Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Άλλαξαν οι πρωταγωνιστές αλλά όχι και το σενάριο


Μπορεί η δημιουργία του πρώτου στην ιστορία της περιοχής μας Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων το 2006 να προκάλεσε αρκετό θόρυβο, έντονους πανηγυρισμούς και μεγάλο θαυμασμό από εκείνους που θεωρούσαν την κίνηση αυτή ως ένα ξεσήκωμα των Πομάκων και ως μια αντίδρασή τους απέναντι τόσο στην αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας όσο και στην προσπάθεια του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής να παρουσιάζει παντού μια καθαρά εθνική και όχι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, ωστόσο η μετέπειτα πορεία του συγκεκριμένου συλλόγου δε δικαίωσε σε καμία περίπτωση όσους πίστεψαν σ’ αυτόν και τους ανθρώπους που τον διοικούν.
Η αλήθεια είναι πως πέρα από ορισμένες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και από ένα γραφείο στο οποίο πίνουν καθημερινά τον καφέ τους μέλη και φίλοι του συλλόγου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων δεν έχει να παρουσιάσει κάτι για το οποίο να δικαιολογείται ο τόσος θόρυβος που είχε ξεσπάσει με τη δημιουργία του.
Φυσικά αμέσως μετά τη σύστασή του, από το σύλλογο αποχώρησαν ορισμένα από τα πιο δυναμικά του μέλη και αν τότε κάποιοι βιάστηκαν να τους κατηγορήσουν για την απόφαση αυτή, η μέχρι τώρα δράση του συλλόγου φαίνεται να δικαιώνει απόλυτα την απόφασή τους να ζητήσουν την πλήρη διαγραφή τους από το σύλλογο.
Φυσικά, ένα τεράστιο λάθος κάποιων εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ήταν που αποφάσιζαν με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα, αν θα δεχτούν ή όχι κάποιον ως μέλος του συλλόγου. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα πρέπει να αναφέρω πως το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης απέρριψε αρκετές φορές αίτηση ενός Πομάκου να επανενταχθεί στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου με την αιτιολογία ότι ο σύλλογος αυτός δεν μπορεί να έχει ως μέλη του άτομα τα οποία κατά το παρελθόν έχουν πολιτευτεί με κόμματα όπως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Φαίνεται πως το προεδρείο του συλλόγου θέλει μέλη συγκεκριμένων μόνο πολιτικών πεποιθήσεων αδιαφορώντας πλήρως για το αν με τη στάση τους αυτή απομακρύνει από το σύλλογο ανθρώπους που και διάθεση και ικανότητα να προσφέρουν στο σύλλογο και στο σκοπό για τον οποίο αυτός δημιουργήθηκε έχουν.
Ωστόσο δε φαίνεται να ενοχλήθηκαν καθόλου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου που τα λεφτά με τα οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια εκδήλωση στο Βόλο τα έδωσε ένας άνθρωπος που επίσης είχε κατά το παρελθόν πολύ στενές σχέσεις με την παράταξη του κυρίου Καρατζαφέρη. Μάλλον στην περίπτωση που πρόκειται για χρήματα, δε δίνουν και μεγάλη σημασία στις πολιτικές πεποιθήσεις εκείνου που τα δίνει. Κι επειδή ξέρω εκ των προτέρων ότι θα κατηγορηθώ για συκοφαντία, ξεκαθαρίζω πως και το άτομο που έδωσε χρήματα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά και το ποσό είναι στη διάθεση του καθένα, έτσι για να ξέρουμε και τι λέμε.
Όσο για τους κύκλους με τους οποίους αποφάσισε να συνεργαστεί αυτός ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων, αυτοί δε διαφέρουν καθόλου από το τουρκικό προξενείο με το οποίο είναι γνωστό πως συνεργάζονται αρκετοί μουσουλμάνοι της Θράκης. Απλά η διοίκηση τους συλλόγου Πομάκων αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα άλλο προξενείο, αυτό της Αμερικής και πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο και τα οφέλη αυτής της συνεργασίας.
Πρόσφατα μάλιστα σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετείχαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, υπήρχε μια έντονη παρουσία ατόμων του αμερικάνικου προξενείου, ενώ έξω από την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, υπήρχε σταθμευμένο ένα τεράστιο τζιπ με φιμέ τζάμια και πινακίδες της Καρδίτσας. Βέβαια αυτό το τζιπ θα μπορούσε να ανήκει σε έναν απλό πολίτη, μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το τζιπ αυτό ήταν του αμερικάνικου προξενείου ενώ μέσα σε αυτό υπήρχαν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, κονσόλες και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη μαγνητοσκόπηση αλλά και τη ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης αυτής κάπου αλλού, κανείς φυσικά εκτός από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση δεν ξέρει που.
Γιατί όμως επιτράπηκε η ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης κάπου αλλού; Ποιος το ζήτησε αυτό και κυρίως ποιος το επέτρεψε να γίνει; Μήπως τελικά και ο σύλλογος αυτός κάνει αυτά ακριβώς για τα οποία κατηγορεί άλλους μουσουλμάνους ότι κάνουν με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής; Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο οι μισοί μουσουλμάνοι να έχουν άμεση και στενή συνεργασία με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και οι άλλοι μισοί με το αμερικάνικο προξενείο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο συνεργασίες.
Κρίμα, ξέρω καλύτερα από τον καθένα πως μέσα σε αυτό το σύλλογο μπήκαν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά πίστεψαν στο όραμα όσων τον δημιούργησαν, θέλουν να βοηθήσουν για τη διάσωση της γλώσσας και του πολιτισμού τους και παρόλο που δέχτηκαν την κατακραυγή πολλών συμπολιτών τους, δεν εγκατέλειψαν το σύλλογο. Κρίμα που τους ανθρώπους αυτούς δεν τους σεβάστηκε κανένας και κυρίως δε δικαίωσε την απόφασή τους να ενταχθούν σε αυτό το σύλλογο.
Μακάρι αυτός που κάνει λάθος να είμαι εγώ, μακάρι τα πράγματα να μην είναι έτσι όπως τα περιγράφω, φοβάμαι όμως ότι βλέπουμε για άλλη μια φορά στη Θράκη το ίδιο έργο με διαφορετικούς απλά πρωταγωνιστές.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου