόπιτα)

Υλικά
Πατάτες
Καλαμποκίσιο αλεύρι
Μυζήθρα
Βούτυρο
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε την πατάτα στον τρίφτη. Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι μαζί με 2-3 κουταλιές αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τις πατάτες. Από πάνω ρίχνουμε τον χυλό του καλαμποκιού. Λειώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Το ρίχνουμε πάνω στο μίγμα μαζί με την μυζήθρα. Ψήνουμε περίπου 1,5 ώρα μέχρι δηλαδή να ψηθεί η πατάτα στους 2500.

Πρασόπιτα

Υλικά για ένα μέτριο ταψί
2 φύλλα σφολιάτας
1 κιλό πράσα
καβουρμάς
½ φλιτζάνι αλεύρι καλαμποκίσιο
Λάδι ,αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γιαχνίζουμε τα πράσα που έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε τον καβουρμά και αυτόν ψιλοκομμένο, το καλαμποκίσιο αλεύρι και ένα φλιτζάνι νερό. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι . Ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά του. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, στρώνουμε πάνω την γέμιση και από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε την επιφάνεια με μαργαρίνη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα.

Τρέο πίτα (Σπανακοπιτάκια)

Υλικά για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια αλάτι
5 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
νερό όσο πάρει

Υλικά για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι
250 γρ. φέτα
2 αυγά
2 φλιτζάνια λάδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο, αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε το σπανάκι και τον άνηθο και γιαχνίζουμε για λίγο. Αποσύρουμε από την φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά την φέτα και αλατοπιπερώνουμε. Κοσκινίζουμε τα αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στην μέση. Ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο όχι πολύ λεπτό και με ένα φλιτζάνι του τσαγιού κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγο γέμιση και αφού τα βρέξουμε γύρω- γύρω ελαφρά τα κλείνουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε από πάνω με γάλα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αν δεν θέλετε να ζυμώσετε χρησιμοποιήστε 250 γρ. φύλλα κρούστας, που θα κόψετε σε 4 λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε μια κουταλιά από την ίδια γέμιση και τα διπλώνετε τριγωνικά. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

Μπούτσκανα κάσα

Υλικά
Τρία ποτήρια νερό
Μισό κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι
3 κουταλιές τραχανάς
Γάλα
Λίπος κρέατος , βούτυρο ή λάδι
Μυζήθρα

Εκτέλεση

Βράζουμε τρία ποτήρια νερό στην κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι ανακατώνοντας παράλληλα. Όταν βράσει αρκετά, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σε ταψί. Ζεσταίνουμε το λίπος. Στάζουμε το καυτό λίπος κάνοντας μικρές- μικρές λακκουβίτσες . Προσθέτουμε τυρί φέτα ή μυζήθρα. Το κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρεται με όλο το ταψί.

Λούτσνικα

Υλικά
4 πράσα για ένα μέτριο ταψί
3 φλιτζάνια τσαγιού καλαμποκίσιο αλεύρι
½ φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια νερό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα πράσα σ’ ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Μετά τα στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Στρώνουμε το μίγμα με το χέρι και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 2500 πάνω - κάτω Όταν κοκκινίσει το βγάζουμε από τον φούρνο και το τρωμε με το κουτάλι μέσα από το ταψί. Μπορούμε να προσθέσουμε και 2 πατάτες αν θέλουμε, αλλά πρέπει να βάλουμε 1 ποτήρι λάδι.

Καβουρμάς

Υλικά
Κρέας (κατσικίσιο ή αγελαδινό)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια μαζί με το λίπος. Μπορούμε να αφήσουμε και τα εντόσθια (συκωτάκια, σπλήνα κλπ) να καβουρντιστούν μαζί. Αλατίζουμε το κρέας από το βράδυ και τα καβουρντίζουμε το πρωί σε καζάνι. Μόλις καβουρντιστεί το κρέας το βάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε να πήξει. Ο καβουρμάς συνδυάζεται και με πολλά φαγητά όπως για παράδειγμα με τα πράσα.

Ζέλι

Υλικά
Παντζάρια
Κρεμμύδια
Βούτυρο
Λάδι, πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα παντζαρόφυλλα σε μικρά κομμάτια και τα βράζουμε πρώτα μόνα τους. Τα στραγγίζουμε. Μετά τα ξαναβράζουμε μαζί με κρεμμύδι, βούτυρο ή λάδι, πιπέρι κλπ. Το πίνουμε με καρδάρι σαν ποτό.

Τσορμπάς

Υλικά
4 κιλά ώριμες ντομάτες
4 κιλά κόκκινες πιπεριές
1 κιλό γιαούρτι
5 αυγά
5,5 κιλά αλεύρι (περίπου)
1 φακελάκι μαγιά

Εκτέλεση

Βράζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε τον χυλό να κρυώσει. Κοσκινίζουμε τα ¾ του αλευριού, ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι μετά το μίγμα πιπεριάς ντομάτας τα αυγά και την μαγιά. Τα ζυμώνουμε όπως το ψωμί. Αφήνουμε το μίγμα 3 ημέρες σε ζεστό μέρος να γίνει. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ξαναζυμώνουμε και το αφήνουμε άλλες 4 ημέρες. Μετά τρίβουμε το μίγμα με χοντρό τρίφτη και απλώνουμε στον ήλιο να στεγνώσει. ¨Όταν στεγνώσει το μαζεύουμε σε υφασμάτινη σακούλα. Όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε βάζουμε τον ξερό τσορμπά σε ένα πιάτο με ζεστό νερό να μαλακώσει. Μετά την βράζουμε σε καυτό νερό με φρέσκο βούτυρο.

Παπαρενίτσα

Υλικά
100 γρ. μυζήθρα
1 κουταλιά βούτυρο
λίγο νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε στο τηγάνι το βούτυρο να κάψει. Ανακατεύουμε σε μπολ την μυζήθρα και το νερό. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 5 λεπτά.
Συνοδεύουν πολύ ωραία μακαρόνια.

Τρααναμισίροβο

Υλικά (Για 4-5 άτομα)
1,5 κιλά καλαμπόκι
1 κιλό φασόλια
1,5 κιλά κρέας
Αλάτι, πιπέρι, νερό περίπου 5 λίτρα

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε από το βράδυ το καλαμπόκι και τα φασόλια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα λάδι και γιαχνίζουμε 10 λεπτά το κρέας που ήδη έχουμε ψιλο-κόψει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό. Σιγοβράζουμε για 3 ώρες μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Μάντζε

Υλικά
1 κιλό πατάτες
2 πιπεριές
1 καυτερή πιπεριά
2 μελιτζάνες
4 ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό
1 καρότο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τις μελιτζάνες, και σε κομμάτια τις πιπεριές. Περνάμε την ντομάτα από τον τρίφτη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα γιαχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Σκεπάζουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 ώρα.

Πράσακας

Υλικά
Νερό 2 λίτρα
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Ένα κομμάτι καβουρμά
3 κομμάτια πράσα
1 κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα πράσα. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε περίπου μισή ώρα. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι και τα βράζουμε για ακόμα ένα τέταρτο. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά, να μην μείνει στεγνό αλεύρι. Βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Κρέας με λάχανο

1κιλό κρέας λίγο παχύ και με λίγο κόκαλο
1 μέτριο λάχανο
λάδι, αλάτι
μαύρο πιπέρι σε κόκκους
κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Γιαχνίζουμε το κρέας και μετά το βράζουμε μαζί με το μαύρο πιπέρι μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από το κόκαλο. Προσθέτουμε το λάχανο χοντροκομμένο το κόκκινο πιπέρι αλάτι και αν θέλετε και λίγο μπαχάρι. Αν χρειάζεται συμπληρώνετε με λάδι και νερό. Συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 45 λεπτά.

Άσιρο

Μετά 40 ημέρες από το Κουρμπάν –Μπαϊράμ, οι Πομάκοι γιορτάζουν το Ασουρέ. Φτιάχνουν ένα φαγητό που πρέπει μέσα να έχει 40 διαφορετικά υλικά, που το μοιράζουν σε φίλους και συγγενείς.
Υλικά
Μια ουρά αρνιού ή κατσικιού (οι Πομάκοι χρησιμοποιούν την ουρά του ζώου που έσφαξαν στο Κουρμπάν –Μπαϊράμ)
Λαχανικά: μελιτζάνα, αγγούρι, πιπεριά ,ντομάτα ,λεμόνι, λάχανο, σέλινο, καρότο, πατάτα…
Φρούτα: αχλάδι , μήλο, πορτοκάλι… Από τα λαχανικά και τα φρούτα χρησιμοποιούμε ένα πολύ μικρό κομμάτι.
Ζυμαρικά: μακαρόνι, αστράκι, φιδές, κριθαράκι… Από αυτά χρησιμοποιούμε από ένα κομματάκι.
Όσπρια: φασόλια άσπρα, μαυρομάτικα, κόκκινα , φακές, ρεβίθια, καλαμπόκι κουσκούσι… Ρίχνουμε από έναν σπόρο με εξαίρεση τα φασόλια που τα ρίχνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Για να φτάσουμε στο νούμερο 40 μπορούμε να ρίξουμε ελιά, τυρί, βούτυρο, λάδι, γιαούρτι, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, ρίγανη, σάλτσα, φρυγανιά, ψωμί και άλλα, αλλά σε ελάχιστες ποσότητες.
Η βάση για το άσιρο είναι το καλαμποκίσιο αλεύρι. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα 2 ποτήρια καλαμποκίσιο αλεύρι. Τα ανακατεύουμε λίγο , μέχρι να ποτίσει το αλεύρι με νερό και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε το άσιρο αρκετά, πάνω από 2 ώρες, μέχρι να βράσουν τα φασόλια.

Ουρά Αρνιού με Ρύζι

Χρησιμοποιούμε την ουρά του αρνιού με όλο της το πάχος. Την βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό και την σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και βραστό νερό σε αναλογία 1:2,5 , αλάτι , πιπέρι και βράζουμε άλλα 20 λεπτά.
Καβουρμάς με κρεμμύδι
4 κρεμμύδια
καβουρμάς
½ φλιτζάνι λάδι
νερό, αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να πιουν όλα τους τα υγρά. Θα γίνει σαν ένα παχύρρευστο υγρό στο οποίο διακρίνουμε τα κομμάτια του καβουρμά και του κρεμμυδιού.

Τουρσί λαχανικών

Το τουρσί οι Πομάκοι το ετοιμάζουν το φθινόπωρο. Γεμίζουν μεγάλους κάδους με διάφορα λαχανικά και νερό, ρίχνουν αλάτι χοντρό και ξύδι σαν συντηρητικά και το καταναλώνουν όλο τον χειμώνα. Οι αναλογίες που δίνουμε παρακάτω είναι το ένα δέκατο από τη ν συνταγή που μας έφεραν οι μαθητές.

Υλικά
½ κιλό πιπεριές πράσινες
1 κιλό λάχανο
1 καρότο
4-5 πράσινες ντομάτες
λίγο σέλινο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε βάζο όλα τα λαχανικά, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε χοντροκόψει. Ρίχνουμε το αλάτι το ξύδι και το αφήνουμε 6 ώρες να βγάλει τα υγρά του. Αν μετά τις 6 ώρες τα υγρά δεν σκεπάζουν τα λαχανικά, συμπληρώνουμε με νερό. Για 5 μέρες δεν πειράζουμε το τουρσί. Μετά αρχίζουμε να το ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε 10 μέρες το τουρσί μας είναι έτοιμο.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Με βάση τα πανελλαδικού ενδιαφέροντος θέματα προτείνουμε άκυρο, με βάση την πολιτική σε μειονοτικά ζητήματα προτείνουμε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αν υποθέσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με τη φωνή του μέσου Έλληνα που λέει ότι σε θέματα που αφορούν ολόκληρη τη χώρα, οικονομία, υγεία, παιδεία, αγροτική πολιτική, κοινωνικό κράτος, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν να παρουσιάσουν και τίποτα το διαφορετικό ο ένας από τον άλλον, τότε μάλλον θα πρέπει να ψάξουμε σημεία στα οποία πραγματικά οι δύο αυτές παρατάξεις έχουν μεγάλες και πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Ειδικότερα εμείς οι Θρακιώτες που πέραν όλων των άλλων, έχουμε και τη μουσουλμανική μειονότητα ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα όπου βάσει της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων σε ζητήματα μειονοτικά μπορούμε να κρίνουμε ποιος είναι καλύτερος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
ΠΑΣΟΚ: Εξακολουθεί αν στηρίζει ανθρώπους που ανοιχτά και χωρίς κανέναν προβληματισμό, όχι απλά αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι (αυτό άλλωστε είναι δικαίωμα τους) αλλά τολμούν, όντας βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, να προσδιορίζουν ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ως τουρκική. Από πού αντλούν άραγε αυτό το δικαίωμα και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να τους έχει στην παράταξη του; Μήπως γιατί θα του φέρουν μερικές χιλιάδες ψήφους;
Επίσης οι ίδιοι άνθρωπο του ΠΑΣΟΚ ζητούν επίμονα την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσα στα ευτυχώς ακόμα ελληνόφωνα νηπιαγωγεία σε περιοχές όπου ζουν μουσουλμάνοι. Οι ίδιοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ έκαναν κρυφές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό η παράταξη τους γι’ αυτήν την συνάντηση. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που σε επιστολή τους χαρακτήριζαν τη μουσουλμανική μειονότητα ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και πάλι στις πρώτες γραμμές του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη. Να τους χαίρεται ο Γιώργος Παπανδρέου.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: πάντα επιλέγει μουσουλμάνους υποψήφιους χαμηλών τόνων ως προς τα μειονοτικά ζητήματα, με εξαίρεση την Ζεϊμπέκ Αϊσέλ η οποία προφανώς θέλει να κλέψει εντυπώσεις και ψήφους και γι’ αυτό μιλάει για τουρκική μειονότητα. Εντάξει, δικαίωμα στη γνώμη έχει ο καθένας, έστω κι αν αυτό που θα πει είναι απλά μια βλακεία.
Επί Νέας Δημοκρατίας όμως ιδρύθηκαν 4 ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα πομακοχώρια της Ξάνθης τα οποία δε πρόλαβαν να λειτουργήσουν και τα οποία θα πρέπει η Νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να τα λειτουργήσει. Αν λοιπόν εμείς οι ευαίσθητοι Θρακιώτες, με βάση την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων πάνω στα μειονοτικά ζητήματα, πρέπει να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος για την πατρίδα μας, θεωρώ πως δε θέλει και πολύ σκέψη. Όσοι ξέρετε να διαβάζετε, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.
Θα ήταν ωστόσο τεράστιο λάθος μου να περάσω το μήνυμα ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη και γενικότερα στη Θράκη, συντάσσονται με τις απόψεις εκείνων που μιλούν περί τουρκικής και όχι μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αντιθέτως υπάρχουν άξια και με ευαισθησίες σε εθνικά θέματα στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους οποίους πραγματικά αξίζει να ξαναστείλουν στη βουλή οι Ξανθιώτες. Η φράση μου να ξαναστείλουν κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, δεν λέω απλά να στείλουν αλλά να ξαναστείλουν.

Σ. Καραχότζα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

“Ο Τούρκος, στον Τούρκο!”

Ψήφο σε Έλληνες υποψηφίους θα δώσουν μόνο όσοι έχουν …χαλασμένο αίμα Προκλητικό δημοσίευμα της τουρκόφωνης «Μπιρλίκ» με τίτλο «Επισήμως ο Στυλιανίδης κοροϊδεύει την μειονότητα». Αξίζει να το διαβάσετε σε μετάφραση για να δείτε πως σκέφτεται και πως προπαγανδίζουν τους υποψηφίους οι τουρκόφωνες τοπικές εφημερίδες πως συσπειρώνουν τους ανθρώπους τους. Το κείμενο τα λέει όλα.


ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ο Στυλιανίδης λοιπόν στη δυτική Θράκη με την μειονότητα παίζει διπλό παιχνίδι κινούμενος στα πλαίσια μιας λαϊκής ρήσης που λέει: «Ναι μεν αφήνω ελεύθερο τον λαγό αλλά από πίσω ξαμολώ το λαγωνικό να τον συλλάβει πριν καλά – καλά απομακρυνθεί». Την μειονότητα αυτή ο Στυλιανίδης την θεωρεί «κορόϊδο». Από την μια περιφέρεται στα χωριά ζητώντας ψήφο, κυρίως στα χωριά της μειονότητας και από την άλλη μαζί με τον Ιλχάν Αχμέτ, αρχιτέκτονα του νόμου περί ιμάμηδων που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελειώσει την μειονότητα, εμφανίζεται με σκοπό την διαφήμιση με τον διορισμένο μουφτή Μέτσο Τζεμαλή, τον καθοδηγητή του νόμο των ιμάμηδων. Και καλά κάνει στην ουσία από μια άποψη να φωτογραφίζεται με τον Μέτσο. Μάλιστα, διότι βλέποντας η μειονότητα την φωτογραφία θα δώσει απλόχερα ψήφο στον αξιότιμο κύριο Στυλιανίδη. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό. Αν ο Στυλιανίδης είναι ειλικρινής, ας έλθει να σφίξει το χέρι των εκλεγμένων μουφτήδων μας και ας μην παίρνει πόζες μπροστά στο φακό με τρόπο ειρωνικό και με ένα γέλιο υποτιμητικό. Οι μουφτήδες είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες αυτής της μειονότητας και δεν μπορεί να περιφρονούνται. Εδώ όμως, στην ουσία, υπάρχει το σφάλμα εκείνων που τόσο υποβάθμισαν την μειονότητα. Ο κ. Στυλιανίδης με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό με εκείνους που έχουν βαρύτητα. Για να μπορεί να ειρωνεύεται με τόσο αέρα τα ιδρύματα και τους φορείς της μειονότητας κάποιοι του το έχουν επιτρέψει. Εμείς ως Τούρκοι έχουμε μια παροιμία που λέει: «Βρήκαν το χωριό αφρούρητο (χωρίς σκυλί) και κυκλοφορούν με ραβδί – μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δίνετε». Φυσικά και θα δώσουν (προφανώς ψήφο) εκείνοι από τους 240. Αυτό δεν το συζητούμε. Ωστόσο, όσοι έχουν συνείδηση και αγωνίζονται για τον τουρκισμό, για την διεκδίκηση της ταυτότητας, για την διαφύλαξη της θρησκείας, δεν πολυπιστεύω πως θα δώσουν ψήφο στον Στυλιανίδη και τους άλλους Έλληνες υποψηφίους. Αυτό θα τον κάνουν μόνο όσοι έχουν χαλασμένο αίμα. Όσοι δεν έχουν ιδέα από πίστη και θρησκεία και βάζουν πριν από τον Θεό, το χρήμα. Όπως θα πρέπει να θυμόμαστε, η Χρύσα η Μανωλιά πήγαινε στα χωριά εκεί γύρω στο Τυχερό, έπαιρνε μέρος σε τελετές μεβλίτ φορώντας μαντίλα στο κεφάλι. Πίστεψαν τότε οι δικοί μας και έδωσαν ψήφο στην κυρία Μανωλιά, η οποία δεν έπαιρνε στα σοβαρά την μειονότητα και υπεραμύνονταν του ζητήματος των Ποντίων. Πολλά έκανε αυτή η μειονότητα και συνεχίζει να κάνει ακόμη περισσότερα για να καταποντίσει τον εαυτό της. Όμως, ας ελπίσουμε πως σ’ αυτές τις εκλογές αυτά θα πάψουν να υπάρχουν. Όπως βλέπετε, φωναχτά διαλαλούμε, κάνουμε τον κράχτη, γινόμαστε στόχος, απειλούν να μας σκοτώσουν όμως δεν πτοούμαστε και επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμη: Ξυπνήστε! «Η ψήφος του Τούρκοι στον Τούρκο πρέπει να πάει». Τα μουσουλμανάκια Κάποτε μας έλεγαν Τουρκάκια. Τώρα γίναμε μουσουλμανάκια ενώ συνεχίζουμε να τους δίνουμε την ψήφο μας Ω! Σαρικάδες αφέντηδες! Βιώματα από τα παιδικά του χρόνια τότε που γιόρταζε μαζί με τα μουσουλμανάκια της γειτονιάς τα μπαϊράκια αλλά και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα θυμήθηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας ης Κομοτηνής Μπιρλίκ 22-http://www.xronos.gr/detail.php?ID

Υπόγειες μεθοδεύσεις απ΄ το Τουρκικό Προξενείο στη Θράκη εν όψει εκλογών.

Παρασκηνιακή προσπάθεια να ποδηγετηθεί η μειονοτική ψήφος και να πέσει στους "αρεστούς υποψηφίους".

Επιχείρηση διεμβολισμού της υποψηφιότητας Στυλιανίδη στη Ροδόπη.
Συνήθεις ύποπτοι..εκτός απ΄το τούρκικο προξενείο στην Κομοτηνή,οι βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) Ματατζήν στην Ξάνθη και Χατζηοσμάν στη Ροδόπη.
Κορυφώνεται η παρασκηνιακή προσπάθεια του τουρκικού προξενείου και ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανοχή και των τοπικών παραγόντων, να ποδηγετήσουν τη μειονοτική ψήφο και να την κατευθύνουν στους... αρεστούς υποψηφίους.Συγχρόνως είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς μειονοτικών από την Τουρκία αλλά και από χώρες της Ευρώπης, η οποία μάλιστα γίνεται με έξοδα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.Οι μεθοδεύσεις αποσκοπούν στο να... προβληθεί το τουρκικό προξενείο ως παράγων που ελέγχει τη μειονοτική ψήφο και συγχρόνως επιδιώκεται να εκλεγούν τρεις μειονοτικοί βουλευτές, δύο στη Ροδόπη και ένας στην Ξάνθη.Με φαβορί τον Α. Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) στη Ροδόπη και τον Τ. Ματαντζή (ΠΑΣΟΚ) στην Ξάνθη, φρόντισαν ώστε να μην υπάρχουν άλλες ισχυρές μειονοτικές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, εκτός αυτής του Α. Ιλχάν (ΝΔ-Ροδόπης) ώστε να αποφευχθεί διάχυση των ψήφων.Καθώς ο Α. Χατζηοσμάν είχε εκλεγεί με ψήφους-ρεκόρ στη Ροδόπη, οι γνωστοί κύκλοι κινούνται στην κατεύθυνση πριμοδότησης, με τις πλεονάζουσες ψήφους του Α. Ιλχάν, ο οποίος έτσι θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη.Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο τον πόλεμο φθοράς που δέχεται η υποψηφιότητα του Ευρ. Στυλιανίδη από την παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στον νομό του Γ. Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κύκλοι θα πετύχουν, το μοναδικό στα εκλογικά χρονικά, η ΝΔ να εκπροσωπείται στη Ροδόπη μόνον με μειονοτικό βουλευτή και από τους τρεις βουλευτές του νομού οι δύο (από τα δύο μεγάλα κόμματα) να είναι μειονοτικοί, (κάτι που παραπέμπει σε ευνόητους συμβολισμούς).Στη σκληρή αυτή αναμέτρηση φαίνεται ότι έχουν παίξει ρόλο και οι εσωτερικές συγκρούσεις στο κυβερνών κόμμα, με ενδεικτική την αντιπαράθεση της κ. Μπακογιάννη με το υπουργείο Μεταφορών και τον κ. Στυλιανίδη που δεν της προσέφερε κάλυψη στην αντιπαράθεσή της με τον Ανδ. Βγενόπουλο.Στην Ξάνθη, καθώς διαπιστώνεται ότι η ΝΔ παρά την καθίζηση που υφίσταται δεν θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση στον νομό και έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογή και δεύτερου μειονοτικού βουλευτή (από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μάλκοτς), το σύνθημα που δόθηκε είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο του Τ. Ματαντζή, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την αξιοποίησή του ακόμη και σε κυβερνητική θέση.ΔηλώσειςΟ ίδιος ο κ. Ματαντζή πάντως σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, η οποία είχε δώσει και το σύνθημα «Η ψήφος του Τούρκου να πάει σε Τούρκο», έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» την προστασία των βακουφιών και τη θεσμοθέτηση διαδικασίας εκλογής των επιτροπών διαχείρισής τους.Στο ίδιο ρεπορτάζ η TRT φιλοξενούσε και συνέντευξη του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μετέ, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον κ. Ματαντζή στην ηγεσία της λεγόμενης «Ανωτάτης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης».Ν.Μελέτης.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/10/blog-post_8387.html